Daca ai fost aseara cu ochii pe televizor, e putin probabil sa nu fi aflat de cele mai masive manifestatii de protest din ultimii zeci de ani organizate in Romania.

Ce este si mai remarcabil este ca oamenii nu au fost scosi de vre-un partid si dusi cu autocarele, au facut-o din proprie initiativa si pe cont propriu.

Sutele de mii de oameni adunati in toata tara au atras atentia tuturor, ba chiar la un moment dat cei de la Euronews au transmis in direct din Piata Victoriei din capitala.  Asta in conditiile in care atentia posturilor internationale de stiri a fost spre alegerile din Franta, Brexitul si numirea unui nou secretar de stat in Statele Unite.

Si cu toate astea, Euronews, BBC, France 24, printre altii, vorbesc pe primele pagini despre protestele din Romania, ce urmeaza sa ajunga de altfel in discutii si in Parlamentul European.
 

Revenind la ale noastre posturi de stiri, Mircea Badea si Mihai Gadea, au ales, la fel ca si "idolul" Liviu Dragnea, sa absenteze de pe sticla. Asta dupa ce, cu o seara inainte, atunci cand s-au aprobat pe furis modificarile legislative, ii luau la misto pe manifestantii din Piata Victoriei.

Recunosc ca a fost amuzant sa vad cum Antena 3 a simulat, prin titluri pe burtiere, ca e alaturi de popor punand titluri: "PSD A CASTIGAT ALEGERILE DAR A PIERDUT CONTROLUL". Asta in concordanta cu invitatii din studio, printre ei si ministrul muncii, LIA OLGUTA VASILESCU, care a inceput sa ne plictiseasca citind o lista de infractiuni cu ce nu se gratiaza, ce nu aveau insa legatura cu protestele din strada.

Diferenta dintre posturile de stiri a fost data de numarul de protestari anuntat si de cadrele difuzate. Daca pe Digi 24, B1 si Realitatea aveam cadre largi si estimari cu numere de sute de mii, la Antena 3 si Romania TV, ciferele estimate erau la jumatate fata de ceilalti, sau lipseau de tot,  iar cadrele erau luate din spatele grupurilor de protestari, unde lumea era mai rasfirata.

Daca nu aveti rabdare sa va uitati la Romania TV, iata lista titlurilor de pe burtierele afisate, conform Paginademedia.ro:

Galeriile sunt așteptate în piață, la Protest
Liderii patidelor perdante agită spiritele
Propaganda Iohannistă: facem revoluție
Profesor Troncotă: în piață, o turmă de ciudoși Guvernul impus legitim blochează sistemul securist. Pază suplimentară pentru instituțiile-cheie ale statului
Tehnocrații vor la putere prin forță, nu prin vot
Perdanții alegerilor vor guvernul lor Tehnocrații și fanii lor fac circ la Guvern.

Dupa ce gluma avea sa se ingroase, la orele 22:00 numarul de protestari din Bucuresti, conform Digi24, Realitatea, B1 ajungand la 150,000, au intrat in scena ultrasii galeriilor de fotbal din capitala, care au incercat si le-a reusit, sa deturneze manifestatia. Fumigene, pietre, cosuri de gunoi, incendieri... un tablou complet ce fusese anuntat pe Facebook si pe care multi il asteptau.

Ce mi-a placut este, ca de data asta, romanul chiar nu mai este atat de prost incat sa puna botul la manipulari si instigari menite sa distraga atentia. Posturile de stiri au avut decenta de identifica imediat ca "agitatorii" sunt huligani de la galeriile de fotbal ce nu au legatura cu ceilati.




Dar ca sa vezi supriza, surprizelor, Facebook-ul asta nu e populat numai de fraieri, prosti sau oameni usor de manipulat. Huliganii astia, care dau dovada de creier mai putin dezvoltat, nu stiu sa isi acopere urmele, motiv pentru care, presa a pus mana pe asta.


Smecherii au zis ca daca sterg postarea, gata, lumea nu mai are cum sa afle. Nimic mai gresit. SRI spune că a informat MAI ca vin ultrasii la protest. Adica institutiile statului au mirosit ca cineva isi va baga nasul. Dar ca sa iasa basma curata, ministrul de Interne Carmen Dan a afirmat la Romania TV ca nu a primit informari prealabile de la servicii ca la miting ar fi urmat sa aiba loc provocari.

Iar seria de dezvaluiri continua: pe pagina sa de Facebook, Carmen Negoita, fosta sotie a patronului FC Dinamo București, Ionuț Negoita, membru PSD, cu dosare penale la activ, scrie:


Si nu am terminat. Jurnalistii de la Hotnews scriu ca au surse care sustin ca cei care au initiat violentele aruncand cu petarde si cu sticle in jandarmi, dar si in multime, sunt membri ai galeriilor Rapidului si ale lui Dinamo, care veneau de la un meci de handbal din apropiere. Fiecare galerie numara 300 - 350 de membri.

Hotnews mai relateaza si un dialog suprins intre acesti huligani, infiltrati in multime:

"Hai, acum ne bagam"
"Nu acum ma, ca ne filmeaza"
"Da-i in p... mea, ca de aia am venit"
(Imediat dupa, huliganii si-au ridicat cagulele de la gat spre fata si au inceput sa arunce cu petarde.)

Ca sa fie reteta si mai completa, cei de la Republica, ne reamintesc ca la lansarea candidaturii la prezidențiale a lui Victor Ponta în 2014 pe Arena Națională presa a relatat că Gabriel Oprea, prin Elias Bucurică, liderul galeriei lui Dinamo, a adus galeria „câinilor roșii” pentru a face figurație.

Nu putin dupa miezul noptii, pe B1, un secretar general al PSD, al carui nume nici nu merita sa il spun , intra in direct, refuzand dialogul cu ceilalti invitati si face niste afirmatii, reluate si azi, care m-au dat pe spate: "Ne vom intalni maine sa discutam sa facem si noi niste manifestatii de sustinere a PSD-ului , o sa strangem sute de mii de oameni".

Ba esti prost, zic eu... astia chiar sunt nebuni. Sa inteleg ca PSD va apela iar la pensionari si la spalatii pe creier pe care ii are. Dar desigur, va fi interesant de vazut cum ii va scoate, si daca penibilul va fi dus la extrem.

Intrebarea de bun simt catre smecherii care au crezut ca o sa intimideze lumea si ca o sa deturneze un protest: Chiar credeati ca romanii au ramas la fel de fraieri ? Daca 300 de mii de oameni au iesit in strada, fara sa ii urce nimeni in autocare, in mijlocul saptamanii, credeati ca nimeni nu se va prinde de smenurile voastre ?


Si acum, ca presa incepe sa sape si mai adanc si desconspira smecheriile facute, cam ce reactii vor avea oamenii care au iesit in strada ?

Urmeaza o noua zi, iar ecourile si nemultumirile din strada au inceput sa isi faca efectul: un ministru PSD si-a dat demisia, un alt membru din partid a plecat si el si lucrurile par ca merg spre directia dorita.