Am avut de-alungul timpului o mica "slabiciune" pentru un om politic care a reusit sa devina unul din cei mai populari primari din tara asta.

Ca dupa ceva timp, mie a inceput sa nu imi miroasa bine tot acest asalt al televiziunilor si jurnalistilor care imi prezentau gradina de aur, nu e o noutate. Nu de alta, dar lucrand in ambele domenii imi era greu sa cred ca un jurnalist, "vaccinat la zi", vine din proprie initiativa sa ridice in slavi un primar, indiferent de cat de multe a facut el.

Ca au venit odata sa il laude pe domnul Valentin Vrabie, care a facut din Pestera cea mai prospera comuna din tara, am inteles. Pana la urma, omul a avut ceva realizari intr-o localitate cu un buget extrem de mic, dupa cum a sustinut sus si tare cat timp a fost primarul comunei. Domn' primar, cum e o vorba in popor, era genul de personaj atipic, era un om deschis si activ pe internet, mai ales pe Facebook, unde nu pierdea ocazia de a se lauda cu realizarile independente si sa stearga pe jos cu politicienii si partidele politice.

Motivul pentru care si-a dat demisia din PSD si a devenit independent, convingandu-i si pe toti consilierii sai de pe vremea cand conducea localitatea Pestera, nu imi este cunoscut, dar imi este cunoscut razboiul pornit cu domnul Nicusor Constantinescu, printre altele, care ani la rand a uitat sa mai dea bani din bugetul Consiliului Judetean catre Pestera. Daca nu sunt bani, nu ai bani de investitii evident, noroc ca au avut de unde sa mai primeasca de ici colo niste sume de la eoliene.

Si cum a devenit el independent, domnul Valentin a inceput sa se faca cunoscut cu evenimente de 50.000 de euro, din sponsorizari, ale Zilelor Comunei Pestera. Au inceput apoi cadouri constand in tablete sau biciclete pentru toti elevii din comuna. Cadourile au functionat, discursul s-a imbunatatit semnificativ, iar jurnalistii din toata tara s-au ingramadit ca ursii la miere, sa faca reportaje cu realizarile omului.

Si ca orice om care a investit mult in imaginea sa, domnul Vrabie a vrut si mai mult de la cariera sa politica. Sustinut de o echipa de jurnalisti, bine intentionati, si-a dat demisia de la conducerea comunei Pestera si si-a depus candidatura la Primaria Medgidia, o decizie deloc suprinzatoare pentru multi care se asteptau la aceasta evolutie.

Campania electorala a fost una murdara, ca sa nu iesim din tiparele politicii romanesti. Cand esti o persoana careia ti s-a facut statuie si esti aproape zeu, cand multi sunt in stare sa se arunce in foc pentru tine, bazandu-se doar pe ce s-a dat la televizor, e destul de greu sa fi invins de competitori.

Pentru adversarii politici, frustrarea este si mai mare cand te implici direct in lupta, iar scopul tau este sa convingi oamenii ca totul este o iluzie. Astfel, adversarii politici ai domnului Vrabie s-au luptat cu tot ce au putut ca sa arate electoratului ca nu au vazut tot ceea ce ar fi trebuit si ca li s-a prezentat doar ce trebuiau sa vada.

Trebuie sa recunosc ca in campania electorala m-am amuzat teribil de pe marginea terenului, pentru ca nu am avut nici un interes, doar acela de a asista la un spectacol de comedie neagra. Adversarii politici ai domnului Vrabie au scos toate armele, inclusiv documente si reportaje care sa arate ca totul e un miraj fabricat de jurnalistii devotati ai acesuia. Si pentru a nu ramane datori, acesti jurnalisti devotati replicau si ei cu articole in care ei erau sfintii.

Timpul a trecut iar alegerile l-au facut iar primar pe domnul Vrabie, de data asta la Medgidia, in calitate de independent. Dar spectacolul a continuat, de data asta in directia in care eu m-am asteptat. Contracandidatii domnului Vrabie, ajunsi si ei consilieri locali, au ales sa le arate alegatorilor care este adevarul din spatele omului Vrabie prin fapte. Si uite asa, domnul primar s-a trezit sabotat de consilierii locali, de care nu a reusit sa treaca ca voda prin loboda si care nu l-au lasat sa faca mai nimic concret.

Care este modul prin care jurnalistii care l-au facut zeu pe domnul Vrabie, s-au intors impotriva lui, imi este putin cunoscut. Pana sa ajunga primar de Medgidia, jurnalistii de casa, se luptau pana in panzele albe ca sa ne arate cat de manjiti erau in campania electorala contracandidatii domnului Vrabie.

Dupa doar 4 luni de sef al Primariei Medgidia, domnul Vrabie s-a trezit acum atacat din toate partile, mai ales de unde ne asteptam mai putin.

Ca sa pornim din capul locului, voi critica de fiecare data modul in care jurnalistii din ziua de azi inteleg sa isi faca treaba. Atunci cand nu pot sa ne minta sau sa inventeze, ei aleg sa ne prezinte imagini false, sa prezinte doar jumatati de adevaruri.

Incepem cu unul din personajele care activeaza in mediul online constantean cu un site pe care publica articole si reportaje din zona. Pana sa ajunga primar de Medigidia, domnul jurnalist s-a luptat cu tot ce a putut, pentru ca la finalul alegerilor sa publice urmatoarea poza:

Asa de veseli si de ferciti pareau in aceasta poza personajele respective, incat era sa cad de pe scaun cand zilele astea, pe blogul domnului Hapurnea, apare un articol cu urmatorul titlu:

Luminița Vlădescu, omul care ține Medgidia pe linia de plutire. Primarul Vrabie, absent și depășit de situație


Am zis ca nu vad bine, nu de alta dar doamna Luminita Vladescu este nimeni alta decat contracandidata lui Valentin Vrabie la functia de primar al Medgidiei, si pe care domnul Hapurnea a atacat-o cat a putut in campanie.

Articolul in sine e un deliciu, cu texte in care domnul Valentin Vrabie este caracterizat astfel:
Și, s-a mai făcut remarcat prin ceva, Valentin Vrabie. Prin minciuni, aruncate pe piață de el sau de apropiații săi, menite să-l țină viu în simpatia oamenilor din Medgidia.
Si un extras, ca sa nu para ca inventam ceva:

Ei ca sa vezi, ieri am citit articolul, m-am revoltat, am comentat putin si am trecut mai departe. Dar azi am deschis Facebook-ul iar newsfeed-ul meu iar s-a umplut cu imaginea domnului Vrabie si un articol critic la adresa lui, de data asta de la alt jurnalist din Constanta:

Articolul, care nu poarta nici o semnatura, dar este publicat pe un site detinut de jurnalistul Cristian Hagi, realizator la Dobrogea TV, ne poarta insa prin trecutul domnului Valentin Vrabie si care este aspru criticat pentru decizia lui de a se inscrie in ALDE, partidul domnului Tariceanu, apropiat PSD-ului, din care a plecat.

Din vechea armata de jurnalisti care au luptat in campanie, singurul care a ramas apropiat de domnul Vrabie este jurnalistul Adrian Boioglu, care si-a pastrat aceeasi linie, si care este prezent la orice eveniment public al domnului primar.

Daca colegii din presa s-au grabit sa il faca praf pentru alegerile facute in ultimele luni pe domnul Vrabie, Adrian Boioglu are un interviu cu motivele pentru care acesta a ales sa se inscrie in ALDE:


La final, raman asadar cu intrebarea deschisa, ce a facut domn' primar de a reusit sa ii supere asa de tare pe cei care, deunazi, erau cei care l-au ajutat sa isi construiasca imaginea celui mai gospodar primar din Romania ?

Totodata, cum poti sa ai pretentii sa fi respectat ca jurnalist, cand in urma cu ceva luni te bateai cu pumnul in piept, scriai zeci de articole in care il ridicai in slavi pe om, iar acum nu doar ca il critici dar il faci si mincinos si dai cu el de pamant ?