Ultimul film Netflix prezentat la începutul lunii aprilie este un SF care mi-a atras atenția cand a avut premiera pe platforma. La fel ca blockbuster-ul lui Will Smith din Decembrie 2017, Titan, ar fi putut intra cu ușurintă in cinematografe doar dacă ne uitam la lista de actori ce fac parte din distribuție.

Acțiunea are loc in 2048, perioada in care Pământul mai poate oferi resurse umanității pentru încă 10 ani. O echipa de cercetători condusă de NATO aduna experți din 16 tari ce urmează sa fie modificați pentru a putea zbura si supraviețui pe Titan, una din lunile planetei Jupiter unde se găsește atmosfera. Sam Worthington este locotentul Rick Jansen care se muta cu familia intr-o tabăra întinsa pe 10 km pătrați si care adăpostește 3000 de oameni, case luxoase cu piscine, propriul supermarket si cinematograf. La o prima vedere nimic nu pare sa ne convingă ca Pământul e pe cale sa moara si umanitatea odată cu el.

Am spus ca filmul este un SF însă contrar așteptărilor nu avem parte de efecte speciale, cel puțin nu in prima parte a lui. Filmul pare mai degrabă un thriller care pune accent pe poveștile celor 16 eroi care se supun unor teste ce le schimba viața complet. In fapt unii dintre ei nu supraviețuiesc iar familiile lor trec prin adevărate drame. Suferința cauzată de eșec pare sa fie accentul pus de regizorul Lennart Ruff. Din cei 16 pacienți, transformați de fapt in cobai, doar câțiva supraviețuiesc însă nu asa cum li s-a promis inițial. Ei devin Homo Titaniens, o noua specie de om care se presupune ca ar trebui sa conviețuiască cu familia doar ca lucrurile iau o alta Turnura.

După 300 de milioane de dolari cheltuiți pentru a transforma niște oameni intr-o alta specie prin injectarea de ADN de animale, singurul supraviețuitor devine viitorul umanității care trebuie trimis pe planeta Titan pentru a supraviețui.  Si mai e ceva, ca sa supraviețuiască ultimului supraviețuitor i se injectează o substanța chimica care ar fi trebuit sa ii șteargă memoria.

Finalul este unul apoteotic si lasă multe semne de întrebare. Pana unde ar fi dispusă omenirea sa meargă pentru a supraviețui ? Ce fel de supraviețuire este cea in care devi o alta specie de om care nu mai are nici o legătura cu ce ai fost pana atunci ? Si de fapt, daca din 16 teste doar unul a supraviețuit putem vorbi de un succes sau de un eșec ?

Am putea spune ca Titan a lăsat câteva semne de întrebare si s-a terminat lăsand portița deschisă pentru o continuare. Personal însă pe mine nu m-a convins asa de tare povestea si nu cred ca ar merita o continuare.