Reteta de fata este una relativ simpla si este dedicata pofticiosilor amatori de paste italienesti, ce vor sa incerce si altceva in afara de paste. Daca va intrebati ce sunt aia tortellini, ei bine, acestia sunt un tip de pasta fainoasa cu ou si cu umplutură la mijloc, originară din Bologna, al carui nume deriva din limba italiana torta si din dialectul bolognez turtlén.

Torellinul de astazi este urmasul unei lungi tradiții culinare. In cartea “L'economia del cittadino in villa" de Vincenzo Tanara publicata in anul 1664 sunt descrisi tortellini "prăjiti cu unt".In anul 1842 navigatorul si bibliograful francez Antoine Claude Pasquin (numit Valery 1789 - 1847) descria o umplutură de «(sego di bue) grasime de vita tocata, galbenusuri de oua si parmigiano (cascaval).

Acest fel de paste si-au facut loc incetul cu incetul in galantarele de la noi mai ales odata cu invazia hypermarket-urilor. Daca nu stiti unde sa la gasiti, fie va duceti la raionul de specialitati de paste (unde le veti gasi in pungi, uscati) fie la frigidere, unde sunt pastrate la rece, in stare proaspata.

Tortellini pe care i-am ales eu sunt umpluti cu carne (prosciutto, ca sa citez ambalajul). Ii puteti face dupa propriul gust, dar eu am ales sa ii fac cu sos alb.

Reteta in sine are nevoie de:
- 250 g tortellini
- 300 g smantana
- 100 g cascaval
- 2 linguri ulei masline
- piper
- busuioc
- unt







Tortellini se fierb in apa cu sare timp de 4 minute dupa ce aceasta a inceput sa dea in clocot. Dupa ce ati fiert tortellini ii scoateti din apa si va apucati de facut un sos alb. Acesta se face prin amestecarea smantanii cu cascavalul ras, cele doua lingur de ulei, piperul si busuiocul intr-un bol.

Puneti intr-o tigaie putin unt si il lasati sa se topeasca la foc, cam 2 minute. Dupa cele doua minute puneti tortellini si amescatati lasand pe foc mic alte 2 minute. Urmeaza apoi sosul din smantana si cascaval, pe care il turnati peste paste si lasati alte doua minute.

Daca stam sa socotim, cam in 10 minute obtineti doua-trei portii de tortellini, care de preferat se pot manca calzi.

Promit sa mai incerc reteta si sub alte forme si sa revin cu noutati.