CNA a decis sa interzica difuzarea spoturilor publicitare ale celor de la Telekom legate de campania ce promitea internet de mare viteza fara cabluri ci prin conectarea la priza a unui router.

Consiliul Național al Audiovizualului a decis interzicerea reclamei Telekom Smart WiFi după ce membrii CNA au descoperit că realitatea „din teren” este diferită față de cea „de pe ecran”, din spot, pe care compania îl promovează, potrivit Paginademedia.

Noul serviciul SmartWiFi este prezentat ca o alternativa simpla pentru cei care vor sa se conecteze la internet rapid si fara batai de cap. Contractezi serviciul si primesti un echipament pe care il conectezi la priza, si gata ai internet.

In realitate, asa cum am scris si in articolul dedicat de pe site-ul itmaniatv.com, reclama nu are nici o legatura cu conditiile reale de contractare ale serviciului.

Daca in reclama, ce ruleaza pe tv zilele astea, totul pare foarte simplu trebuie sa reti niste aspecte importante. Internetul de la priza oferit de Smart WiFi nu poate inlocui sub nici o forma conexiunile la internetul prin fibra optica si nici un router wireless actual ce ruleaza pe o conexiune de internet fixa.

Seriviciul SmartWifi iti pune la dispozitie un router mobil in care inserezi o cartela SIM si pe care il conectezi apoi la o sursa energie, totul la doar 24 de lei/luna. Exista un echipament ce il primesti in custodie gratuit. Routerul wireless de la ZTE suporta pana la 32 de conexiuni simultane pe Wi-Fi si are standardele acceptate: 802.11 b/g/n; 2×2 MIMO, 2,4G. La cerere insa poti sa comanzi un echipament de la Huawei (cel care este prezentat in reclama), ce suporta pana la 64 de conexiuni simultane pe Wi-Fi, are baterie de tip 3000 mAh Li-Ion si suporta standardele 802.11 a/b/g/n/ac; 2×2 MIMO, 2,4GHz & 5GHz Dual Band.

Cazul a ajuns în atenția CNA ca urmare a unei autosesizări din partea lui Radu Herjeu, membru CNA, după ce a aflat că mai multe persoane au încercat să achiziționeze routerul promovat în campanie, dar au fost refuzați, pe motiv că locuiesc într-o zonă în care există acces la cablul Telekom și, prin urmare, li s-a oferit internetul fix, prin cablu (adică, varianta tradițională, „cu găuri în pereți”).


CNA a decis sa interzica difuzarea acestor spoturi publicitare dupa ce au constatat mai multe nereguli:
- Nu se menționează faptul că routerul Smart WiFI îl primesc doar cei care locuiesc într-o zonă în care nu există cablu Telekom.
- Nu se menționează în spot că Telekom comercializează două dispozitive diferite (unul îl primești gratuit, în timp ce pentru altul – cel prezentat în reclamă – este contracost)
- Telespectatorul nu are timp să citească tot textul scris cu litere mici, din cadrul spotului.
- Nu se menționează că viteza la internetul prin router este inferioară celei de pe cablu. Asa cum am scris si in articolul dedicat, Smart WiFi este disponibil în aria de Acoperire 4G Telekom, cu alte cuvinte internetul la priza este de fapt unul mobil care vine insotit de o cartela SIM ce foloseste servicii de date mobile.