Grupul media Intact, cel care detine posturile Antena 1, Antena 3, Antena Stars, ZU TV si Happy Channel, intentioneaza sa iasa din grilele must carry ale operatorilor de cablu din Romania, conform informatiilor din piata.

Grila must carry este lista de posturi tv libere la retransmisie pe care toti operatorii de cablu din Romania sunt obligati sa le includa in grilele lor. Aceasta este stabilita anual de Consiliul National al Audiovizualului pe baza datelor de audienta. Antena 1 este lider incontestabil al listei iar postul de stiri Antena 3 este si el destul de popular in randul telespectatorilor de varta a treia.

Nu este prima data cand Intact incearca sa urmeze modelul canalelor PRO TV care in 2013 au iesit din pachetul must carry, cerand bani in plus firmelor de cablu pentru retransmisia canalelor sale.

De altfel, canalele Antena 1, 3, Stars, Happy Channel si ZU TV nu se regasesc in grilele Digi TV Satelit, ca urmare a esuarii negocierilor intre operatorul RCS-RDS si Intact.

Decizia celor de la Intact de a iesi din grila must carry este legata de scaderea veniturilor din publicitate, la fel ca si in cazul celor de la PRO, taxarea in plus a operatorilor de cablu ar rezolva aceasta problema.

Desi nu au facut nici un comentariu legat de acest subiect, cei de la Intact asteapta cel mai probabil sa vada cum vor decurge negocierile cu operatorii de cablu din Romania.

Avand in vedere faptul ca cel mai mare operator de cablu din Romania nu a acceptat sa plateasca bani celor de la Intact pentru preluarea pe platforma digitala, este putin probabil ca Antena 1 sa isi doreasca sa iasa din grila Digi TV Cablu. Anul trecut operatorul avea aproximativ 3 milioane de abonati.

Pe de alta parte, Antena 3 ar putea deveni singura televiziune de stiri din Romania care nu va fi libera la retransmisie. Avand in vedere reputatia canalului este foarte probabil ca dorintele celor care au facut petitii pentru scoaterea canalului din grilele operatorilor de cablu sa se adevereasca.