Undeva pe la inceputul verii, conducerea Regiei Autonome de Transport in Comun Constanta lua o decizie pe care multi o asteptau , aceea de a reintroduce statiunea Mamaia ca traseu pentru autobuzele regiei. In conditiile in care in fiecare week-end peste 50.000 de turisti vin la Mamaia, RATC a tras concluzia in urma cu 2-3 ani,  ca cel mai bine pentru acestia este sa vina spre Mamaia cu autobuzele supraetajate, platind un bilet de 4 lei.

Singurii care au avut de castigat au fost detinatorii de licente de transport maxi-taxi, care isi umpleau buzunarele de incasari pe timpul verii, si asta pentru ca nu multi s-au inghesuit in acele autobuze care circulau dupa un anumit program.

A fost nevoie insa de o greva a soferilor ca sa se ajunga la concluzia ca exista un management defectuos si ca pentru atragerea de bani la regie trebuiau luate niste masuri. Asa se face ca pe timpul verii liniile 40, 102 si 100 au fost extinse pana in statiunea Mamaia, oferindu-le calatorilor posibilitatea de a se deplasa in conditiile civilizate in statiune.

Desigur, ar putea fi unii carcotasi ce pot spune ca la ce preturi sunt in Mamaia, marea majoritate a turistilor sunt cei veniti cu masina si ca nu prea se impunea extinderea acestor trasee. Nimic mai gresit ! Toti acesti turisti sunt si ei la randul lor serviti de niste angajati care lucreaza vara in statiunea Mamaia, si care ajung la locul de munca cu un mijloc de transport in comun.

Mai adaugam faptul ca pe litoral au aparut pachetele de vacante pentru cei cu buzunare mai stramtorate intitulate "Litoralul pentru toti", si care sunt valabile in extrasezon. Multi dintre acestia, din motive de economie ar putea alege varianta transportului in comun pentru a ajunge in statiune.

Termenul de extrasezon este putin cam confuz, pentru ca de ceva vreme, Ministerul Turismului se chinuie cu toti hotelierri, fara succes prea mare, sa se tina da cuvant si sa aiba deschise unitatile de la 1 mai pana pe 1 octombrie. Dar ce sa faca un turist in mai si septembrie daca pe langa hotelul in care sta cazat mai toate terasele si unitatile de alimentatie publica sunt inchise in extrasezon ?

La acesti patroni care tin deschis in lunile de maxima importanta, iunie - august, se mai inscrie mai nou si RATC. Regia a anuntat ca din 2 septembrie, traseele estivale 40, 100 si 102 se suspenda.

Turistii extrasezonieri pot doar sa se roage ca in week-endurile in care se afla in Mamaia, sa fie cald si frumos afara, si eventual sa se adune mai multi, ca altfel RATC nu scoate autobuzele pe traseu. Restul angajatilor constanteni din Mamaia pot sa revina la rutele obisnuite ale MAXI-TAXI-urilor care au cam avut de suferit vara asta.

Uitandu-ma peste prognozele meteorologilor, inteleg insa ca vara nu s-a terminat inca, si ca o vom mai tine cu caldura si in octombrie. S-ar parea insa ca zilele innorate de afara i-au convins pe mai marii de la RATC sa exclame: " Toamna vine cu RATC-ul !"