In acest episod vorbim despre gandurile obsesive sau ruminatia, asa cum au numit-o psihologii.

Care este legatura dintre gandurile obsesive si depresia sau anxietatea ? Cum putem sa ne dam seama atunci cand avem un gand obsesiv si care sunt cele mai importante metode ca sa scapam de aceste ganduri ?




Ruminația este unul dintre punctele comune pe care le au anxietatea și depresia. Ruminatia este pur și simplu repetarea unui gând sau o problemă fără finalizare. Când oamenii sunt deprimați, temele despre ruminație sunt de obicei legate de faptul ca nu sunt buni de nimic. Repetarea gandurilor obsesive și sentimentele de inadecvare ridică gradul de anxietate, iar anxietatea interferează cu rezolvarea problemei. Din aceasta cauza depresia unei persoane se adâncește.

Funcția creierului joacă un rol în ruminatie în mai multe moduri, dar un aspect semnificativ se referă la memorie. Oamenii își amintesc lucruri care au legătură între ele în rețelele neuronale. Și atunci când oamenii intră într-o rețea, creierul aprinde conexiuni care in alte ocazii ne faceau sa ne simtim astfel.

Ruminatia este agravată de o altă dificultate a creierului deprimat și anxios - incapacitatea de a genera flexibil soluții. Chimia creierului face dificilă trecerea la o altă perspectivă pentru a găsi calea de ieșire din probleme, astfel încât ruminația se intensifică. Atât anxietatea, cât și depresia sunt apoi consolidate.

De ce ruminația conduce la astfel de rezultate dăunătoare? 


Pentru unii oameni, consumul de băuturi sau alimentația dezechilibrata devine o modalitate de a face față vieții și de a-și îneca rumegările, potrivit lui Susan Nolen-Hoeksema, doctor, psiholog și profesor la Universitatea Yale.

Nu este surprinzător, ruminatia conjurează gânduri mai negative. Devine un ciclu.

Cercetările lui Nolen-Hoeksema au descoperit că „atunci când oamenii rumega gaduri în timp ce au o dispoziție deprimată, își amintesc mai multe lucruri negative care li s-au întâmplat în trecut, interpretează mai negativ situațiile din viața lor curentă și sunt mai lipsite de speranță în ceea ce privește viitorul. “

Ruminația devine, de asemenea, calea rapidă spre a te simți neputincios. Mai exact, vă paralizează abilitățile de rezolvare a problemelor. Ești atât de preocupat de problemă încât nu ești în stare să treci peste ciclul gândurilor negative.

Poate chiar să îndepărteze oamenii. „Când oamenii rumega ganduri obsesive pentru o perioadă lungă de timp, membrii familiei și prietenii lor devin frustrați și pot să-și retraga sprijinul”, a spus Nolen-Hoeksema.

Persoanele care se confrunta cu ruminatia pot avea pur și simplu mai mult stres în viața lor, ceea ce îi preocupă, a menționat Nolen-Hoeksema. Pentru alții, poate fi o problemă de cunoaștere. „Unele persoane predispuse la ruminatie au probleme de bază care împing lucrurile din conștiință odată ce ajung acolo”, a spus ea.

Femeile par să fie predispuse la aceasta afectiune mai mult decât bărbații, a spus Nolen-Hoeksema, care este, de asemenea, autorul cartii "Femeile care se gândesc prea mult: Cum să te dezbraci și să îți recuperezi viața". De ce? O parte din motiv este că femeile tind să fie mai preocupate de relațiile lor. Așa cum a observat Nolen-Hoeksema, „relațiile interpersonale sunt un combustibil excelent pentru ruminare”, iar ambiguitățile abundă în relații. „Nu poți ști cu adevărat ce cred oamenii despre tine sau dacă vor fi credincioși și sinceri.”
Ruminarea poate fi dezactivată prin cateva metode bune:

- Ieșiți din rețelele neuronale negative.
- Abordarea unei probleme simultan cu planificarea.
- Implicați-vă în activități care încurajează gândurile pozitive. „Trebuie să te angajezi în activități care îți pot umple mintea cu alte gânduri, de preferință gânduri pozitive”, a spus Susan Nolen-Hoeksema. Aceasta ar putea fi orice, de la o activitate fizică preferată, la un hobby, la meditație, la rugăciune. „Principalul lucru este să-ți îndepărtezi mintea de la ruminatie pentru un timp, astfel încât să moară și să nu puna stapanire asupra minții tale”, a sfătuit doctorul.

Puneti capat ruminației ieșind din rețeaua de memorie negativă


Primul sfat pe care vi-l poate da un specialist este evident cel in care sa puneti capat ruminatiei negative si activarea unei rețele neurale de momente în care totul a funcționat bine. Acestea pot fi greu de reținut. Rețelele neuronale sunt declanșate de starea de spirit, iar starea ta de spirit s-ar putea să se conecteze la alte stări sufletești atunci când ți-a fost teamă de rezultatele proaste. Aceste rețele de anxietate pot duce la amintirea rezultatelor pozitive. Cu toate acestea, rumegarea vă poate face prea negativ pentru a vă deplasa într-o rețea de gânduri pozitive, fără a zdruncina memoria.

Cateva metode care te pot ajuta sa schimbi gandirea intr-o alta retea neuronala

Folosiți familia sau prietenii pentru a vă ajuta să vă amintiți lucrurile. Rugați-i să vă ajute să vă gândiți la momentele în care lucrurile s-au dovedit cau au iesti bine. Conversația cu încurajarea celorlalți vă poate îndrepta atenția către o rețea de memorie diferită, iar când alții evidențiază rezultate pozitive la solicitarea dvs., începeți o cale neurală diferită.

Lupta cu ruminatia poate fi abordata si cu o stimulare a memoriei cu momentele în care te-ai simți bine trecând peste imagini cu amintiri fericite. Pe măsură ce le privești, încearcă să-ți amintești nu doar la ce te gândeai atunci, ci la ce simțea corpul tău. S-ar putea să fii surprins că bucuria și fericirea sunt senzații fizice. Pentru a lua legătura cu memoria corpului, scanează-ți simțurile. Ce vedeți? Ce gust simtiti? Atingerea? Mirosul? Ce auzi?

Muzica are puterea de a ne readuce direct în locul am ascultat o piesa preferata, putand sa ne faca sa intram în starea de spirit în care ne aflam când ascultam piesa respectiva, iar apoi piesele de memorie se completează cu oameni și situații. De exemplu multe persoane deprimate ar prefera sa asculte piese din perioada in care se simteau bine de cat atunci când lucrurile au început să se complice. Poate că viața nu era perfectă, dar muzica te poate face să te simti bine când o asculti. Există un interval de timp sau un tip de muzică care vă poate aduce într-un loc mai bun?

Un alt mod de a intrerupe gandurile obsesise este să te așezi literalmente într-un loc în care te conectezi cu lucruri care se îndreaptă spre tine - o plimbare într-o locație care te ajută să intri într-un cadru pozitiv al minții nu poate fi decât utila.

Ideea de a intra într-o altă rețea nu este să te pierzi în vechile amintiri, ci să găsești o cale de a intra într-o rețea neuronală pozitivă din care poți ajunge la o soluție pentru problema ta.

Separa problemele si fa planuri


Ruminația te poate împiedica să rezolvi problema sau să mergi mai departe dacă nu ai o soluție în acest moment. Încercați dezarhivați gandurile unul cate unul pentru a vedea dacă aveți o problemă reală pe care o puteți rezolva sau pur și simplu o problemă de eliminare.
1. Faceți o listă de probleme în minte și puneți-le în coloane, una lângă alta, astfel încât să puteți vedea dacă există părți conectate.
2 .Identificați: puteți face un plan pentru primul? Dacă da, scrieți-o, cu pași de acțiune.
3. Faceți același lucru pentru fiecare problemă.
4. Privește coloanele. Există pași de acțiune conectați unul cu celălalt? Dacă da, care este primul pas? Acolo îți vei direcționa primul efort. Dacă nu sunt conectate, apoi alegeți ce plan de acțiune veți participa.
5. Vedeți dacă vreo problemă dintr-o singură coloană nu are nici o soluție. Apoi scrieți o dată în care s-ar putea să aveți mai multe informații pentru a vă face util să vă gândiți la asta din nou. Acum este doar o îngrijorare și până când este posibil să găsești o soluție, nu trebuie să te gândești la asta între timp.
6. Când apare oricare dintre aceste probleme, spuneți-vă „Opriți-vă! Am un plan”. Refuzându-va posibilitatea de a va gandi ca aveti un plan este greu, dar merită efortul.

Cu cât ajungi sa te descurci mai bine întrerupand ruminația, cu atât depresia ta va deveni mai ușoară. Este posibil să opriți tiparele cerebrale care contribuie la anxietate și depresie prin oprirea ruminației. Devine mai ușor cu cât exersezi mai mult, așa că nu renunta și în curând vei putea să o faci automat.