Grupul german de telecomunicatii Deutsche Telekom, ce opereaza si in Romania sub numele Telekom Romania, ar putea sa fuzioneze cu operatorul francez de telecomunicatii Orange.

Informatiile nu au fost confirmate de cele doua companii insa stirea a fost preluata deja de mai multe agentii de presa si publicatii.

Deutsche Telekom este cel mai mare operator de telecomunicații din Europa cu o capitalizare de piață de aproximativ 72 miliarde euro, în timp ce grupul Orange ar valora aproximativ 40 miliarde de euro, scrie Reuters.

Pe de altă parte, Guvernul Germaniei deține un pachet semnificativ de acțiuni la Deutsche Telekom, și la fel și Guvernul Franței la Orange, ceea ce înseamnă că un astfel de acord ar avea implicații politice. Cum Deutsche Telekom are o capitalizare mai mare decât a Orange, un astfel de acord între cele două grupuri ar însemna o preluare a Orange de către Deutsche Telekom, un lucru posibil greu de acceptat de Franța.

Pana sa se intample ceva concret probabil ca va trece foarte mult timp insa informatiile sunt de interes in contextul in care cei doi mari operatori sunt prezenti pe piata din Romania. In ultimele luni au fost vehiculate mai multe informatii conform carora Orange ar putea prelua operatiunile de telefonie fixa, internet fix si televiziune ale Telekom Romania.

"Suntem operatorul nr. 1 de servicii convergente (n.a fix-mobile) în Europa. (..) În România, în mod istoric, am fost numai operator de servicii de comunicații mobile. Am avut un acord cu Telekom privind capacitatea de a oferi și servicii fixe. Acum, dacă în România, ca și în alte țari din Europa, putem accelera capacitatea de a furniza servicii avansate de internet fix broadband către clienți vom lucra din greu să facem acest lucru posibil și apoi, dacă un astfel de acord ar urma să fie încheiat ar necesita în mod evident discuții cu ceilalți acționari.", a declarat în data de 5 noiembrie, la București, Ramon Fernandez, director general adjunct pentru Europa, în cadrul grupului Orange, întrebat despre posibila achiziție a Telekom România.

Grupul Deutsche Telekom/OTE ar fi agreat vânzarea către Orange a acțiunilor deținute la Telekom România (n.a doar Romtelecom), dar mai este nevoie și de acordul statului român care ar avea drept de preemțiune.