Mai este foarte puțin timp până când anotimpul rece își va intra în drepturi și tocmai din acest motiv este timpul să îi oferi mașinii atenția cuvenită. Este momentul să începi să cauți cauciucuri noi, dar și să verifici starea bateriei, pentru a te asigura că nu întâmpini nicio dificultate. Ce trebuie să verifici înainte de iarnă!

Verificările mașinii înainte de iarnă

Anvelopele.
Este momentul să te uiți după cauciucurile pentru iarnă. În primul rând timpul îți va permite să faci cele mai bune alegeri deoarece nu vei fi presat, iar în al doilea rând vei economisi bani, pentru că acum prețurile sunt cu mult mai mici față de cele din plin sezon. Anvelopele de iarnă sunt extrem de importante pentru a preveni accidentele deoarece acestea sunt construite tocmai pentru a face față zăpezii sau pe gheața puternică. Nu folosi anvelope reșapate, pentru a nu crește riscul dezechilibrului pe șosele.

Verifică bateria.
Piesa cea mai importantă și cel mai intens folosită, mai ales pe timpul iernii este bateria. Dacă vara nu este deloc problematică, pe timpul iernii, o simplă pornire a motorului este de până la de 3 ori mai solicitantă. Pe timpul iernii este nevoie să te asiguri că bateria este una de calitate, chiar în stare perfectă de funcționare. Trebuie să o protejezi cât mai mult și să încerci să eviți operațiunile care i-ar putea dăuna. Spre exemplu, dacă afară este mult prea frig, sub 8 grade Celsius, atunci înainte de pornirea motorului, ar fi indicat să aprinzi farurile pentru câteva minute, pentru a se încălzi bateria. De asemenea, evită să folosești simultan toți consumatorii de curent.

Nu uita de antigel.
Acesta joacă un rol extrem de important pe timpul iernii deoarece nu permite înghețarea fluidelor. Ai grijă însă să alegi un produs cu o densitate potrivită, în cazul în care nu este suficient, atunci poți completa până când ți se pare ok. Atenție însă să nu pui antigel în apă rece, în circuitul de răcire, deoarece se poate produce un dezastru imediat la nivelul motorului.

Instalația de climatizare.
Dacă nu este folosită corect, poate duce la consumul foarte rapid al bateriei auto. Instalația de încălzire trebuie verificată, pentru a te asigura că funcționează în parametrii normali. Nu lăsa instalația să meargă atunci când motorul este pornit și nici devrijarea lunetei pentru prea mult timp.

ITP-ul.
Inspecția tehnică periodică este recomandată periodic pentru a te asigura că totul funcționează normal. Legislația privind aceste inspecții periodice s-a schimbat, astfel că acum pentru mașinile mai vechi de 12 ani este nevoie de o verificare anuală, în timp ce pentru mașinile noi, prima inspecție se face la trei ani de la data înmatriculării în România. Aceste verificări sunt gândite cu scopul de a controla mașinile vechi, pentru a se evita eventualele riscuri majore.