Numarul romanilor ce detin un telefon mobil inteligent a crescut simtitor, procentul populatiei ce foloseste un astfel de gadget ajungand la 53% la finalul anului trecut.

Conform unui raport al celor de la Google, in ultimii patru ani rata de adoptie a crescut de 4 ori, de la 12% in anul 2012.

Din 2012 si pana in 2016, compania de studii de piata Kantar TNS a chestionat utilizatori din toata lumea in legatura cu obiceiurile de folosire a internetului. Raspunsurile au scos in evidenta schimbari majore in adoptia tehnologiei si stil de viata in numai jumatate de deceniu.

Relatia dintre cei cu varste de sub 25 de ani si smartphone s-ar putea traduce astfel:

  • 91% dintre ei utilizeaza smartphone-ul, fata de 24% in urma cu 4 ani. Pentru ei, smartphone-ul a inceput sa inlocuiasca computerul: utilizarea computerului a scazut de la 88% in 2012 la 79% in 2016.
  • Smartphone-ul este sursa de informatii: 73% utilizeaza motoare de cautare pe dispozitivul mobil, iar 79% viziteaza platforme de social media

Jumatate din ei isi verifica e-mail-ul pe smartphone
Distractie: 75% dintre tineri vizioneaza video-uri pe smartphone cel putin odata pe saptamana
Smartphone-ul este dispozitivul preferat al tinerilor pentru activitati cotidiene precum: sa asculte muzica (66%), sa stie cat e ceasul (71%) sau sa faca poze (65%)

De ceva timp, smartphone-ul nu mai reprezinta dispozitivul secundar. La nivel global, aproximativ o treime dintre utilizatorii de smartphone acceseaza internetul mai des de pe smartphone decat pe computer. In Romania, 38% dintre utilizatorii de smartphone spun ca acceseaza mai des internetul de pe telefon decat de pe computer. Doar 17% dintre utilizatorii de smartphone din Romania folosesc preponderent computerul pentru a intra pe internet.

In acelasi timp, oamenii folosesc mai multe dispozitive decat in trecut. Intrebati in 2012 in legatura cu ce dispozitive utilizeaza - smartphone, tableta sau computer, 50% dintre romani au raspuns ca folosesc un singur dispozitiv, 10% doua si doar 2% toate cele 3.

La finalul lui 2016, cei mai multi dintre romani (31%) spun ca utilizeaza doua dispozitive (unul singur - 25%, trei dispozitive - 15%).

Acest studiu documenteaza 5 ani de cercetare (intre 2012 si 2016), in care Google si Kantar TNS au sustinut peste 625.000 de interviuri cu oameni din toata lumea. Studiu a fost realizat in 40 de tari, printre care si Romania.