O petiție, ce a trecut neobservată in massmedia, care atinge un subiect delicat, umblă în aceste zile prin Administrațiile Locale. Mai exact, Federația Națională Pro Agro dorește să strângă 500.000 de semnături pentru a obliga Guvernul României să inițieze un referendum național pentru a se interzice vânzarea de terenuri către cetățenii străini.


"Prin strângerea acestor semnături ne propunem să stopăm expansiunea fenomenului de acaparare și concentrare a terenurilor din România, a pădurilor şi a apelor, sens în care cetăţenii străini, apatrizii și persoanele juridice străine, ori care nu au capital majoritar românesc, nu vor mai putea dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor, pădurilor şi apelor, aceste persoane putând doar, în condițiile legii organice, să concesioneze sau să arendeze aceste resurse naturale vitale pentru siguranţa naţionlă: terenurile, pădurile şi apele", se arată în petiția ce a fost postată și prin intermediul unei platforme online.

"În timp ce alte țări europene au luat şi iau măsuri stricte de protejare a intereselor strategice economice şi sociale, acapararea lor de către străini fiind declarată subiect de securitate națională, autoritățile române, până acum, nu au luat nici o măsură de protecţie reală. Acest fapt a dus la situaţia gravă actuală a afectării patrimoniului naţional, a risipirii, printr-o înstrăinare necontrolată către străini, a acestor resurse naturale vitale (terenurile agricole, pădurile şi apele) înstrăinare care poate fi uşor constatată în acest moment.

Mai mult, inexistenţa la nivel naţional a unor evidenţe clare asupra situaţiei proprietăţii asupra terenurilor agricole o considerăm ca fiind o gravă eroare a autorităţilor, ca să nu spunem mai mult.

Păstrarea terenurilor agricole, a pădurilor, în proprietatea cetățenilor români şi în proprietate publică, dar şi păstrarea apelor în proprietate publică exclusivă, devine, mai mult ca oricând, o necesitate strategică."
, se mai menționează in petiție.

Trebuie să recunoaștem că nu am auzit prea multe lucruri despre acest demers iar interesul utilizatorilor de internet nu pare a fi la fel de mare precum alte demersuri de strângere de semnături. Putem să menționăm printre altele, subiecte conservatoare ale Bisericii Ortodoxe Romăne, ce avut un succes fenomenal datorită implicării preoților și a mediatizării intense. Dar merită să amintim și faptul că în 3 zile, peste 130.000 de români au semnat o petiție prin care solicitau demisia Avocatului Poporului. Din nou, posturile de știri au mediatizta acest subiect.

Trebuie să recunosc că vânzarea terenurilor către străini nu reprezintă un subiect atât de interesant nici pentru mine, dar argumentele detaliate disponibile în acest document, m-au făcut să reacționez. Până la urmă dacă BOR a reușit să se mobilizeze atât de multi oameni pentru un subiect conservator încât o problemă stringentă cum ar fi vânzarea de terenuri merită o mică atenție. Până la urmă dacă tot e să se facă un referendum de aruncat banii pe geam, măcar să avem totuși mai multe întrebări la care să răspundem.



Dacă vreți să vă implicați în această temă găsiți mai multe detalii și pe pagina petiției.