Victor Ponta, Primul ministru al Romaniei,care este, dar nu se mai stie pentru cat timp, se intorcea furibund din Turcia si anunta ca domnul Iohanis nu o sa primeasca salariul marit de cinci ori de la 1 august si ca totul a fost o intelegere intre el si interimarul Oprea. Ca sa ne i-a ochii, le-a plans de mila la bugetari si a spus ca salariul lui si al domnului presedinte o sa creasca odata cu al bugetarilor.

De atunci si pana acum au trecut doua saptamani si se pare ca mincinosul de Ponta, una zice si alta face. De pe site-ul B1.ro aflam dintr-o declaratie a ministrului Muncii Rovana Plumb ca "Ordonanța (salariilor demnitarilor - n.r.) este în vigoare, aplicarea ei începe de la 1 august. Săptămâna viitoare vom avea rectificare bugetară și vom decide atunci dacă va începe aplicarea de la 1 august. Având în vedere că impactul bugetar este foarte mic, de sub 600.000 de lei, este posibil să înceapă și această aplicare a ordonanței. Acest prim pas de creșteri salariale este legat de continuarea implementării după adoptarea legii salarizării. Ea este parte componentă a legii salarizării".

Pentru ceilalti bugetari se declara ca se incearca sa li se creasca salariile si lor.

Ca sa intelegem exact despre ce este vorba, in timp ce demnitarii vor avea salarii marite de 5 ori de la 1 august, conform proiectului de salarizare marirea veniturilor celorlalte categorii de bugetari va fi facuta in trei trepte. Pana la finalul anului marirea de salariu va fi de doar 10% si nici decum salariul nu va ajunge la sumele vehiculate in proiect. Va urma apoi o alta marire in iunie 2016 iar restul in 2017.

Pana atunci vreo 24 de clase de salarizare din sistemull bugetar, cu zece ani vechime si studii superioare, vor avea in continuare salariile egale cu o femeie de serviciu sau un nou angajat cu studii medii proaspat angajat. Pe de alta parte in sistemul bugetar din 2010, de cand au fost taiate toate sporurile, indemnizatii de hrana etc salariile raman in continuare de mizerie, incat dupa 5 ani de promisiuni si minciuni ne pare aproape imposibil sa credem ca salariile vehiculate in proiect vor fi acordate vreodata.

In alta ordine de idei, la cinci ani de la taierile de salarii, un bugetar ramane in continuare cu venituri nete mai mici decat le avea in 2010.