Sursa Foto: Observator Constanta

Anul 2015 a fost cu siguranta anul lui Valentin Vrabie, primarul comunei constantene Pestera ce a reusit performanta de a fi dat dreptmexemplu de toata presa centrala, nemaivorbind de cea locala.
Realizarile primarului in cei doi ani de zile vorbesc de la sine, comuna schimbandu-se mult la fata. 

Scoala moderna, un teren plin de buruieni transformat in parc, apa potabila la un pret foarte mic, retea de internet pentru locuitori, subventii pentru student, cadouri pentru copii de 1 iunie si lista poate continua.

Toate aceste realizari sunt demne sa il scoata in fata drept exemplu, mai ales ca acesta a ales sa demisioneze din PSD si devina independent, alaturi de el mergand si tot consiliul local.
Multi am fost contrariati sa aflam cum dintr-un buget al unei comune, un primar a reusit sa faca atat de multe. Cu alte cuvinte, Valentin Vrabie este printe putinii primari din tara ce a reusit sa ne arate ca se si poate.

Ani la randul, primarul din Pestera a sustinut ca localitatea pe care o administreaza este cea mai saraca din judet si ca bugetul pe care il administreaza abia ii permite sa faca mici investitii. O demonstreaza articolele din presa locala care ii citeaza aparitiile televizate.

Primarul comunei a avut mereu probleme atat cu autoritatile judetene cat si cu cele nationale, principalele nemultumiri fiind legate de sumele de bani alocate comunei. In 2014, primarul Valentin Vrabie, intrebat intr-o emisiune de la postul de televiziune Dobrogea TV de ce nu a încercat să reabiliteze DJ 223 din fonduri proprii, atâta timp cât autoritățile județene nu s-au implicat în acest sens, acesta  a răspuns că i-ar fi trebuit bugetul comunei pe 15 ani ca să realizeze o astfel de investiție.

Este vorba de o investiție de peste un milion de euro în condițiile în care bugetul comunei Peștera este de o sută de mii de euro pe an, vorbesc de bani de investiții. Ar înseamna să nu mai facem nimic în comuna Peștera și așteptăm 15 ani și apoi să facem acel drum, deși la Regia de Drumuri se cheltuie anual zeci de milioane de euro”, a menționat primarul Valentin Vrabie, explicând că sumele invocate de el care ar fi cheltuite de Regia de Drumuri sunt publice, putând fi consultate în acest sens hotărârile Consiliului Județean Constanța."

Tinand cont de aceste aspecte, o stire difuzata de postul Digi24 a tinut insa sa ma contrarieze. Repoterul Digi 24 Constanta, Oana Manoila, a mers sa relateze despre cum a reusit primarul din Pestera sa asflateze 1,5 Km de de drum din comuna in doar trei zile, la finalul anului 2015. 

Nu despre asfaltare m-am mirat ci despre informatia difuzata de post si publicata online pe site-ul  digi24.ro . Din el reiese ca: „În Peştera, una dintre cele mai bogate comune din ţară, autorităţile locale le dau o lecţie celor de la centru.[...] Dezvoltarea fără precedent a comunei dobrogene s-a bazat pe milioane de euro încasate în bugetul local de la dezvoltatorii câmpurilor eoliene din zonă.”

Citand aceste informatii am vrut sa aflu care este pana la urma adevarul. Este comuna Pestera cea mai bogata din tara sau cea mai saraca ? Intrucat pe site-ul institutiei pe care o conduce nu exista nici o informatie publica legata de bugetul comunei, am indraznit sa pun intrebarea pe reteaua de socializare Facebook. Afirmatia celor de la Digi nu a reusit decat sa il scoata din minti pe primarul din Pestera care a tunat si fulgerat aruncand acuzatii la adresa presei.

„Nu tot ce apare la tv si in ziare este si adevarat,  unii au interes sa deformeze”, spune primarul din Pestera pe reteaua de socializare.

Dar sa redam mai jos replica primarului din Pestera la intrebarea care este adevarul legat de bugetul comunei:

Orbit, de furie, poate, ca cineva a indraznit sa intrebe care este adevarul legat de bogatia comunei, primarul a scapat din vedere faptul ca informatia a fost publicata de postul Digi24 si a fost preluata  de catre mine cu semn de intrebare asupra veridicitatii sale.

Pentru un primar care pune educatia pe primul loc m-as fi asteptat ca in locul replicii virulente si jignitoare la adresa mea, domnul Vrabie sa fi  raspuns mai civilizat si la obiect.

Desi primarul din Pestera s-a aratat deranjat de faptul ca as putea fi un analist, am sa va las pe voi sa faceti calculele si sa verificati care este cea mai bogata comuna din judet si chiar din tara. Pentru ca am reprosat faptul ca informatia nu este facuta publica pe site-ul institutiei Primariei Comunei Pestera, si am declinat invitatia domniei sale de a ma deplasa la sediul Primariei pentru a mi se pune la dispozitie scriptic bugetul comunei, domnul Valentin Vrabie a tinut insa sa ne comunice si care este bugetul comunei:

Asadar nu vorbim de milioane de euro ci de doar 100.000 de lei pe an (adica 22.000 de euro) bani veniti de la Parcul de Eoliene. Asta daca ar fi sa il credem pe cuvant.

Pe final, spre deosebire de reactia virulenta a dansului, ii urez primarului din Pestera multa putere de munca si mult succes in anul 2016. L-as sfatui totusi sa nu incerce sa dea lectii oamenilor ce lucreaza in media locala sau nationala, despre cum ar trebui ei sa verifice o sursa inainte sa isi dea cu parerea, mai ales cand stie ca informatiile care ar trebui sa fie publice nu sunt tocmai atat de usor de gasit.

Cu alte cuvinte il sfatuiesc pe domnul Vrabie sa nu lase senzatia ca incearca sa puna pumnul in gura la o intrebare pertinenta, pornita din curiozitate.

Sirul discutiei de pe Facebook il gasiti aici .