Psilocybin, un halucinogen găsit în ciupercile magice poate „reseta” creierul persoanelor cu depresie netratabilă, ridicând speranțele unui viitor tratament, sugerează cercetarile.


Micul studiu a fost facut pe un numar redus de 19 pacienți care au primit o singură doză de ingredient psihochilic psilocybin. Jumătate dintre pacienți au încetat să fie deprimați și au suferit modificări în activitatea creierului lor care au durat aproximativ cinci săptămâni.

Cu toate acestea, echipa de la Imperial College London spune că oamenii nu ar trebui să se auto-trateze cu medicamente. Au existat o serie de studii mici care sugerează că psilocibina ar putea avea un rol în depresie, acționând ca un „lubrifiant pentru minte” care permite oamenilor să scape de un ciclu de simptome depresive.

Nu a fost cunoscut impactul exact pe care l-ar putea avea asupra activității creierului.

Echipa de la Imperial a efectuat scanări ale creierului fMRI înainte de tratamentul cu psilocybin și apoi au reluat testul a doua zi (când pacienții au fost din nou „treji”).



Studiul, publicat în revista Scientific Reports, a arătat ca psilocybin a afectat două zone cheie ale creierului.

Amigdala - care este puternic implicată în modul în care procesăm emoțiile precum frica și anxietatea - a devenit mai puțin activă. Cu cât este mai mare reducerea, cu atât îmbunătățirea simptomelor raportate este mai mare.
Rețeaua cu modul implicit - o colaborare a diferitelor regiuni ale creierului - a devenit mai stabilă după ce pacientii au luat psilocybin.

Dr. Robin Carhart-Harris, șeful cercetărilor psihedelice la Imperial, a declarat că creierul deprimat este „încleștat”, iar experiența psihedelică „o resetează”.

El a spus celor de la BBC News ca: "Pacienții erau foarte pregătiți să folosească această analogie. Fără nicio retinere ei au declarat:„ Am fost resetat, renăscut, repornit ", iar un pacient a spus că creierul său a fost defragmentat și curățat."

Cu toate acestea, acesta rămâne un studiu mic iar concluziile sale nu pot fi extinse la un grup de „oameni" sănătoși cu care să se poata compara scanările cerebrale.

Mai mult, sunt încă necesare studii mai mari înainte ca subtsnata psilocybin să poată fi acceptată ca tratament pentru depresie.

Cu toate acestea, nu există nici o îndoială că noi abordări ale tratamentului sunt necesare.
.