Sistemul ESRB exista pe piata pentru un motiv - pentru a oferi părinților o listă detaliată a ceea ce este inclus în jocuri, fie violență, vărsare de sânge, nuditate sau alte lucruri care ar putea fi dăunătoare pentru copii. Dar un raport sugerează că o bună parte din părinții din Marea Britanie ignora aceste ratinguri într-un efort de a le da copiilor ceva de jucat.

Childcare.co.uk a efectuat recent un sondaj de opiniei in randul a peste 2000 de părinți în Regatul Unit. Pe baza rezultatelor, au descoperit că mai mult de jumătate dintre acestia le oferă copiilor lor jocuri video dedicate persoanelor de peste 18 ani fără supraveghere sau cunoaștere a jocului în prealabil.

Asadar, desi unii funcționari de la GameStop șsau alți comercianți cu amănuntul avertizează părinții că micutii lor nu ar fi cei mai ideali jucător de Grand Theft Auto V, peste jumătate dintre părinți nu par să fie interesati de ceea ce joacă copiii.

Asta nu înseamnă că toți părinții sunt de vină. Există unele rezultate care arată îngrijorarea pentru jocurile pe care copiii le butoneaza, preferând titluri pentru cei mici ca Sonic the Hedgehog în loc de, să zicem, Call of Duty. Dar au existat un număr de utilizatori care au raportat pe retele de socializare ca desi au fost avertizati de vanzatori ca jocurile conțin conținut matur iar părinților pur și simplu nu le păsau, cumpărând oricum jocul. Și totuși, tot acestia se plâng când jocurile sunt prea violente pentru copiii lor.

Sistemul de rating folosit pentru sondaj a fost PEGI, care este utilizat în Europa, si are scopul de a le permite parintilor sa aleaga cele mai potrivite jocuri pentru copiii lor, in functie de varsta pe care o au. 

Ce este si mai interesant din rezultatele raportului este ca doar 18% dintre parinti ar fi impotriva vizionarii decatre copiii lor cu varste intre 14 si 18 ani sa urmareasca un film pentru adulti.