Ca sa fiu sincer nu prea pun pret pe rezultatele de audienta ale posturilor de radio din Romania, intrucat firma de cercetare ce masoara valurile de audienta are o metoda care, personal, mi se pare neserioasa.

Oricat de mult s-ar chinui sa imi explice Asociatia pentru Radio Audienta, tot nu pun botul ca putin peste 10.000 de oameni, din care 7400 de oraseni, cu varste de peste 11 ani, pot reprezenta cei peste 17 milioane de romani. Mai exact, o companie de cercetare genereaza aleator o lista de numere de telefon ce apartin unor abonati din 1371 de localitati din tara. Apoi oamenii au fost sunati si intrebati ce post de radio au ascultat in ziua precedenta. Colac peste pupaza, rezultatele obtinute sunt apoi generalizate la toata populatia tarii, ascultatoare de radio.

Eu inca astept ziua in care, spre exemplu, vor fi luate in considerare si rezultatele reale ale numarului de ascultatori de pe online, pentru ca acolo datele sunt reale... nu de alta.

Dar trecand peste acest aspect, la nivel national Kiss Fm ramane in continuare postul de radio cu cei mai multi ascultatori, urmat indeaproape de Radio Romania Actualitati si Radio ZU.

Cei de la Pagina de Media au facut o analiza din care rezulta ca cei de la Kiss Fm au un minus de 26.000 de ascultatori, Magic Fm -27.000, Europa FM -15.000, defunctul Radio 21 a avut un minus 20.000 de ascultatori si Pro FM a scazut cu 35.000.

Pe publicul comercial, adica cel care conteaza atunci cand posturile isi stabilesc preturile pentru spoturile publicitare si cand advertiserii isi aleg posturile de radio, lider este Kiss Fm, urmat de Radio ZU, Europa FM, Romania Actualitati, Pro FM, Magic FM, Radio 21 si Digi Fm.

Evident studiul include membrii Asociatiei pentru Radio Audienta, iar toate celalte posturi de radio, ce au un numar extrem de mare de ascultatori, sunt trecute la capitolul posturi de radio neidentificate, asociatia insistand sa ne faca sa credem ca oamenii nu stiu ce post de radio au ascultat.

Iata lista audientelor medii ale posturilor de radio la nivel national, conform Asociatiei pentru Radio Audienta, in perioada august - decembrie 2016.