Televiziunea Romana anunta ca a inceput procedurile de inchidere a postului de televiziune TVR HD, conform Pagina de Media.

Decizia vine dupa ce postul national a obtinut anul trecut licentele de transmisie HD pentru canalele TVR 1 si TVR 2. Initial cele doua canale ar fi trebuit sa isi inceapa emisia in sistem HD la inceputul anului insa acest lucru nu s-a intamplat. La momentul respectiv se dorea ca TVR HD sa fie transformat intr-un post de sport doar ca intre timp conducerea TVR s-a lovit de dificultati in achizitia de competitii sportive.

Probabil, dupa o analiza realista a pietei, TVR a constatat ca dorintele sale de rebranduire a canalului nu sunt posibile iar acum va sdolicita CNA retragerea licentei de emisie.

Odata cu aceasta decizie este foarte posibil ca TVR 1 HD si TVR 2 HD sa inceapa in cele din urma transmisia in sistem high defintion.

Înființat în anul 2008, TVR HD a fost răspunsul televiziunii publice la una dintre cele mai importante direcții de evoluție a tehnologiei de televiziune: trecerea de la formatul Standard Definition cu raportul de aspect 4:3 (formatul tradițional al televizoarelor obișnuite, cu tub catodic), la formatul High Definition cu raportul de aspect 16:9 (aparatele cu ecran plat – flat screen - de tip plasmă, LCD, LED ș.a), cu o rezoluție a imaginii de până la cinci ori mai pronunțată și Sunet Surround 5+1.

Programele difuzate de TVR HD au inclus programe HD produse in house cu resursele proprii ale TVR, programe HD achiziționate, precum filme artistice, seriale, documentare, transmisii realizate ab initio în HD de la mari evenimente pentru care TVR a deținut drepturile de difuzare, precum mari competiții sportive (UEFA Champions League, Olimpiadele de vară și de iarnă, etc.), spectacole sau competiții artistice (Concursul Muzical Eurovision, Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, etc.) sau alte evenimente de anvergură (nunta Prințului William al Marii Britanii).

TVR HD se alatura pe lista de canale inhise de Televiziunea Romana, lista ce mai includ posturile TVR Cultural si TVR NEWS/TVR info.

[UPDATE] 

Conform solicitarii TVR inaintata CNA postul TVR HD va fi inchis la 1 noiembrie iar in locul lui cablistii vor introduce postul TVR 1 HD in grila de programe.

Pentru postul de televiziune TVR 2 HD se va lansa o noua frecventa de satelit urmand ca acesta sa emita simulcast cu TVR 2 SD incepand cu 3 noiembrie.