In cadrul proiectului INOVABIOMED de dezvoltare a unor solutii inovatoare de fabricatie a biomaterialelor inteligente, laboratoarele Universitatii Politehnice Bucuresti au fost dotate cu cea mai performata bioimprimanta 3D, destinata activitatii de cercetare si dezvoltare a tehnologiilor inovatoare in mediul universitar.

Proiectul Universitatii Politehnice, lansat in octombrie 2016 sub numele de "Tehnologii inovatoare pentru asigurarea calitatii materialelor in sanatate, energie si mediu" - Centrul pentru Solutii Inovatoare de Fabricatie a Biomaterialelor Inteligente si Suprafetelor Biomedicale - INOVABIOMED-€, are ca obiective principale infiintarea sau dotarea a 16 unitati de cercetare-dezvoltare de top, dintre care 10 laboratoare noi si 6 laboratoare deja existente din cadrul Facultatii de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor. Cu toate acestea, in urma implementarii lui vor beneficia de el si alte facultati specializate in studiul tehnologiilor biomedicale si nanotehnologiilor, printre acestea fiind si Facultatea de Inginerie Medicala, Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor, Facultatea de Stiinte Aplicate, Facultatea de Energetica si Facultatea de Ingineria si Managementul Sistemelor Tehnologice.

De asemenea, investitiile de cca 16 milioane de euro facute in cadrul proiectului sunt preconizate a avea impact asupra intregului mediu universitar national, precum si international, prin incurajarea si facilitarea schimburilor de experienta dintre UPB si alte centre universitare de pretudindeni.

Pentru a demara un proiect atat de ambitios a fost nevoie de o colaborare stransa intre facultatile si departamentele din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti, precum si intre organismele guvernamentale abilitate pentru imbunatatirea gradului de dotare in scopul cercetarii stiintifice la nivel inalt si pentru managementul proiectelor cu finantare europeana.


Proiectul a inclus si achizitionarea unui bioprinter 3D de ultima generatie, acesta fiind un sistem complex de bioimprimare cunoscut si sub numele de bioplotter. Sistemul de bioimprimare achizitionat imbina multiple tehnologii avansate precum printare 3D (bio-plottare sau extrudare termica a polimerilor), extrudare directa (seringa), printare prin contact cu/fara incalzire (tehnologie inkjet), printare co-axiala (simultana) a doua materiale diferite, electrofilare din topitura pentru termoplaste, hidrogeluri, materiale bioactive, fosfati de calciu, etc.

In plus, sistemul ales de Universitatea Politehnica indeplineste total conditiile de biosiguranta necesare in procesul de cercetare, incluzand si incinta sterila cu flux laminar. Sistemul de bioimprimare este integrat perfect in incinta sterila, permitand operarea in siguranta din exteriorul bio-cabinetului. Componenta este vitala pentru asigurarea necontaminarii proceselor derulate in interior, protejand totodata operatorii si mediul inconjurator. Incinta sterila este dotata cu sistem de ultra-filtrare, expulsie si evacuare exterioara, precum si cu flux laminar de aer care asigura o bariera intre mediul interior si exterior, chiar si atunci cand usile bio-cabinetului sunt deschise.

Achizitionarea acestui complex sistem de bioimprimare dechide noi orizonturi de cercetare in domeniul scaffold-urilor inteligente pe bazaƒ de hidrogeluri nanostructurate, permitand proiectarea personalizata de structuri pentru medicina regenerativa si biofabricarea scaffold-urilor nanostructurate pentru medicina personalizata. In plus, bioimprimanta este ideala in procesele de cercetare si dezvoltare de noi biomateriale din bioresurse (biomasaƒ s™i resurse marine/acvatice).

Echipamentul de bioprintare a fost achizitionat prin intermediul Z Spot Media, companie ce are o indelungata experienta in domeniul tehnologiilor 3D. Specialistii firmei au coordonat si supervizat indeaproape toate etapele de achizitie, instalare si punere in functiune, ajutand la implementarea cu succes a acestui proiect ambitios din cadrul mediului universitar romanesc.

Avand la indemana un asemenea sistem performant de bioprintare ce va servi ca instrument de cercetare si dezvoltare, atat studentii cat si cadrele didactice vor fi cu un pas mai aproape de realizarea unor proiecte inovatoare pe viitor, proiecte ce ar putea pune Universitatea Politehnica Bucuresti pe harta institutiilor de mare insemnatate pentru progrese din domeniul nanotehnologiilor si a medicinii.