In urma cu vreo cateva saptamani sute de mii de romani semnau o petitie pentru demiterea avocatului poporului iar Victor Ciorba, caci despre el e vorba, exclama la televiziuni: "Saracii de ei ! Nici nu au stiut ce semneaza."

Recunosc ca m-am aflat printre semnatari, pentru ca am rezonat cu subiectul, iar petitia a fost facuta cu cap, caci se baza pe niste argumente. Evident ca pe avocat l-a durut in fund de petitie, ce a fost, din cate am inteles si depusa la institutie.

Pana una alta, pe acelasi site de petitii a aparut o alta solicitare, de data asta mai puerila ce doreste sa adune mii semnaturi pentru scoaterea a doua posturi de stiri din grilele operatorilor de cablu tv.

Desi in fapt, nemultumirea este indreptatita din considerente politice dar mai ales pentru ca Antena 3 si Romania TV, manipuleaza cu nerusinare fara ca nici o institutie sa i-a vreo masura. Vorbim de doua posturi de stiri a caror audienta este considerabila, motiv pentru care inteleg si motivele.

Pe de alta parte, demersul petitiei, suna cam asa:

Doresc să nu mai am/avem în grila de programe posturile de televiziune: România TV și Antena 3. Acest demers are menirea de a sanționa abaterile celor 2 posturi de la relatarea obiectivă a evenimentelor din ultima perioadă (de ex. manifestațiile de stradă din 22 ianuarie). Se folosesc minciuni și abordări emoționale false cu scopul de a manipula telespectatorul.
De ce este important?
Având în vedere că în ultima perioadă cele două posturi, România TV și Antena 3, dezinformează telespectatorii cu intenția de a-i manipula, inițiez aceste demers de înaintare a unei solicitări colective către furnizorii de servicii de televiziune de scoatere a acestor 2 posturi din grila de programe. Refuz să mai am în grila de programe 2 posturi TV mincinoase.
Cum va fi inmânată
Petiția va fi înaintată către furnizorii de servicii de televiziune. Am rugămintea de a menționa furnizorul tău de servicii TV, pentru a putea înainta către acesta solicitarea.

Ca sa fac o continuare, iata De ce este sortita esecului aceasta petitie:

Grilele de programe ale tuturor operatorilor de cablu din Romania sunt aprobate de Consiliul National al Audiovizualului, care prin lege a stabilit si un principiu must carry. Mai exact, printr-o lege, CNA a decis ca toti operatorii de distributie de posturi tv prin cablu sa introduca in mod obligatoriu o lista de posturi tv in oferta lor. Aceasta lista este actualizata anual si include posturile libere la retransmisie, aranjate in ordinea audientelor obtinute. In functie de numarul de programe din ofera cablistului, 25% din ele sunt posturile must carry.

Lista din 2016 include posturile TVR 1,2,3 si regionale, TV 5 Monde, Moldova 1 si posturile comerciale:

1. Antena 1
2. Kanal D
3. Antena 3
4. Romania Tv
5. Naţional TV
6. Prima TV
7. Antena Stars
8. B1 TV
9. Realitatea TV
10. Digi24
11. Favorit TV
12. Taraf TV
13. Euforia Lifestyle TV
14. Kiss TV
15. ZU TV
16. Trinitas Tv
17. U Tv
18. Naţional 24 Plus
19. Music Channel
20. TV H
21. Neptun TV
22. Speranta Tv
23. Nasul Tv
24. H!t Music Channel
25. Inedit Tv
26. Alfa Omega Tv
27.Travel Mix
28. Credo TV
29. eStrada TV
30. TeleStar

Dupa cum reiese, atat Antena 3 cat si Romania TV se afla in lista de posturi must carry pe care operatorii de cablu din Romania sunt obligate sa le aiba in grila de programe. In acest sens, orice operator de cablu care decide sa elimine cele doua posturi ar incalca legea audiovizualului.

Ce ar fi de facut ?

Pentru ca un asemenea demers sa aiba succes ar trebui modificata legea audiovizualului, iar acest lucru intra in atributiile Consiliului National al Audiovizualului. Acesta este un for intens criticat pentru lipsa de reactie din ultimele luni, format dintr-un consiliu de 11 membrii, numiti pe criterii politice.

Petitia ar fi trebuit indreptata catre aceasta institutie si nu catre operatorii de cablu, care indiferent de numarul de semnaturi stranse vor avea un raspuns ferm si concis: posturile nu pot fi scoase din grila.

Solutia practica: 

Evident, pentru cele doua posturi este extrem de simplu sa continue cu manipulare, dar s-a inventat totusi un instrument numit telecomanda. Daca nu doriti sa urmariti un canal, pur si simplu treceti peste el. Si daca totusi simtiti nevoia de a nu mai regasi in lista cele doua posturi aveti o optiune extrem de usoara, scoaterea manuala din lista de programe a celor doua posturi. Da, surprinzator, puteti sa stergeti de buna voie cele doua canale din lista.