Radio Europa Liberă / Radio Liberty (RFE / RL) a anunțat planurile de a lansa servicii de știri în Bulgaria și România în încercarea de a consolida peisajul mediatic în ambele țări.

În ambele cazuri, aceasta marchează o relansare pentru RFE/RL: compania a emis anterior in țări din Europa de Est, inclusiv Bulgaria și România, înainte de aderarea la Uniunea Europeană și NATO. Serviciul pentru Bulgaria a fost închis în 2004 și în România în 2008.

Președintele RFE/RL Thomas Kent a declarat: "Sperăm în special că acoperirea noastră, realizată de jurnaliștii locali, va contribui la creșterea presei libere, va promova valorile și instituțiile democratice și va informa despre discuțiile în ambele țări cu privire la locul lor în NATO, UE și alte organizații occidentale. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu mass-media independente locale și cu societatea civilă ".

Oficialii guvernamentali, reprezentanții societății civile și jurnaliștii din ambele țări și-au exprimat îngrijorarea că dezinformarea, corupția și diviziunea socială le subminează sistemele politice.

Începând din decembrie 2018, Radio Europa Libera, va oferi rapoarte și analize multimedia în limba bulgară și română și va colabora cu mass-media locală pentru a amplifica proiectele existente care promovează răspunderea publică și dezvăluie știrile false.

Radio Europa Libera are deja un angajament profund față de regiunea balcanică, cu birouri în Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia. De asemenea, are un serviciu aclamat în limba română pentru Republica Moldova.

Radio Europa Libera se bazează pe rețelele sale de reporteri locali pentru a furniza știri și informații corecte către 26 de milioane de persoane în 25 de limbi și în 20 de țări în care libertatea mass-media este restricționată sau unde o presă profesională nu s-a dezvoltat pe deplin. Videoclipurile sale au fost vizionate de peste 1,5 miliarde de ori pe Facebook și pe YouTube în 2017. RFE / RL este o companie media independentă editorială, finanțată de un grant acordat de Congresul S.U.A., prin intermediul Consiliului de radiodifuziune al guvernatorilor.