Sursele de energie conventionale sunt limitate, iar problema energetica devine tot mai importanta cu atat mai mult acum cand suntem dependenti de tehnologie. Indiferent ca locuiesti intru-n oras mare sau intr-o localitate rurala, foarte probabil ca utilizezi energia electrica pentru alimentarea aparaturii din locuinta sau din atelierele de productie.

In aceste conditii, pentru protectia mediului, se fac eforturi mari pentru utilizarea energiei provenita din surse neconventionale, care sa limiteze pana la anulare degradarea mediului.

Principala sursa de energie nepoluanta si inepuizabila o reprezinta Soarele. Acesta are un urias potential energetic si este omniprezent pe Glob. Principalele forme de energie solara utilizate sunt energia electrica si energia termica.

In Europa, majoritatea statelor au incurajat producerea de energie electrica cu panouri fotovoltaice, prin asigurarea de subventii si reducand la minim documentele necesare pentru montarea panourilor fotovoltaice si aprobarea transferului energiei produse in retea, pentru persoanele care doreau sa treaca la energie verde.

Astfel de subventii s-au acordat si in Romania pentru o perioada foarte scurta de timp, si doar pentru instalarea panourilor termice (producerea apei calde menajere si aport la incalzire).

Datorita pozitionarii geografice, Romania dispune de un potential de energie solara important. Potentialul cel mai mare il regasim in zona de sud a tarii, urmata de zona Banatului, zona Campiei Romane, o mare parte din Moldova si o parte din Podisul Transilvaniei.



Cantitatea de energie solara este influentata de distanta dintre Soare si Pamant. Distanta se modifica periodic, in functie de solstitiul de vara si solstitiul de iarna.

O alta parte de energie solara se pierde datorita factorilor meteorologici. Principalele obstacole sunt nebulozitatea si pozitia norilor.

Institutul Național de Meteorologie si Hidrologie monitorizeaza aceste aspecte, intocmind lunar tabele care contin date despre durata de stralucire a Soarelui, numarul mediu de zile insorite si intensitatea radiatiei solare pentru diverse zone ale țării.

Mai jos veti gasi un tabel care contine date despre densitatea puterii radiante solare medii:



Durata de stralucire solara reprezinta factorul principal care caracterizeaza gradul de insorire pentru un anumit loc.

In urmatorul tabel regasim durata medie orara de stralucire in timpul orei de varf 11,30 – 12,30 si numarul de ore medii cu stralucire solara pentru fiecare luna, in cateva localitati din tara:



Durata medie de stralucire a soarelui, in ore, pentru fiecare luna. o regasim în tabelul urmator:



Din harta radiatiei solare si din tabelele prezentate putem observa ca majoritatea zonelor din tara noastra se preteaza instalarii de panouri fotovoltaice si termice.

Analizand valorile din tabelele prezentate, putem estima cantitatea de energie electrica pe care o putem produce cu un sistem fotovoltaic. Astfel putem dimensiona sistemul fotovoltaic de care avem nevoie pentru a produce energia de care avem nevoie.

In prezent, in Romania, injectarea energiei electrice produsa de sistemele fotovoltaice in reteaua distribuitorului din zona este foarte greoaie si necesita foarte multe autorizatii si aprobari.

ANRE a transmis in 27.06.2018 un comunicat privind modificarea Regulamentului de racordare la retea care va veni in sprijinul persoanelor fizice care doresc sa produca energie electrica folosindu-se de panouri fotovoltaice.

Persoanele care produc, dar si consuma, energie electrica, vor primi denumirea de prosumator.

Experetii si montarea de sisteme fotovoltaice izolate spun ca cei care doresc un astfle de sistem trebuie sa ia in calcul tipul de acumulatori folositi si gradul de descarcare permis in functie de tipul acumulatorului pentru o utilizare cat mai indelungata (numarul de cicli de incarcare se reduce concomitent cu cresterea gradului de descarcare regasit sub prescurtarea DOD).

Utilizatorii trebuie sa fie atentie deoarece foarte multi vanzatori de acumulatori precizeaza doar capacitatea maxima de stocare a energiei electrice si omit sa precizeze ca din aceasta energie se poate utiliza pana la 30% pentru acumulatorii VRLA.

Dintr-un acumulator care are capacitatea de 100 Ah la 12V, pentru un grad de descarcare de 30%, puterea energiei disponibile pentru consum este de 360W din capacitatea totala de 1200W.

Intrucat fiecare consumator este unic, iti recomandam sa apelezi la firme de specialitate pentru calculul sistemului fotovoltaic.

In concluzie, este foarte important sa retii faptul ca montarea panourilor fotovoltaice trebuie facuta doar de firme sau persoane calificate. Montarea de persoane fara calificare in domeniu poate duce la accidente grave precum electrocutarea, existand inclusiv riscul de incendiu.