In urma cu ceva ani de zile autoritatile din Romania au cochetat cu ideea de a interzice comercializarea cartelelor de telefonie mobila prepay fara ca un utilizator sa fie identificat.

Dupa multe controverse planurile de atunci au fost abandonate, chiar daca in alte tari din spatiul UE prezentarea unui buletin la achizitionarea unei cartele de acest fel este obligatorie de mult timp.

In anul 2014 Curtea Constituţională  a decis, cu majoritate de voturi, că este neconstituţională Legea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay. La acea vreme judecătorii au constatat că dispoziţiile legii ce fusese aprobata de guvern nu aveau un caracter precis şi previzibil, iar modalitatea prin care sunt obţinute şi stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor nu oferă o protecție eficientă faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită.

Intr-o conferinta de presa purtatorul de cuvant al Guvernulului a anuntat ca executivul a adoptat o Ordonanță de Urgență privind modificarea și completarea legislației pentru a permite asigurarea unui răspuns cât mai prompt la urgențele cetățenilor prin îmbunătățirea posibilităților de preluare și gesitionare a informațiilor de localizare a apelurilor de urgență.

"Cartelele prepaid vor fi furnizate doar după ce persoana care achiziționează prezintă actele de identificare. Această obligație intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2020, iar începând cu data de 1 septembrie 2020 este interzisă furnizarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile pentru care plata se face în avans prin intermediul cartetelor SIM ai căror utilizatori finali nu au pus la dispoziția furnizorului datele de identificare", a declarat Nelu Barbu, purtator de cuvant al Guvernului.

Cu alte cuvinte, toti cei care utilizeaza in prezent o cartela de servicii prepay vor fi obligati sa ofere datele de identificare in termen de 8 luni, in caz contrar nu vor mai avea acces la serviciile de telefonie si date mobile.

Avand in vedere ca puteti sa achizitionati o cartela prepay de la aproape orice magazin, butic sau chiosc de strada, apare discutia referitoare la protejarea datelor utilizatorilor. Se pare insa ca autoritatile s-au gandit si la acest aspect iar actul normativ prevede reguli stricte.

Cititi continuarea pe www.itmaniatv.com