Actorii români schimbă scena cu strada. Timp de o săptămână vor face parte din distribuția piesei "Fără Penali în funcții publice" care va avea loc în București.

Peste 20 de actori vor fi prezenți în fiecare zi, în perioada 18-25 iulie, în Piața Universității (la fântână) între orele 17:00-20:00 pentru a ajuta la strângerea de semnături pentru inițiativa cetățenească #FaraPenali.

Printre ei se numără: Marius Manole, Florin Călinescu, Oana Pellea, Maria Obretin, Olimpia Malai, Marcela Motoc, Nicoleta Lefter, Alex Călin, Ilona Brezoianu, Cristian Bota, Natalie Ester, Florentina Ţilea, Ada Galeș, Istvan Teglas, Alex Bogdan, Diana Dumbrava, Eduard Petru Jighirgiu, Crina Semciuc, Liurca Mariana, și mulți alții, vor sta în stradă, prin rotație, pentru a strânge semnăturile de la cei care sprijină inițiativa cetățenească.


"Săptămâna actorilor" va avea loc și în alte orașe din țară, astfel că la sfârșitul acestei săptămâni, Marius Manole va merge să strângă semnături în Sinaia, Tache Florescu și Crina Semciuc în Râmnicu Vâlcea iar Alex Bogdan va aduna semnături în Vama Veche.

"Regizorul "Săptămânii Actorilor" este Marius Manole, căruia îi mulțumim pentru îndemnul și mobilizarea pe care a dat-o printre colegii săi din toată țara. Haideți să-i cunoașteți și să vorbiți cu ei dincolo de scena teatrului.", declara organizatorii camoaniei

Fără penali în funcții publice are la bază o inițiativă cetățenească ce are ca scop interzicerea cetățenilor condamnați definitiv să mai ocupe funcții publice în instituțiile de stat. Cei mai importanți oameni politici din instituțiile care conduc în prezent România sunt puși sub învinuiri de fapte de corupție, de aceea considerăm că este necesară o curățenie în politica românească.

Corupția stă la baza problemelor pe care România le are în cele mai importante domenii: sănătate, educație și dezvoltarea infrastructurii.

Țara noastră are cel mai slab sistem de sănătate din Uniunea Europeană. Lipsa medicilor și a medicamentelor, corupția managementului și infrastructura șubredă, plasează România pe primul loc în UE la mortalitatea în spitale. Nici în privința educației nu stăm mai bine, peste 40% dintre elevii români de gimnaziu sunt analfabeți funcționali, ceea ce ne duce tot pe primul loc în UE. România conduce și clasamentul țărilor cu cei mai puțini kilometri de autostradă construiți.

Din cauza corupției, 2 din 5 români trăiesc în sărăcie sau la un pas să ajungă în această situație, județele cele mai mai sărace din țară sunt și cele conduse de baronii locali ai PSD: Teleorman, Buzău, Vaslui. Fără penali în funcții publice ar însemna că cei care au condus România în ultimii 29 de ani să se apropie mai greu de funcțiile publice.

Realitatea din România anului 2018 înseamnă toate cele de mai sus. Numai societatea civilă poate determina o schimbare. Nu este de ajuns să-i schimbăm pe cei de la putere, trebuie schimbat modul în care acționează poporul român. Urgența situației vine din necesitatea schimbării modului de a face politică cu unul moral și îndreptat către realitatea pe care o vedem zilnic în jurul nostru. Propunerea de schimbare a Constituției este una care are la bază inițiativa cetățenească mult strigată de românii care au ieșit în stradă în 2017 și 2018.

Demersul are nevoie de cel puțin 500.000 de semnături strânse în 6 luni. Semnătura ta poate schimba modul în care funcționează și arată România.

Dacă vreți să ajutați cu mai mult de o semnătură, printați listele de pe site-ul campaniei, adunați semnăturile prietenilor, colegilor de serviciu și puteti sa mergeti cu listele la centrele de colectare din marile orașe. Mai este nevoie de 200.000 de semnături până la sfârșitul lunii august.

Pentru a semna initiativa accesati https://farapenali.ro/#formular