Recunosc, era cat pe ce sa ma uit aseara la Antena 3, doar ca mi-a fost de ajuns sa ii vad chipul gingas si nevinovat al lui Mihai Gadea si sa aud doar 30 de secunde din pledoaria lui ca sa schimb imediat canalul.

M-am uitat totusi la Stirile PRO TV, unde o alta stire ne arata ca Dan Voiculescu este cat pe ce sa reuseasca ce si-a proprus, eliberarea din inchisoare.

Daca ati urmarit protestele legate de faimoasa Ordonanta 13, dar mai pe intelesul tuturor cele doua legi legate de gratiere si abuz in serviciu, este putin probabil sa nu fi aflat ca cea a gratierii, in stadiul initial, avea sa il elibereze din inchisoare pe Dan Voiculescu. Mai multe posturi de stiri si persoane ce au apucat sa citeasca versiunea initiala a ordonantei de gratiere, cea aflata pe masa Guvernului la momentul vizitei neplacute a presedintelul Klaus Iohannis, sustin ca daca ar fi fost promulgata in acea forma, Dan Voiculescu ar fi urmat sa fie eliberat din inchisoare.

Cum protestele de strada au escaladat atat de mult incat Guvernul s-a vazut nevoit sa retraga cele doua proiecte, stirea de aseara este menita sa ne arate pana unde pot merge lucrurile. Asadar, una din judecatoarele ce au luat decizia condamnarii definitive a inculpatului Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare cu executare, Camelia Bogdan, a fost exclusa din magistratura,

De ce poate fi acest lucru un avantaj pentru Voiculescu ? Ei bine, judecatoarea a fost acuzata de unul din aghiotantii lui Voiculescu, Mugur Ciuvica, ca in momentul pronuntarii sentintei impotriva sefului sau, s-a aflat in stare de incompatibilitate. Ciuvica sustine ca atunci cand a dat sentinta, nu a fost impartiala, aceasta incasand 10.000 de lei ca remuneratie pentru ca a sustinut un curs despre coruptie la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, institutie aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, ce era parte in procesul lui Dan Voiculescu.

Povestea nu este nicidecum veche, judectoarea a aratat ca banii pe care i-a incasat pentru serviciile prestate au fost platite din alte fonduri ale statului si nu de la Ministerul Agriculturii. Mai mult decat atat aceasta a avut si sustinerea Agentiei Nationale de Integritate, care i-a dat o decizie favorabila, considerand ca judecatoarea Camelia Bogdan nu s-a aflat in stare de incompatibilitate.

Si cu toate astea razboiul a continuat, culmimand  cu stirea seaca "Camelia Bogdan a fost exclusa din magistratura, printr-o decizie a Secţiei pentru judecatori in materie disciplinara."  Continuarea este insa cea menita sa ne puna pe ganduri si aduce multe semne de intrebare: decizia a fost luata ca urmare a unei autosesizari după o „dezvăluire” făcută de Mugur Ciuvică.

In primul rand judecatoarea Camelia Bogdan, declara:

Este o hotărâre profund nelegală. CSM trebuie să fie un etalon de legalitate în materia răspunderii disciplinare a judecătorilor. Trebuia să constate că singura instituiţie care avea atribuţii să constate incompatibilităţile judecătorilor era ANI, care întocmise un raport de evaluare, favorabil mie, în sensul că nu am fost incompatibilă şi nici în conflict de interse, care a rămas definitiv, prin neatacarea în faţa instanţei de contencios administrativ”, a spus Camelia Bogdan.

In al doilea rand, exista intrebarea de ce era asa de important ca judecatoarea Camelia Bogdan sa fie data afara din magistratura ? Raspunsul l-am primit imediat, tot ieri, de la avocatii lui Dan Voiculescu:
Decizia în cazul Cameliei Bogdan va fi prezentată în dosarul de la CEDO, unde a fost depusă o sesizare imediat după condamnarea lui Dan Voiculescu şi unde s-a ridicat şi problema incompatibilităţii acesteia atunci când a dat deciziile de condamnare. La acest moment singura cale de atac este cea de la Strasbourg, abia după o decizie definitivă a CEDO putând fi solicitată în ţară, la Curtea de Apel Bucureşti, o eventuală revizuire a sentinţei, ca o cale extraordinară de atac. Dacă se va confirma excluderea din magistratură, atunci clar există argumente pentru a arăta ceea ce am şi invocat în procedura de la CEDO. Cred că aceste argumente vor întări şi vor servi procedurii judiciare aflate pe rolul CEDO", a precizat unul din avocatii lui Dan Voiculescu.

Ce este si mai interesant este ca in aceasta disputa a intervenit si Agentia Nationala de Integritate care a intocmit un raport in acest caz si care stipuleaza ca:
„Nici Inspecţia Judiciară şi nici altă instituţie din sfera celor care coordonează exercitarea profesiei de magistrat nu poate stabili în mod individual că un anumit magistrat s-a aflat/se află sau nu în stare de incompatibilitate sau de conflict de interese de natură administrativă, întrucât aceasta nu reprezintă o atribuţie a sa, încălcându-se sfera de competenţă a Agenţiei Naţionale de Integritate, cu atât mai mult cu cât, în stabilirea unui asemenea incident juridic, ANI demarează procedura legală specifică, care se finalizează cu un raport de evaluare, procedură ce reprezintă exclusiv atribuţia acestei instituţii”.

Avand in vedere aspectele de mai sus apar, in mod normal, si alte semne de intrebare:
- Daca ANI sustine ca ea are atributii in stabilirea unei stari de incompatibilitate, de ce a fost Camelia Bogdan exclusa din magistratura trecand peste toate rapoartele ?
- Cat de usor este sa crezi ca Dan Voiculescu are o mare implicare in decizia magistratilor de a o da afara din magistratura, decizia fiind una evidenta in favoarea sa ?

Razboiul este in continuare deschis, decizia nu este defintiva iar Camelia Bogdan are la dispozitie calea de atac la Inalta Curte de Casatie si Justitie:
Nu am nicio emotie ca voi castiga la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Bineinteles rezervandu-mi dreptul sa solicit daune morale pentru aceasta nedreptate pe care CSM mi-o face prin aceasta hotarare.

Urmeaza un nou sir de dezvaluiri bomba la Antena 3, primele au avut loc aseara, asa ca e interesant de urmarit incercarile nenumarate ale lui Dan Voiculescu de a iesi in inchisoare.