Stirea zilei de azi, pe care am auzit-o atat la radio cat si la tv, e legata de un proiect care s-ar afla pe masa guvernului si care se refera la amnistia fiscala.

Stirea initiala, pe surse, vine de la Hotnews care titreaza mare: Finanțele iau în calcul ca amnistia fiscală să se aplice celor cu datorii la 31 decembrie 2017. Evident ca informatia a ajuns rapid si la alte institutii media care au preluat-o, lasand sa se inteleaga exact asta:

"Amnistia fiscală s-ar putea aplica atât persoanelor fizice, cât și juridice, cu datorii la data de 31 decembrie 2017, aceasta fiind una dintre ideile luate în calcul de Ministerul Finanțelor Publice".

Ce a retinut o persoana mai putin cunoscatoare, ca mama mea, din aceasta exprimare, este ca ea ca pensionar isi plateste la primarie toate darile, ca daca nu o executa, iar altii care nu au platit sunt iertati de datorie.

Toata nebunia a pornit de la fostul ministru al finantelor care declara la un post de stiri ca: "Ne aflăm în această situație, în această capcană în care 98 de miliarde de lei sunt datorii ale oamenilor de afaceri și ale persoanelor fizice. Recuperăm sub 500 de milioane. 84 la sută sunt nerecuperabili, deci niciodată nu îi mai recuperăm, dar mare parte dintre aceste companii, mai ales cele mari, sunt de stat. (...)".

Cum se poate ca o persoana fizica sau juridica sa scape de datoriile avute la stat ?

In realitate sumele astronomice acumulate de mii sau poate milioane de romani, cu titlul de datorii catre stat, au devenit cosmarul functionarilor din aparatul central (fisc) sau local (primarii).
Sa luam un exemplu: "Domnisoara Floricica, cu domiciliul legal pe raza unei localitati din Constanta, fara studii si ocupatie, decide sa se mute la Bucuresti, fara forme legale, unde se apuca de prostitutie. Aceasta este prinsa in nenumarate randuri de politie, care ii intocmeste o serie de procese verbale de contraventie, pe care le trimite apoi spre administratia financiara din localitatea de domiciliu, spre a fi luate in debit. Domnisoara Floricica, aduna intr-un an peste 10.000 de lei amenzi pe care functionarii nu ii pot recupera pentru ca aceasta nu este de gasit, nu are un loc de munca si nici bunuri inregistrate pe numele ei. Intre timp, pe numele Floricicai incep sa vina alte zeci de procese verbale. Functionarul public, care nu poate recupera sumele respective, poate sa transforme debitele nerecuperate intr-o hotarare judecatoreasca de munca in folosul comunitatii, daca persoana respectiva nu are cum sa le plateasca. Desigur, asta ar fi o solutie ideala, daca persoana respectiva este de gasit si i se poate comunica hotararea respectiva. Pentru toate celelate cazuri, debitele de zeci de mii de lei ale Floricicai raman inregistrate in evidentele autoritatilor, ca sume nerecuperate."

De ce sunt un cosmar sumele nerecuperate pentru autoritati ? Unul din motive este legat de faptul ca raportele Curtii de Conturi, care controleaza activitatea institutiilor, marseaza de fiecare data pe sume nerecuperate de autoritati.

Pentru ca problemele de genul asta nu sunt tocmai noi, ANAF are publicate de ceva vreme niste proceduri privind declararea stării de insolvabilitate a debitorilor persoane fizice sau juridice. Textul, disponibil integral aici, stipuleaza clar, printre altele ca:

- Procedura de declarare a stării de insolvabilitate se aplică în fiecare din situaţiile prevăzute la art. 172 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, atât în cazul debitorilor ale căror venituri sau bunuri urmăribile au o valoare mai mică decât obligaţiile fiscale de plată, cât şi în cazul debitorilor care nu au venituri ori bunuri urmăribile.
- Pe perioada în care un debitor ale cărui venituri sau bunuri urmăribile au o valoare mai mică decât obligaţiile fiscale de plată este declarat insolvabil, măsurile de executare silită nu vor fi întrerupte.
- Pentru obligaţiile fiscale principale înregistrate de debitorii insolvabili ale căror venituri sau bunuri urmăribile au o valoare mai mică decât obligaţiile fiscale de plată, se datorează obligaţii fiscale accesorii, până la data stingerii acestora, inclusiv.
- Creanţele fiscale ale debitorilor declaraţi în stare de insolvabilitate care nu au venituri sau bunuri urmăribile se scot din evidenţa curentă şi sunt trecute într-o evidenţă separată, iar aplicarea măsurilor de executare silită se întrerupe.
- Creanţele fiscale înregistrate de debitorii – persoane juridice vor fi scăzute din evidenţa curentă, respectiv din evidenţa separată, după caz, după data la care respectiva persoană juridică a fost radiată din Registrul Comerţului, în baza încheierii de radiere a judecătorului delegat de pe lângă Oficiul Registrului Comerţului.
- Creanţele fiscale înregistrate de debitorii – persoane fizice declaraţi insolvabili vor fi scăzute din evidenţa separată inclusiv în cursul perioadei de prescripţie, după data la care respectiva persoană fizică a decedat sau a fost declarată dispărută ori decedată prin hotărâre a unei instanţe judecătoreşti, iar pentru aceasta nu există moştenitori care au acceptat succesiunea.

Cu alte cuvinte, intr-un fel sau altul, exista deja un fel de amnistie fiscala care se aplica acelor persoane de la care debitele inregistrate nu pot fi recuperate.

Declaratia fostului ministru al finantelor spune clar ca: "Vorbim de circa 100 miliarde lei, din care doar 3 miliarde sunt datorii ale persoanelor fizice. Mare parte din sumă nu mai poate fi recuperată, așa că mai bine să o ștergem. Pe partea de persoane juridice sunt circa 17 miliarde lei care pot fi recuperate, dar în decursul a foarte mulți ani”.

Ce vrea sa faca de fapt guvernul prin folosirea acestui termen de aministie fiscala ? Raspunsul este simplu: in prezent, ca sa stergi datoriile acumulate de o persoana fizica sau juridica, iti trebuie o intreaga procedura, care sa justifice acest lucru.

Atentie insa, fostul ministru a mai subliniat in declaratia sa ca " [...]nu am vrea niciodată să încurajăm pe cineva să nu își plătească datoriile și mai mult decât atât, când o faci, dacă o faci, trebuie să iei decizia să răsplătești sau să îi bonifici și pe cei care și-au plătit corect taxele și impozitele".

Cu alte cuvinte, ce trebuie sa inteleaga romanul de rand e ca daca are o amenda neplatita, de anul trecut, nu inseamna ca va scapa de ea. Functionarii ANAF sau de la administratia fiscala au in continuare obligatia sa te verifice daca ai bunuri, daca esti salariat sau daca esti apt de munca pentru a  te obliga sa iti platesti datoria. Acest lucru va fi valabil si daca proiectul amnisitiei fiscale va ajunge sa fie aprobat de guvern, caci amnistia fiscala, in baza declaratiilor fostului ministrului, se refera la acele debite ce nu pot fi recuperate.

Pe de alta parte ar fi de inteles reactia negativa a unora la declaratiile fostului ministru care spunea ca "vorbim de câteva zeci de mii de companii și de câteva sute de mii de oameni, cred că depășim un milion. Nu au voie să ia împrumut de la bancă. Nu au voie să facă multe lucruri. Nu primesc nici unele drepturi pentru că nu plătesc o amendă sau o datorie veche de 7-8 ani de zile." Daca ne referim strict la sume nerecuperate de atatia ani de zile, am putea spune ca stergerea lor ar putea avea un temei.

Daca ideea este intr-adevar ca aceasta amnisitie ar restarta mediul de afaceri, aducand de fapt venituri la buget, dar si noi locuri de munca, atunci sa fie binevenita.

„Sunt multe companii de stat pe care nu le poți ajuta din cauza legislației europene pe tema ajutorului de stat. Așadar, decât să le închidem, pentru că vorbim de locuri de muncă, nu mai bine le ajutăm?


Ramane totusi intrebarea "daca nu ai reusit sa colectezi niste sume de la un privat, ce te face pe tine, ca stat, sa crezi ca vei reusi sa o faci de data aceasta ?

Merita pana la urma acesti "sarmani" o a doua sansa ?

Intrebarea mai importanta este insa de ce asa zisele institutii media, antiguvernamentale, s-au grabit sa raspandeasca o stire sau un subiect, prin titluri inselatoare, fara sa explice pe deplin ce inseamna o amnistie fiscala ?
Fostul ministru a spus ca "este de analizat dacă trebuIe să se facă aceasta amnistia fiscală. Trebuie să existe o dezbatere și, când se ia decizia, să se facă, să nu se mai discute așa mult. Dezbaterea ar trebui să se facă cu ușile închise".

Judecand dupa reactiile negative, ma tem ca domnul Valcov, cel care a starnit aceste discutii aprige, este visator. Subiectul este cu dus si intors si sunt multi care nu vor vedea utilitatea unei asemenea masuri, daca li se explica ce este aministia fiscala, prezentand doar anumite aspecte sau punand accent doar pe anumite lucruri.