Peste 300 de copii cu autism, din opt centre de interventie aflate in Bucuresti si judetele Ilfov si Suceava, au primit acces la aplicatia platformei Eduaba, prima din Romania care conecteaza in timp real echipa implicata in terapia si recuperarea copiilor cu autism, in cadrul etapei de test a proiectului „Connecting for children with autism”. Proiectul este dezvoltat de Asociatia Help Autism, in parteneriat cu Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata – ATCA si Asociatia New Odyssey. Fundatia Vodafone Romania asigura o cofinantare a proiectului „Connecting for children with autism” de aproximativ 320.000 de lei, dintr-un buget total de aproape 600.000 de lei, prin programul Connecting for Good 2017.

Pe langa cei peste 300 de copii, baza de date a platformei include informatii despre 300 de parinti si 47 de specialisti implicati in procesul de evaluare, terapie si recuperare.

„Datorita platformei complexe dezvoltate prin acest proiect, introdusa in premiera in procesul de recuperare a copiilor cu autism, programul de interventie specializata devine mai eficient, parintii primesc acces in timp real la informatii actualizate despre evolutia copiilor, iar specialistii comunica mai usor pentru elaborarea si urmarirea planului de interventie”, a declarat Angela Galeta, Directorul Fundatiei Vodafone Romania.

„Procesul de integrare a tuturor informatiilor intr-un singur sistem si de adaptare a acestuia la cerintele multiple ale interventiei terapeutice pentru copiii cu autism a fost o provocare pentru noi. Rezultatele obtinute ne dovedesc eficienta proiectului in abordarea multidisciplinara si in relatia deosebit de importanta dintre echipa terapeutica si parintii copiilor”, a declarat Mariana Hanganu, Manager de Proiect, Asociatia Help Autism.

Pentru fiecare dintre copiii afectati de autism, procesul de recuperare este unul complex si de lunga durata. La ora actuala, sute de terapeuti petrec zilnic multe ore de munca intensa in camerele de terapie, urmarind atent un plan de interventie adaptat pentru fiecare copil. Pentru a avea sanse de recuperare, un copil are nevoie de cel putin 10 ore de terapie pe saptamana, pentru multi ani la rand. Pe langa gradul de afectare, recuperarea depinde de planul urmarit in permanenta de echipa de interventie, dar si de implicarea parintilor.

Aplicatia eduaba.ro furnizeaza in acest context o solutie complexa de informatizare a dosarelor copiilor cu autism, acestia urmand un proces de terapie prin metoda ABA. Acest instrument, ce include o baza de date si o aplicatie mobila, imbunatateste procesul de recuperare, prin faptul ca reuneste atat informatiile despre copii, cat si expertiza specialistilor implicati, oferind o imagine de ansamblu asupra evolutiei fiecarui caz si a abordarii potrivite pentru obtinerea unor rezultate cat mai bune. Parintii pot consulta in orice moment istoricul din terapie al propriului copil, activitatea terapeutului este eficientizata prin centralizarea rapida a datelor colectate in interventie, intervalul dedicat terapiei propriu-zise crescand astfel considerabil, iar comunicarea dintre parinti si echipa de interventie este usoara si permanenta. O componenta a proiectului a fost dezvoltarea primului chestionar de evaluare psihologica pentru copilul cu tulburare de dezvoltare, adaptat curriculumului Ministerului Educatiei Nationale(MEC), pe baza caruia poate fi facuta o evaluare mult mai detaliata a unui copil, in concordanta cu evaluarile din crese/gradinite. Aceasta componenta are un rol important in integrarea mult mai usoara a copiilor cu autism in sistemul educational.

Fundatia Vodafone Romania a finantat 1.104 de programe derulate de 706 de ONG-uri din intreaga tara, in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari - copii, tineri, varstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit peste 28 milioane de euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere.

Asociatia Help Autism se implica activ, de 8 ani, in derularea de programe de constientizare a autismului, diagnostic precoce si interventie timpurie pentru copiii cu autism. Pe langa activitatea sustinuta in schimbarea statutului autismului in Romania, asociatia ofera servicii de terapie in cadrul a 5 centre, 6 parteneriate public-private si la domiciliu, desfasoara cursuri de formare in terapia ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri si sedinte de consiliere pentru parinti si este co-organizator al Conferintei Internationale ABA.

Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata – ATCA a devenit un standard profesional prin rezultatele remarcabile in programele de interventie pentru copiii cu tulburari comportamentale. In cei 10 ani de la infiintare, ATCA a deschis doua centre de terapie, unde 170 de copii cu tulburari comportamentale si din spectrul autist sunt integrati in programele de terapie ABA. Asociatia s-a specializat si in formarea terapeutilor, fiind singura institutie din Romania care ofera analistilor comportamentali cursuri de formare continua in ABA, acreditate de BACB.

Asociatia New Odyssey sprijina de mai bine de 5 ani dezvoltarea copiilor cu autism prin educatie incluziva, cercetare si tehnologie. New Odyssey beneficiaza de o echipa multidisciplinara, incluzand in programul fiecarui copil servicii de: analiza comportamentala aplicata (terapie 1:1 si grup), logopedie, terapie senzoriala si kinetoterapie. Asociatia isi extinde serviciile si in comunitate prin: programe de coordonare la domiciliu, workshop-uri de formare pentru familii, profesori, terapeuti, gradinite si scoli, precum si servicii de practica in baza parteneriatului privat-public cu Universitatea Bucuresti.