Peste doar câțiva ani ‚inteligenÅ£a artificială’ va fi un subiect lipsit de senzaÈ›ional, căci binomul om-maÈ™ină va fi cea mai lucrativă fo...
Peste doar câțiva ani ‚inteligenÅ£a artificială’ va fi un subiect lipsit de senzaÈ›ional, căci binomul om-maÈ™ină va fi cea mai lucrativă formă de colaborare, întâlnită la tot pasul. Astăzi, un exemplu de succes pe piaÈ›a românească este compania UiPath care a dezvoltat alături de Google o soluÈ›ie bazată pe inteligență artificială: Contact Center AI poate înlocui sistemul telefonic de preluare È™i redirecÈ›ionare a apelurilor clienÈ›ilor către operatorii corespunzători problemelor semnalate.
Artificial Intelligence (AI) înseamnă abilitatea unei maşini de a efectua funcții cognitive pe care, până mai ieri, le asociam strict minții umane: percepția, raționamentul, învățarea, interactivitatea, rezolvarea problemelor și creativitatea. Scopul AI este de a face computerele la fel sau poate chiar mai deștepte decât oamenii. Astfel că deep learning-ul, care se bazează pe tehnici de învățare digitală (care imită creierului uman în procesarea datelor și luarea deciziilor), câștigă tot mai mult teren, fiind un un must-have și în advertising.
Perfectând constant tehnologia, inteligenÈ›a superinteligentă poate contribui la eradicarea bolilor È™i războaielor însă puÈ›in probabil să fie capabilă să înÈ›eleagă, accepte È™i exprime emoÈ›iile umane. Și de aici factorul de risc existent...ÃŽnsă un lucru este cert: inteligenÈ›a umană a creat-o pe cea artificială. Dar urmează È™i întrebarea: „Ce fel de inteligență va crea inteligenÈ›a artificială?” Momentan hai să ne bucurăm de dictonul latin „Carpe diem”... căci nu peste mult timp vom afla răspunsul.
Iulian GhiÅŸoiu, General Manager TargetWeb - Speaker la cea de-a 10a ediÅ£ie a ConferinÅ£ei „Marketing în Direct”: „InteligenÈ›a artificiala a devenit parte din viaÈ›a noastră, a tuturor, fie că vrem, fie că nu vrem. MulÈ›i dintre noi avem un ‚asistent personal’ în maÈ™ină, în telefon sau acasă, iar tendinÈ›a este de perfecÈ›ionare a maÈ™inăriilor pentru a ne face viaÈ›a mai uÈ™oară prin intermediul InteligenÈ›ei Artificiale. Până în 2022 peste 50 % dintre căutările pe mobile la nivel mondial vor fi realizate prin căutare vocală, care este o formă de Inteligență Artificială. Deja generaÈ›iile tinere folosesc frecvent această tehnologie. Adaptarea business-urilor online pentru aceste schimbări este vitală pentru că am trecut din epoca mobile-first direct în epoca AI-first."
Cristian Ignat, Chief Canopyst Canopy - Speaker la cea de-a 10a ediÅ£ie a ConferinÅ£ei „Marketing în Direct”: „Cred că în următorii 2-3 ani orice companie va avea un asistent digital care să ajute cu task-urile simple, repetitive. AceÈ™ti asistenÈ›i digitali, numiÈ›i È™i roboÈ›i software, cresc entuziasmul È™i productivitatea colegilor deoarece se vor putea concentra pe analiza È™i interpretarea datelor, strategie, creativitate, relaÈ›ia cu clienÈ›ii. Imaginează-È›i că de mâine muÈ›i către aceÈ™ti roboÈ›i toate task-urile plictisitoare È™i care nu aduc valoare unei persoane (deoarece de multe ori e doar copy / paste, mutat date dintr-o parte în alta). AceÈ™ti roboÈ›i pot ajuta în marketing, contabilitate, financiar precum È™i în alte domenii în care avem task-uri de rutină."
Raluca Ghilea, CEO & Fondator Perceptum - Speaker la cea de-a 10a ediÅ£ie a ConferinÅ£ei „Marketing în Direct”: „Marketingul este cea mai eficientă formă de brand empowerment È™i implică ideea de evoluÈ›ie continuă È™i adaptare. Brandul nu poate fi smuls din context, iar contextul e întotdeauna al consumatorului. Ce ne spune prezentul? Că inovaÈ›ia tehnologică devine parte integrantă din stilul nostru de viață. GeneraÈ›ia Y, milenialii È™i generaÈ›ia Z, post-milenialii, cei pentru care inteligenÈ›a artificială e un partener important în dezvoltarea personală, sunt consumatorii ideali, atâta timp cât îi cunoÈ™ti cu adevărat: au entuziasm, deschidere către nou, dorinÈ›a de a împărtăși experienÈ›e, apartenenÈ›a la comunitate. Pentru ei s-au născut conceptele de Intelligent Marketing È™i Marketing Intelligence. ReÈ›eta e simplă: ultra tehnologizare + ultra personalizare. Modul de preparare, însă, e extrem de complex È™i cere ingredientul secret: emoÈ›ia care generează, dincolo de entuziasm, ataÈ™amentul față de brand."
Alexandru Jijian, SAP Customer Experience Solution Engineering, SAP Central and Eastern Europe - Speaker la cea de-a 10a ediÅ£ie a ConferinÅ£ei „Marketing în Direct”: „După 15 ani de proiecte digitale, atât cu clienÈ›i foarte mari cât È™i cu start-up-uri, atât în România cât È™i în alte părÈ›i ale regiunii, văd acum mai mult ca oricând, mai ales că suntem înainte de îmbarcare pe valul inovativ AI, că oamenii rămân È™i vor rămâne mult timp, esenÈ›iali în strategia noastră de a oferi servicii customer-centric, omni-channel. Cheia succesului este în a menÈ›ine echilibrul între viziune, strategie È™i agilitate în execuÅ£ie… într-o piață care află că vrea ceva nou aproape în fiecare zi."
Ioana Frincu, Chief Operations Officer la Under Development Office - Speaker la cea de-a 10a ediÅ£ie a ConferinÅ£ei „Marketing în Direct”: „Lucrând încă din facultate în domeniul Big Data È™i Machine Learning în cadrul a 2 companii am văzut o trecere naturală către Blockchain, lucru care a dus la următorul nivel dragostea pe care o am pentru date È™i felul în care acestea evoluează. Cred că aÈ™a am găsit È™i cel mai bun loc în care să evoluez È™i să ajut companii să își construiască concepte È™i soluÈ›ii folosind informaÈ›iile pe care le au, împreună cu tehnologii inovative.”
ConferinÅ£a „Marketing în Direct”, ajunsă la ediÅ£ia a 10a, dezbate tema “InteligenÅ£a Artificială în Marketing” pe 27 Sept, la Clubul Diplomatic BucureÅŸti, prin vocile specialiÅŸtilor: Alexandru Jijian (SAP Customer Experience Solution Engineering, SAP Central and Eastern Europe), Andreea Moisa (Managing Director & Fondator Beans United), Cristian Ignat (Chief Canopyst Canopy), Doina Vîlceanu (Business Development Manager Content Speed), DragoÅŸ Smeu (General Manager È™i Trainer Mavericks), Horia Neagu (Owner & Digital Marketing Consultant Napoleon.Digital), Ioana Frîncu (Chief Operations Officer Under Development Office), Iulian GhiÅŸoiu (General Manager TargetWeb), Oana Raluca Ghilea (Co-Owner Perceptum), Patricia Bertea (Managing Partner & Co-fondator Brandweb ÅŸi CozoApp), Mihai Vînătoru (Managing Partner & Head of SEO @ DWF).
Moderator este jurnalistul şi trainerul Luana Ibacka. Iar invitații speciali ai cocktail-ului, care închide ediția, sunt cântăreața Jezebel si pianistul Alexandru Burca.
COMMENTS