Schimbarea anotimpurilor, variaţiile de temperatură, stresul, oboseala şi poluarea ne pun la încercare, zi de zi, sistemul imunitar. 


Din fericire, mici schimbări ale stilului de viaţă pot face o diferenţă importantă, susţinând mecanismul de apărare al organismului, astfel încât să ajungem să vedem în roz chiar şi zilele ploioase de toamnă.

Sfatul Nr. 1: Asigură-te că ai o alimentaţie echilibrată. Vitamina C este un aliat indispensabil, mai ales în sezonul rece – ajută sistemul imunitar să funcţioneze normal, contribuie la reducerea stării de oboseală şi susţine formarea colagenului, parte importantă a structurii oaselor, dinţilor, gingiilor şi pielii. Fructele precum kiwi, portocale sau ananas, dar şi legumele precum ardeiul gras, broccoli sau mazărea sunt bogate în Vitamina C şi pot fi transformate cu uşurinţă în preparate delicioase.

Sfatul Nr. 2: Include în rutina zilnică şi timp pentru relaxare activă. O plimbare în parc, la finalul unei zile încărcate sau 30 de minute de exerciţii fizice uşoare sunt extrem de benefice pentru întregul organism. Activitatea fizică îmbunătăţeşte transportul oxigenului şi nutrienţilor la nivel celular şi susţine lupta cu agenţii nocivi din exterior.

Sfatul Nr. 3: Gândeşte optimist. Emoţiile negative şi stresul pot adăuga o presiune suplimentară asupra sistemului imunitar. Deşi poate nu le putem elimina complet, putem îmbunătăţi modul în care alegem să ne raportăm la ele – un playlist vesel, o lectură interesantă sau o şedinţă de masaj de relaxare pot reduce nivelul anxietate, dându-ne o cu totul altă perspectivă.

Sfatul Nr. 4: Ţine bacteriile la distanţă. Spălatul pe mâini este un gest esenţial pentru menţinerea sănătăţii. Igienizarea mâinilor nu durează mai mult de câteva secunde, însă ţine la distanţă germenii. Dacă nu ai la îndemână apă şi săpun, şerveţelele umede sau gelurile antibacteriene pot fi o soluţie accesibilă.

Sfatul Nr. 5: Odihneşte-te! Studiile arată că sistemul imunitar al persoanelor care dorm mai puţin de 7 – 8 ore pe noapte poate întâmpina dificultăţi în funcţionarea la capacitaţi optime şi, implicit, se pot îmbolnăvi mai uşor. În plus, lipsa somnului poate încetini şi recuperarea organismului după o răceală, spre exemplu. Gândeşte-te la modalităţi în care îţi poţi organiza mai bine programul zilnic, astfel încât să nu renunţi la orele valoroase de somn.

În anumite perioade ale anului, poţi avea nevoie de un supliment alimentar care să vină în completarea acestor obiceiuri sănătoase şi să susţină mecanismele de apărare ale organismului, astfel încât să faci faţă cu brio tuturor provocărilor zilnice.