Subiectul asta inca nu s-a racit iar publicatiile online continua sa promoveze subiectul in randul cititorilor lor, insa nu pot sa nu remarc ca unii sunt chiar ipocriti doar de dragul atragerii de trafic.

Imi aduc aminte ca atunci cand eram prin liceu mi-am dorit sa ma fac jurnalist, caci imi placea sa scriu si sa povestesc. Tehnologia din ziua de azi pune insa la dispozitia oricui posibilitatea de a scrie despre ceva anume, fara sa fie nevoie sa mai treci si printr-un program universitar care sa te invete sa scrii.

Oricum nici ca mai conteaza, daca te uiti la anunturile de angajare ale pubicatiilor ti se cere sa ai capacitatea de a analiza ce subiecte sunt interesante, ba mai mult daca stii sa scrii un articol respectand niste reguli de SEO (pentru a urca mai sus in cautarile online), esti avantajat. Cu alte cuvinte fie ca ai facut jurnalism fie ca nu, pentru o publicatie online conteaza sa adune trafic. Ca sa ai trafic treci de multe ori de granita interesului absolut necesar asupra unui subiect, sa zicem. Mai precis, cand relatezi despre moartea unui om, putin iti pasa de respectarea dreptului la intimitate atat a familiei cat si a omului in sine.

Cel mai recent caz, care a atras atentia, este anuntul mortii dj-ului suedez Avicii, pe numele sau real Tim Berling, care a decis sa se sinucida in Oman. Timp de o saptamana nimeni nu a stiut de ce a murit Tim, toate posturile de stiri, chiar si cele serioase, publicatii si site-uri online l-au omagiat pe artist insa au si plusat mult pe stilul de viata al artistului si problemele de sanatate ale acestuia.

Mai toti asteptau sa afle ce s-a intamplat cu adevarat si am numarat zilele pana cand publicatiile de scandal au intrat cu bocancii in viata de familie a artistului pentru a scoate la iveala tot ce se putea. La o saptamana distanta familia publica un mesaj in care lasa sa se inteleaga ca Tim a ales sa isi puna capat zilelor si le multumea tuturor fanilor pentru omagiile aduse si faptul ca le-au permis sa faca fata pierderii.

Pana atunci au existat unii care chiar blamau pe oricine ar fi incercat sa profite de moartea artistului. Doar ca mesajul familiei, a parut chiar si pentru publicatiile critice, ca e timpul sa ofere cu lux de amanunte modul cum a ales Avicii sa isi puna capat zilelor.

Pana si posturi de stiri serioase ca Digi 24, care s-a pozitionat ca o sursa de stiri ce nu trateaza senzationalul, s-au grabit sa preia o informatie de la o publicatie tabloida pentru a o servi drept informatie utila pentru cititori. Dar nu sunt singurii, toti au ales sa faca asocieri macabre intre boala crunta cu care se lupta Tim si cum l-a invins aceasta.

Pare lipsit de noima sa omagiezi pe cineva, sa critici pe oricine ar incerca sa profite de moartea cuiva, insa in acelasi timp tu sa faci acelasi lucru. E ipocrizie sa te scuzi ca modul cum a ales cineva sa se sinucida e o informatie vitala pe care cineva trebuie sa il stie. Daca te numesti post de stiri sau ziar, care are o redactie, e inconstienta sa nu te gandesti ca in randul cititorilor tai pot fi persoane care sufera si se lupta cu aceeasi boala cu care se lupta si Tim. Sa le explici acestora modul cum a ales cineva sa moara e mai mult de macabru.

Sa fiu scuzat, dar uneori scopul nu scuza mijloacele iar oricine are dreptul la demnitate, chiar daca nu mai este.