Achiziționarea activelor Oltchim de către Chimcomplex, fuziune ce va duce la formarea Companiei Române de Chimie, intra în linie dreaptă.

Directoratul General pentru Concurență din cadrul Comisiei Europene a emis recent Scrisoarea de Confort privind procedura de vânzare a activelor Oltchim SA de către Chimcomplex Borzești. Așteptată de 6 luni, scrisoarea confirmă că termenii și condițiile care stau la baza actualului proces de vânzare nu indică o posibilă continuitate economică între Oltchim SA și cumpărătorii activelor, Chimcomplex Borzești, trimițând astfel un semnal de aprobare și de încredere în tranzacție mediului financiar european.

În ultimele două luni s-au finalizat auditurile și rapoartele de Due Diligence făcute de PricewaterhouseCoopers (P.W.C) și Jacobson Londra și au fost oferite potențialilor finanțatori, care în următoarele săptămâni vor face ofertele angajante.

“Încheierea cu succes a acestei tranzacții este de importanță capitală pentru relansarea industriei chimice din România, având ca obiectiv integrarea și dezvoltarea unui complex industrial ce va deveni unul dintre cei mai importanți jucători din industria chimică românească și din Europa de Sud Est.” spune Virgiliu Băncilă, președinte CA Chimcomplex.

  “Doresc să îmi exprim mulțumirea pentru cele două întâlniri pe care le-am avut luna trecută cu Ministrul Economiei, domnul Dănuț Andrușcă, și cu experții săi din minister, în urma cărora am stabilit împreună un plan strategic de colaborare deschisă în parteneriat public-privat. S-a stabilit astfel că prioritară este finalizarea tranzacției, pentru care ambele părți vor lucra împreună, și secundar este termenul de încheiere al acesteia. Ramura chimiei este de importanță strategică pentru România și merită să fie susținută de toți factorii de decizie, deoarece asigură pe orizontală dezvoltarea întregii economii”, completează președintele Băncilă.

Ne referim aici la: procesarea gazelor, unde România excelează, la consumul de energie electrică ce se produce în țară (acum exportăm energie electrică din lipsă de consumatori mari industriali) și la miile de locuri de muncă. Vom reconstrui, în sfârșit, mândria de a fi chimist în România prin salarii decente, asigurate de invesțiile ce vor urma, respectiv 117 milioane euro în primii 3 ani după achiziția Oltchim și de 450 milioane euro începând cu anul 4”, a încheiat șeful CA de la Borzești.

   Dat fiind tipul de tranzacție (cea mai mare din Europa de Est din acest an), finalizarea finanțării acestei fuziuni este asistată de către senior advisorul Deloitte Londra. Reprezentanții Chimcomplex au avut săptămânile trecute o serie de întâlniri de succes la Londra cu investitori cu experiență în domeniu și în astfel de tranzacții în zona Europei de Est, iar în curând întregul proces de finanțare va fi finalizat.

Compania Română de Chimie va integra platformele industriale de la Chimcomplex Borzești și Oltchim Râmnicu Vâlcea după încheierea tranzacției de cumpărare de către Chimcomplex Borzești a grupelor de active 1-5 și parțial 7 de la Oltchim.

 Chimcomplex Borzești este unul dintre cei mai importanți producători de produse chimice din România, înființat de stat în 1954. În 2003, compania a fost privatizată iar grupul SCR, condus de antreprenorul Ștefan Vuza a devenit acționar principal. Astăzi compania este listată pe segmentul alternativ al Bursei de Valori București.

Metoda de producție a Chimcomplex Borzești se referă la procesul de electroliză a clorurii de sodiu care implică predominant fabricarea de sodă caustică (78% din vânzări), aceasta fiind utilizată în principal în producția unei game largi de produse chimice organice și anorganice, celuloză și hârtie, aluminiu, textile, săpunuri și detergenți, precum și tratamente pentru apa potabilă.

 Oltchim este cel mai mare producător de produse chimice din România, în special de polieteri&polioli. Oltchim a fost înființat în 1966 sub denumirea de Combinatul Chimic Vâlcea, din 1990 funcționează sub formă de societate comercială pe acțiuni iar din 1997 devine companie publică prin listarea la Bursa de Valori București.