Page Nav

HIDE

GRID STYLE

GRID_STYLE

Articole recente:

latest

Ads Place

Terra nu este singura planeta locuibila. NASA a descoperit alte 7 planete asemenatoare

Prin intermediul unei conferinţe de presă ce a fost difuzată pe site-ul oficial al Agenţiei spaţiale americane, NASA a anunțat că a desco...


Prin intermediul unei conferinţe de presă ce a fost difuzată pe site-ul oficial al Agenţiei spaţiale americane, NASA a anunțat că a descoperit planete locuibile, de mărimea Terrei, la 40 de ani lumină de Soare.

Cu ajutorul telescopului Spitzer Space a fost descoperit primul sistem alcătuit din şapte planete de mărimea Pământului care orbitează aceeaşi stea. Cercetătorii au mai folosit si telescoape terestre pentru a analiza un sistem alcătuit din 7 planete ce au potenţialul de a conţine apă în stare lichidă. Trei dintre ele se află în zona locuibilă din jurul stelei lor, în care viaţa este posibilă, a spus Thomas Zurbuchen, asociat al Science Mission Directorate din Washingron.

Această descoperire din afara sistemului nostru solar este rară, trei dintre cele şapte planete au fost descoperite în mai 2016.

Cele şapte exoplanete care alcătuiesc acest sistem stelar orbitează în jurul stelei Trappist-1, o stea rece cu densitate scăzută, aflată la o distanţă de 40 de ani-lumină faţă de Terra, în constelaţia Vărsătorului.Potrivit astronomilor americani, proximitatea acestui sistem stelar şi mărimea considerabilă a celor şapte exoplanete în raport cu dimensiunea stelei Trappist-1 fac din noua formaţiune cerească ”o ţintă perfectă pentru cercetare”. Savanţii speră să scaneze în viitorul apropiat atmosferele celor şapte exoplanete pentru a descoperi eventuale ”amprente” ale vieţii.

"TRAPPIST-1 ne oferă o şansă unică de a studia în anii următori atmosfera planetelor de mărimea Terrei. Sistemul are o vechime de cel puţin un miliard de ani. Planetele b, c, şi d se află în apropiere de stea, zona cu un mediu propice pentru a fi locuibil. Cu ajutorul telescopului Hubble, vom reuşi să aflăm cu exactitate detalii despre atmosfera planetelor până în 2020.",  a spus Nikole Lewis, astronom din cadrul Space Telescope Science din Baltimore, Statele Unite ale Americii.

Având în vedere densităţile planetelor acestea par a fi stâncoase. În cadrul cercetărilor viitoare, experţii vor determina dacă planetele sunt bogate în apă şi dacă aceasta se află şi în stare lichidă la suprafaţă. Masa exoplanetei h, cea mai îndepărtată de stea,  nu a fost estimată încă, cercetătorii speculând că ar putea fi "o lume îngheţată," dar sunt necesare cercetări viitoare.

"Cele şapte minuni din TRAPPIST-1 sunt primele planete de mărimea Pământului care au fost descoperite orbitând o astfel de stea," spune Michael Gillon, principalul cercetător al studiului, din cadrul Universităţii Liege din Belgia.

Spre deosebire de Soarele nostru, steaua din TRAPPIST-1 este considerată extrem de rece, astfel fiind posibilă existenţa apei lichide pe planetele din apropierea sa.  Toate planetele din TRAPPIST-1 sunt mult mai apropiate de stea în raport cu distanţa dintre Mercur şi Soare.

Niciun comentariu

Comentariul va fi postat dupa aprobare

ADS