Trebuie sa recunosc ca nu am mai avut timp de gatit, asta si pentru ca poftele mele nu s-au mai potrivit cu regimul alimentar pe care am ales sa il tin de cateva luni incoace. Cu toate astea imi mai permit ocazional sa fac mic exceptii si sa incerc si acele feluri de mancare care imi fac pofta.

Pastele la cuptor nu fac parte neaparat din acele de feluri de mancare pe care le incerc asa de des, deci a meritat o incercare.

Pentru reteta mea am folosit urmatoarele:

- 400 grame de paste (farfale)
- 150 gr. ciuperci
- 1/2 arderi rosu
- 2 catei usturoi
- 1/2 jumatate ceapa 
- 250 gr sunca afumata
- 150 gr carnati afumati
- 2 linuri smantana
- 300 ml suc de rosii
- 1 lingurita zahar
- sare, pipier, oregano ( puteti folosi si alte condimente pentru sosul de paste)
- ulei masline
- cascaval ras (parmezan, mozarella etc)
- vin alb

Pasul 1: Se fierb pastele in apa cu sare, conform instructiunilor de pe ambalaj. De preferat ele trebuie sa fie al dente.

Pasul 2: Se pune ulei de masline in tigaie si se lasa se incinga. Se pune apoi sunca si carnatii si se lasa se rumeneasca. Se sting  cu putin vin alb. Se pun apoi legumele taiate si se lasa se se inmoaie (2-3 minute). Turnati apoi sosul de rosii si lingurita de zahar si lasati sosul sa scada. Se condimenteaza dupa gust si se se adauga smantana. Amestecati si sa lasati totul sa se omoginezeze. Incorporati apoi pastele fierte (scurse de apa evident) si mai lasati aproximativ 1 minut.

Pasul 3: Asezati compozitia intr-un vas de lut sau termorezistent. Radeti peste paste cascavalul ras (parmezan, mozarella) si asezati vasul in cuptorul incins la 250 de grade. In functie de setarile cuptorului, lasati vasul in cuptor pana cand cascavalul se topeste (rumeneste).