Ati vazut cu totii stirile din ultima vreme in care mai multi tineri ar fi murit din cauza ca au devenit utilizatori frecventi ale produselor de vapat, cu alte cuvinte tigarile electronice.

Cum numarul de stiri despre astfel de cazuri, precum si de studii care arata ca de fapt vaparea sau consumul de tigari electronice au acelasi efect nociv, sau mai grav, mai multe asociatii au simitit nevoia sa reactioneze si sa transmita si ei comunicate legate de pericolul reprezentat de consumul de tigari electronice.

Astfel, conform acestor asociatii, in cea mai recentă comunicare, Agentia Americana pentru domeniul medical, întărește avertismentul adresat consumatorilor de a stopa imediat utilizarea THC (tetrahidrocanabinol - extras de cannabis) în țigările electronice, ca urmare a peste 1.000 de rapoarte medicale despre afecțiuni pulmonare și chiar a unor decese.

”Majoritatea probelor testate de către state sau de către FDA au fost identificate ca produse de vapat care conțin THC. Prin această investigație, am descoperit, de asemenea, că majoritatea pacienților afectați de aceste boli au raportat că au folosit produse care conțin THC, ceea ce sugerează că produsele de vapat cu THC joacă un rol în aceste îmbolnăviri”, au declarat reprezentanții Agenției americane.

Așadar, concluziile preliminare ale FDA arată că nu produsele de vapat legale, cumpărate din magazine, au cauzat recentele îmbolnăvirile din SUA, ci extractul de cannabis procurat de pe piața neagră pe care utilizatorii l-au pus în aceste dispozitive.

Recomandările autorităților americane referitoare la tigarile electronice pentru vapat sunt următoarele:

•        Nu folosiți produse de vapat care conțin THC (cannabis)
•        Nu folosiți produse de vapat  achiziționate de pe stradă sau din alte surse ilicite mai ales (și în niciun caz pe cele cu THC)
•        Nu modificați și nu adăugați substanțe - precum THC sau alte uleiuri – în produsele de vapat achiziționate legal din unitățile de vânzare cu amănuntul
•        Minorii și femeile însărcinate să nu utilizeze țigări electronice, indiferent de substanță. Adulții care nu fumează nu ar trebui să înceapă să utilizeze aceste produse. Dacă sunteți adult și folosiți țigări electronice în loc de țigări, nu vă reapucați de la fumat.
•        Dacă alegeți să utilizați aceste produse, monitorizați eventualele simptome (tuse, respirație sacadată, dureri în piept) și căutați imediat asistență medicală.

De ce au ales reprezentantii Asociației Industriei de Vaping din România sa reactioneze ? Cel mai probabil din cauza impactului avut de stirile si rapoartele legate de consumul de astfel de produse.

Cinci persoane au murit in SUA din cauza unei afectiuni pulmonare misterioase care ar putea acea legatura cu utilizarea tigarilor electronice.

Sunt cunoscute in prezent alte 450 de cazuri de persoane care prezinta dificultati serioase de respiratie. Pacientii, atat tineri, cat si adulti, au in comun faptul ca au folosit tigari electronice.
Printre simptomele prezentate de pacienti se numara dureri in piept, dificultati de respiratie si stari de voma. Multi dintre ei au necesitat ventilatie mecanica, iar in unele cazuri s-a apelat chiar la coma indusa.

Desi pana acum nu a fost stabilita o legatura intre imbolnaviri si un dispozitiv sau o substanta anume, investigatia expertilor este concentrata pe produsele de pe piata neagra care contin ulei de vitamina E, cunoscut ca supliment alimentar care poate fi administrat pe cale orala sau ca ingredient cosmetic care se aplica pe piele.

La randul sau, American Vaping Association considera ca imbolnavirile sunt cauzate de tigarile electronice ilegale cu THC.