Daca esti pasionat de pescuit si esti dobrogean, este imposibil sa nu fi auzit pana acum de comuna Jurilovca din judetul Tulcea.

Daca vrei sa ajungi la Jurilovca trebuie sa o iei pe drumul european spre Tulcea iar odata ce ajungi in localitatea Baia faci la dreapta, trecand peste sinele de cale ferata, urmand indicatorul de Jurilovca.

In satul Jurilovca este cea mai mare comunitate de pescari din Delta, fiind un centru de colectare si prelucrare a pestelui, precum si un punct de atractie turistica.

Casele rusilor-lipoveni prezinta de asemenea anumite particularitati, culorile fatadei fiind in general alb si albastru, iar acoperisul este facut din stuf.

Pare de la sine inteles ca autoritatile sa organizeze un Festival al Borsului de Peste lipovenesc, ajuns anul acesta la cea dea doua editie.

Proiectul festivalului este finanțat prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020 (valoare finanțare nerambursabilă   – 966,450.00 lei cu TVA),  prin  Măsura 3 „Promovarea bunăstării sociale, a inovarii și a patrimoniului cultural al zonei” din cadrul implementării strategiei de dezvoltare locală  a Asociației –  Grup Local pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării, beneficiar fiind Comuna Jurilovca.

„Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca” va avea trei ediții ale conform proiectului de finantare  precum și publicarea și distribuirea unei Cărți de bucate bilingvă cu rețete tradiționale din gastronomia deltaică în câte 500 de exemplare la fiecare ediție.

Ca si anul trecut, evenimentul are loc in Miniportul Turistic din Comuna Jurilovca, unde pe langa un spectacol artistic cu artisti consacrati, zeci de bucatari voluntari au pregatit peste 30000 de portii de bors de peste lipovenesc oferite gratuit participantilor la eveniment. Zeci de comercianti au pregatit de asemenea si alte feluri de mancare din peste.




Veti putea sa degustati diferite specii de peste prajit sau la gratar dar si specialitati precum midii, fructe de mare sau mancaruri inedite cum ar fi sarmale din carne de peste, chiftelute de peste, mici de peste, zacusca de peste. Si daca vreti sa luati ceva acasa veti putea pleca cu peste afumat sau celebrele icre de crap.

Daca esti un nefericit, ca si mine, care nu se intelege prea bine cu gustul pestelui vei putea totusi sa gusti si mancaruri din carne de pui sau porc, dulciuri s.a.m.d.

Ca orice festival de acest fel veti putea sa cumparati si obiecte sau haine traditionale, chiar si lipovenesti, printre altele,

Fiind organizat in miniportul turistic din comuna Jurilovca, acesta este si un loc de plecare cu barca spre satul de vacanta Gura Portitei, o plimbare pentru o persoana fiind 60 de lei. Desigur, exista curse regulate cu vaporul din acest port in fiecare zi.

Mai jos si o galerie foto de la a doua editie a Festivalului Borsului de peste de la Jurilovca.