Discutiile despre beneficiile retelelor de comunicatii 5G sunt vechi. Cu atata promovare era de la sine inteles ca interesul operatorilor fata de aceasta tehnologie sa fie crescut.

Numarul celor care se caracterizeaza drept early adopters este in crestere iar pentru a le atrage atentia cat mai multi producatori de telefoane, de exemplu, s-au grabit sa lanseze deja telefoane cu conectivitate 5G chiar daca in momentul de fata abia doar cateva tari au inceput sa ofere primnele retele comerciale 5G.

Ca de obicei, tari precum Japonia sau Coreea de Nord sunt printre primele care ofera astfel de conexiuni, SUA fiind si ea pe lista. Cum Romania a fost mereu in top, era lesne de inteles ca primele retele comerciale 5G vor ajunge si la noi.

Lucrurile au evoluat rapid, chiar daca multi dintre noi am citit informatii despre licitatiile pe care urma sa le organizeze Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Luna iunie a fost insa plina de surprize, primul dintre operatorii de la noi care si-a anuntat intentiile de a lansa primele retele 5G a fost Vodafone Romania care a inceput mai intai prin a demonstra tehnologia in primavara acestui an. Vodafone a anuntat punerea in functiune a primelor antene 5G in Bucuresti, Constanta (Mamaia) si Cluj Napoca. Exista si abonamente speciale pentru a avea acces la conexiuni 5G, insa cel mai probabil, in momentul de fata nu ar trebui sa te intereseze acest lucru, cum nu este deloc interesant sa vrei sa iti cumperi un telefon special.

Pe de alta parte si cei de la Digi Mobil au lansat si ei primele oferte cu conexiuni 5G. De fapt este vorba despre punerea in functiune a primelor antene 5G in zone din centrul vechi al capitalei urmand apoi Constanța și Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca și Iași. Din septembrie, se vor extinde serviciile și în Sinaia, Bușteni, Predeal, Poiana Brașov, Brașov, Timișoara, Craiova și Sibiu. Nu exista abonamente speciala dar iti trebuie un telefon cu capabilitati 5G.

Pentru orice operator de telefonie care reuseste sa fie in pas cu trendul este un motiv de mandrie, asa ca ambii operatori s-au laudat cu aceste lansari pe retele de socializare. Comentariile abonatilor companiilor au fost insa mai putin incantatoare, mai ales ca abonatii au simtit nevoia sa le readuca aminte operatorilor de telefonie ca au uitat de faptul ca multi nu au acces la servicii 4G, ca se chinuie cu conexiuni 3G si ca exista in continuare zone fara acoperire, unde nici macar nu pot sa vorbeasca la telefon.

Citeste continuarea pe www.itmaniatv.com