Am promis in ultimul clip din seria "In lupta cu depresia si anxietatea" ca voi face noi materiale dupa anul nou. Seria nu este facuta din obligatie si nici pentru atentie sau succes, este un jurnal personal.

Daca este ceva ce as vrea sa retineti este ca daca decideti sa luati de coarne o astfel de boala, ce afecteaza starea mintala, este ca trebuie sa retineti ca este o lupta grea si va trebui sa ii tineti piept zilnic.

Am profitat de perioda asta de sarbatori si am petrecut-o alaturi de familie insa trebuie sa va recunosc ca am fost vizitat si de ganduri negative, pentru ca da, am avut timp liber iar mintea mea a fost antrenata sa genereze ganduri negative automate. Nu pot sa nu recunosc ca toate lectiile pe care le-am luat si despre care am vorbit in episoadele video au fost foarte folositoare.

Chiar si asa, exista multe momente cand te intrebi ce anume mai trebuie sa faci, cand apar solutiile reale, oare fac ce trebuie ?

Am mai spus-o si o repet, rabdarea si puterea interioara sunt elemente cheie.

Sunt insa sigur ca daca ai ajuns sa citesti randurile astea, la fel ca si mine te-ai saturat de povesti si cauti solutii.

Asadar, v-ati luptat vreodată cu gândirea negativă? Dacă aveți un critic interior dur sau sunteți prins în griji, stres, anxietate, depresie sau luptati cu o stima de sine foarte scăzută, atunci cel mai probabil cunoașteți unele dintre simptome pe propria piele.

Tiparele de gândire negativa (nefolositoare) pot avea un impact puternic și uneori devastator asupra relațiilor noastre, a sănătății noastre, a muncii noastre ... a vieții noastre.

Am cautat cu disperare solutii, pentru ca da, atunci cand decizi sa te lupti, iti trebuie solutii viabile pe care le adopti, chiar daca iti este dificil.

Melli Obrien este un antrenor de mindfulness, un tip de terapie despre care am mai vorbit, folosit pentru a trata boli precum depresia, anxietate s.a. Aceasta are patru solutii despre care crede ca daca vor fi puse in practică oricine ar putea sa scape de negativitate. De ce crede asta? Pentru că si ea a fost intr-un loc intunecat din care a iesit si are încredere că aceste instrumente vor funcționa și pentru altii - indiferent unde se afla.

Oamenii încearcă adesea mai multe moduri diferite de a scăpa de gândurile lor negative, inclusiv de distrageri, diversiuni sau de „a-și îneca durerea” doar pentru ca ulterior să se bată mental pentru că sunt încă blocați în negativitatea lor. Aceasta situatie poate parea ca o adevărată bătălie internă. Acestea sunt strategii comune care încearcă să oprească gândurile și să amorțească durerea pe termen scurt, dar nu fac decât să agraveze lucrurile pe termen lung. Cu alte cuvinte nu rezolvă problema în centrul său.

Cercetarile arată că reprimarea, certarea, încercarea de a îneca sau de a îndepărta gândurile nefolositoare nu le face decât să le amplifice și să înrăutățească lucrurile.

Dacă vă luptați cu gândirea negativă, Melli Obrien spune din propria experiență că este posibil să schimbati lucrurile, să cultivați pacea interioară și să trăiți o viață bogată, semnificativă și plină de satisfacție.

Fiecare are o poveste, si merita sa cititi experientele altora pentru a va da seama ca nu sunteti singuri si ca astfel de probleme afecteaza sute de milioane de oameni in intreaga lume.

Trebuie sa va spun ca in ultimele luni am descoperit ca toti cei care vorbesc despre bolile si starile emotionale si ofera solutii au trecut prin asa ceva. De exemplu, una din vocile principale pe care le puteti asculta in sesiunile de terapie din cadrul aplicatiei Calm, a trait pe pielea ei aceste stari.

Povestea lui Melli Obrien este si ea impresionanta:

Am trecut de la a fi o persoană bulimica, plină de ură de sine și deziluzionată la „trezirea” din negativitatea care m-a plictisit și într-un sentiment al libertății interioare, al ușurinței și integrității pe care nu mi l-aș fi putut imagina niciodată în zilele mele cele mai întunecate. Este ca și cum închisoarea din minte în care am fost încarcerata a devenit acum o casă caldă, confortabilă și prietenoasă în care să locuiesc. Mintea mea este un loc de odihnă, confort și ușurință.

Îmi petrec acum viața învățând alti oameni abilitățile și instrumentele care mi-au schimbat viața.

După ce înțelegeți ce provoacă gândirea negativă și integrați abilitățile de a lucra cu mintea în moduri noi, vă puteți transforma viața din interior spre exterior.

Un lucru înainte de a citi mai departe: este important să rețineți că, dacă sunteți în căutarea unei soluții rapide, acest lucru nu se va regasi in urmatoarele randuri. Lupta aceasta necesita un pic de practică și persistență din partea dvs., dar exista un mic set de instrumente de meditații și abilități pentru a vă ajuta și a vă ghida pe parcurs.

1. RECUNOASTE UN TIPAR AL GANDURILOR NEGATIVE SI FA UN PAS IN SPATE


Modelele de gândire negativă sunt gânduri repetitive, nefolositoare. Ele provoacă direct ceea ce am putea descrie drept „negativism” (emoții nedorite sau neplăcute precum anxietatea, depresia, stresul, frica, nevrednicia, rușinea etc).

Odată ce învățăm să recunoaștem și să identificăm tiparele gândirii negative pe măsură ce apar, putem începe să facem un pas inapoi de la ele. Acest proces de ieșire din gânduri se numește „defuziune cognitivă”. În defuziunea cognitivă învățăm să vedem gândurile din capul nostru ca fiind doar asta - doar gânduri. Nu realitate. Atunci când suntem contopiți cu gândurile noastre (fuziunea cognitivă) avem tendința de a ne lua gândurile foarte, foarte în serios. Pur si simplu le credem. Le credem pe cuvant și le ascultăm. Le dam curs .

Atunci când nu suntem contopiți cu gândurile noastre - când putem face pasul înapoi în defularea cognitivă, atunci nu ne luăm prea în serios. Le dam drumul ușor. Le ascultăm doar dacă le considerăm valoroase sau de ajutor. Cu siguranță nu ne considerăm gândurile a fi „adevărul absolut” și nu le ascultăm automat sau nu le dam curs. Ne vedem gândurile ca fiind doar niște bucăți de limbaj care trec prin minte. Evenimente mentale dacă veți dori, care se mișcă tot timpul prin minte la fel cum vremea trece prin cer. Avem de ales în modul în care alegem să le răspundem.

Dar cum arata un exemplu pentru a ilustra diferența dintre fuziunea cognitivă și defuzia cognitivă ? Imagineaza-ti că te trezești într-o zi și te uiți pe fereastră și vezi ploaia. Este posibil să-ți vină în cap un gând care să spună „ce zi îngrozitoare”. Acum este adevărat că ziua este îngrozitoare? Nu, desigur că nu, pur și simplu plouă. Totuși, dacă credeți gândul „ce zi ingrozitoare”, cu alte cuvinte dacă sunteți blocat în fuziunea cognitivă (fuzionată literalmente cu gândul), atunci ghiciți ce veți avea probabil? Așa este, probabil veti avea o zi îngrozitoare! Cu alte cuvinte, dacă credeți un gând de genul acesta, poate genera ceea ce am putea numi negativitate.

Si ce anume poti sa faci ca sa nu ai un astfel de tipar de gandire negativa ?

Imaginați-vă că vă stati dimineața în pat, va uitati pe fereastră și vedeți că plouă și din nou gândul „ce zi îngrozitoare” apare. Dacă nu fuzionati cu gândul (nu îl credeti), atunci experiența dvs. va fi astfel. Urmărești cum ploaia cade, apoi privești și gândul (ca pur și simplu un eveniment mental) „ce zi groaznică” apare și se desprinde la fel cum plouă ... și din moment ce nu o iei în serios sau nu crezi , nu generează negativitate, trece cu ușurință și ești liber sa stai acolo relaxat și în largul tău, bucurându-te de picăturile ploii care cad pe acoperis.

După cum puteți vedea, abilitatea de a recunoaște gândirea nefolositoare și de a face pasul înapoi este incredibil de eliberatoare! Poate schimba calitatea întregii tale zile și, într-adevăr, întreaga viață.

Trebuie sa retii ca este complet normal să ai gânduri negative! Este o parte a istoriei noastre evolutive. Nu este nimic în neregulă cu tine. Cu toții avem minți care au evoluat pentru a fi în permanență în căutarea problemelor și a pericolelor, așa că majoritatea dintre noi avem minți predispuse să aibă multe gânduri negative.

Problema nu este că avem gânduri negative. Problema vine atunci când credem că gândurile noastre sunt adevărate. Atunci când nu mai ești încurcat în gânduri, își pierd strânsoarea asupra ta și își pierd puterea de a genera emoții neplăcute.

Este important să putem recunoaște tipurile de stiluri de gândire nefolositoare care pot apărea, așa că iată câteva alte modele de gândire negative, care sunt cele mai frecvente.

GANDURILE ANXIOASE SI GRIJILE

„Viața mea a fost plină de nenorociri cumplite, cele mai multe dintre ele nu s-au întâmplat niciodată”. ~ Michel de Montaigne

Grija este atunci când mintea se proiectează într-un viitor imaginat și conjurează scene și gânduri despre ceea ce ar putea merge prost. Aici creează adesea scenarii „dacă ar fi”.

Uneori ia forma imaginatiei sau așteptarii că se vor întâmpla lucruri rele sau că nu se va întâmpla nimic bun pentru tine. S-ar putea să te temi că starea ta de sănătate se deteriorează, relația ta se va deteriora, mașina se va strica sau cariera ta va fi distrusă - chiar dacă nimic nu s-a întâmplat deocamdată.

S-ar putea să vă concentrați pe lipsurile din viața voastră și să credeți că nimic nu se va îmbunătăți niciodată. Stresul legat de viitorul tău financiar, bunăstarea copiilor sau partenerului tău care te lasă să te încadrezi în această categorie.

CRITICA SI AUTORIZAREA


Ai un critic interior dur? Încercați întotdeauna să fiti în formă, să vă bateți mental pentru ca nu sunteti suficient de bun? Sunteti perfectionisti ? Un alt model de gândire negativă este să te critici și să te „îmbunătățești” în mod constant, deoarece nu ești încă suficient de bun. S-ar putea să fii foarte dur cu tine, concentrându-te pe toate punctele tale slabe și defectele percepute.

De asemenea, puteți extinde acest obicei de critică și altora din viața voastră. Aceasta poate fi cauza unei încordări extraordinare asupra relațiilor. Discutarea negativă cu tine insuti si autocritica duc adesea la o stimă de sine scăzută și lipsă de încredere.

O modalitate prin care unii oameni fac față stimei de sine scăzute este de a compensa aceste sentimente prin obținerea unui statut, realizărilor și recunoașterii. Alții se pot simți complet debilitați de sentimente de nedemnitate, devenind deprimați sau chiar sinucigași.

Nu este nimic în neregulă în a avea obiective și să ne dorim să fim mai in forma sau mai sănătoși și altele asemenea - putem alege pur și simplu să le facem pentru că sunt bune pentru noi sau dorim să ne dezvoltam și să creștem. Este un spațiu foarte diferit pentru a face aceste lucruri, deoarece nu simțim că suntem încă destul de buni.

Când mintea respectă continuu ceea ce este în neregulă cu tine însuți (și viața ta) și se desparte de ceea ce merge bine și este bine, putem deveni blocați în negativitate.

REGRETE SI VINA


Ruminarea asupra greșelilor comise în trecut creează adesea sentimente de rușine, vinovăție și negativitate. Pot apărea senzații de lipsă de valoare atunci când redai din nou în minte, alegeri „proaste” sau acțiuni „greșite” pe care le-ai făcut.

Nu există nimic „negativ” în sine despre reflectarea pur și simplu a experiențelor trecute. Așa putem învăța, crește și ne putem maturiza ca oameni. Negativitatea apare atunci când retraiesti o situație în mod repetat, fără nicio intenție reală de a învăța și de a crește, dar în schimb, te învinuiesti sau îți dorești ca lucrurile sa fi fost diferite în loc să accepți lucrurile așa cum sunt.

PROBLEME



Gândurile negative adesea se invart în jurul a ceea ce nu este în regulă în viața ta. Atenția ta este fixată și exagerează așa-numitele aspecte negative din viața ta. Aici mintea ta va afecta adesea ceea ce merge bine.

De exemplu, este posibil să aveți o familie minunată, mâncare pe care să o mâncați și un acoperis deasupra capului, dar mașina dvs. se descompune și este tot ce vă puteți gândi și pe care va puteți concentra toată săptămâna. Permiteți situația cu mașina să vă domine gândirea și, ca urmare, apar emoții negative.

Toată săptămâna sunteți frustrat, furios și deprimat din cauza mașinii, când accentul dvs. ar putea fi extins la ceea ce merge bine și la lucrurile pentru care sunteți recunoscător.

Adevărul este că mașina are o problemă. Nu mai merge și trebuie dus la mecanic. Acesta este un fapt simplu. Ruminarea continuă a situației nu este deloc constructivă și este un alt mod prin care putem fi prinși în negativitate.

Dacă aveți acest obicei de a vă lamenta pentru necazurile și problemele voastre, vă puteți simți constant frustrați, anxioși, deprimați și apatici. Când ești atât de absorbit de ceea ce este greșit, nu vei putea observa ce este corect.

Cautarea și recunoașterea acestor modele comune de gândire negativă atunci când apar, vă vor ajuta să știți când să folosiți instrumentele de mai jos pentru a lucra cu ele cu îndemânare și să vă eliberați de strângerea lor.

ELIBERAREA DE GANDURI NEGATIVE: TEHNICA NUMIRII



Oamenii prinși în gândirea negativă spun adesea că se simt fără speranță, deoarece adesea se zbat sau se ceartă cu gândurile sau le reprima, dar cercetările arată că încercarea de a lupta cu gândurile în aceste moduri doar le amplifică așa cum probabil ați observat în propria viață. Lucrurile carora incercam sa le rezistam persistă.

Deci cum să mergeti prin viață într-un mod practic, pașnic și autentic fără să vă blocați în tiparele gândurilor negative?

Iată primul pas. Este o tehnică foarte puternică, simplă, încercată și testată pentru a va detasa de gânduri, fără sa va luptati cu ele. Se numește tehnica „numește-l ca să-l îmblânzesti”.

„Numește-l ca să-l îmblânzești” este o frază creată de autorul și psihiatrul Dr. Daniel Siegel. Iată elementele de bază ale funcționării „denumirii pentru a-l îmblânzi”:

Atunci când apare un model de gândire nefolositor (și emoția asociată), pur și simplu „etichetați” mental povestea. Probabil că ați observat că multe dintre gândurile noastre sunt repetitive și implică aceleași linii de poveste. De exemplu, pentru cei care au trecut prin aceste stari si acum le povestesc si altora, adica antrenorii de mindfulness, una din frecventele intrebari este „Cine sunt eu să dau lectii de mindfulness. Nu trebuia să fii perfect mai întâi !? Nu trebuie sa stii totul inainte ?"

Pentru mine, in ultima perioada apar ganduri negative automate legate de o fobie aparte, atunci cand sunt in bucatarie, si ma gandesc ca nu o sa ma fac bine niciodata, ba chiar ca o sa innebunesc. Starea mea generala incepe sa se strice, se instaleaza frica si panica si nu reusesc sa imi iau gandul de la aceasta senzatie.

Opriti-va un moment din citit si ganditi-va la un moment similar in care un gand negativ v-a aparut in minte si v-a bantuit o zi intreaga !

Am identificat asadar ca gandurile respective sunt inutile si daunatoare. Așa că atunci când gândurile apar de-a lungul acelei povești, pur și simplu trebuie le notati mental, cu titluri precum „Ahhhh, povestea "cine crezi că ești" sau "Povestea cu voi innebuni si o sa patesc ceva rau"... este aici din nou și apoi lasati ca povestea sa treaca.

Prin metoda „las-o să treaca” psihologul Daniel Siegel se refera pur și simplu la a înceta să-i dati toată atenția și nu o mai luati atât de în serios. Va dati seama că este doar un gând, nu o realitate, apoi va deschideti din nou conștientizarea către lumea din jur - păsările din copaci, sunetele, briza.

De îndată ce numiți povestea sau modelul mental, acum ați făcut un pas înapoi de la a fi prins în ea. Cu alte cuvinte, ați inițiat o defuziune cognitivă. Din perspectiva neuroștiinței, atunci când numești gândurile, încetezi să fii deturnat de ele din negativitatea pe care o creează pentru că aduci online cea mai inteligentă parte a creierului tău (cortexul frontal). Cortexul frontal este reflectorizant și te ajută să pășești înapoi și să obții o perspectivă mai mare. Puteți face același lucru cu emoții, numindu-le pentru a le îmblânzi ca „ahhh anxietatea este aici” sau „oh rusinea a sosit”.

Când numiți sau etichetați gândurile sau emoțiile trebuie sa tineti cont de un sfat important. Asigurați-vă că, atunci când etichetați mental, să o faceți pe un ton de voce liniștitor și amabil. Acest lucru este important, deoarece vă ajută să vă stabilizati și să invitați compasiune și calmare în acel moment, în loc de agresiune sau luptă. Nu vom lupta cu mintea aici. O antrenăm ușor în noi căi neuronale de pace și ușurință. La nivel biologic, atunci când folositi metoda „numiți pentru a-l îmblânzi” cu o voce liniștitoare, trimiteti un set de neurotransmițători liniștitori în creier! Acest lucru aduce sentimente de calm și ușurință și confort.


2.  REVINO LA REALITATE


„Să nu privim înapoi cu mânie sau înainte cu frică, ci în jur,  în conștientizare.” ~ James Thurber

Observați că multe gânduri negative curg în principal din două direcții. Primul este să trăiești în trecut - poate te ruminezi asupra greșelilor, problemelor, vinovăției și orice lucru din viața ta care nu a mers așa cum crezi că ar fi trebuit să meargă. Al doilea este grija pentru viitor - teama de ceea ce poate sa se intample sau nu se întâmple pentru tine, pentru alții sau pentru planetă.

Astfel de probleme poate lua forma stresului dacă veți atinge sau nu anumite obiective sau anxietate cu privire la securitatea finanțelor sau relațiilor. Sau poate este posibil să vă faceți griji pentru ca îmbătrâniti. Oricare ar fi gândurile tale negative, observă că pentru a te angaja în tipare negative ale gândirii, mintea trebuie să-și concentreze atenția mai ales în trecut sau viitor. Fie asta, fie noi judecăm și etichetăm mental lucrurile din momentul prezent ca fiind „proaste”.

Când suntem pierduți în gândirea negativă, tindem să fim atât de cuprinși de gânduri încât pierdem complet legătura cu ceea ce se întâmplă de fapt în momentele actuale ale vieții noastre. Ne lipsesc micile plăceri de a trăi în fiecare zi. Lumina soarelui, gustul mâncării pe care o consumăm, o legătură reală cu cineva pe care îl iubim în timp ce vorbim. Când ne-am pierdut in mintea noastra, pierdem legătura cu lumea din jurul nostru ... și pierdem legătura cu noi înșine.

Pentru a deveni mai prezenti și a fi capabili să ieșim din gândirea negativă, o metodă puternică este „să revenim la realitate”. Pentru a face acest lucru, pur și simplu îți redirecționezi atenția din gândurile din capul tău și îți concentrezi atenția asupra percepțiilor tale bazate pe simț.

Indiferent dacă vă aflați în casa dvs., la birou, în parc sau într-un metrou, observați totul în jurul vostru. Folosiți-vă simțurile la maxim. Nu intrați într-un dialog mental despre lucrurile pe care le vedeți, ci doar conștiențizati ceea ce experimentați în acel moment.

Fiți conștienți de sunete, parfumuri, senzația de aer pe piele sau punctele de contact cu scaunul de sub tine. Fii acolo pe deplin în acest moment. Aceasta este o formă de practică de mindfulness.

Cercetările prof. Mark Williams de la Universitatea Oxford au arătat că, atunci când apar dificultăți în viață, mulți dintre noi tindem să ne prindem în gândire excesivă nesăbuitoare. Uneori, oamenii încearcă să oprească gândirea nefolositoare constantă, dar nu trebuie să încercăm să ne oprim gândurile. Un mod mai eficient de a ușura tot zgomotul intern, conform prof. Williams, este să acordăm atenție experienței noastre senzoriale directe. În acest fel, rămâne în atenția noastră pur și simplu puțin spațiu pentru toată gândirea excesivă. Revenirea la realitate noastra calmează mintea și ne motivează în momentul prezent.

Acum, evident ca scopul nu este să trăim complet cufundati în simțurile noastre tot timpul. Este bine să ne gândim când este util, desigur. Dar putem folosi această conștientizare a simțurilor noastre pentru a ne baza și a ne concentra într-o conștientizare mai mare atunci când ne aflăm prinși în gândirea negativă.

Este de fapt aproape imposibil să fim prezenți în acest moment în simțurile noastre și să continuăm negativitatea! Încercați-l ca pe un experiment și aflați pe pielea voastra pentru a vedea dacă acest lucru este adevărat.


3. PRACTICA REGULARĂ DE MINDFULNESS



În miezul fiecăruia dintre noi se află un spațiu care cunoaște pacea profundă. Pe măsură ce creștem, tindem să ne lasam atrasi din ce în ce mai mult de minte - problemele noastre, obiectivele noastre, speranțele, temerile și dorințele noastre. Avem tendința să fim atât de ocupați, prinși și să pierdem legătura cu acest sentiment mai profund al sinelui ... această conștientizare pură necondiționată.

Devine ușor pentru noi să fim mai atrași în gândirea negativă cu atât pierdem contactul cu noi înșine în acest fel și ne pierdem în minte. De fapt, cercetările de la Universitatea Harvard arată că majoritatea oamenilor „rătăcesc in mintea lor” in proportie de 47% din ziua lor și aceasta este rădăcina a ceea ce provoacă fuziunea cognitivă (înțelegerea cu gândurile).

Imaginează-ți oceanul. Uneori, valurile de suprafață pot fi tumultuoase, dar adâncimile sunt neafectate, calme și pașnice. Mintea noastră are aceeași natură. Există o liniște perfectă în fiecare dintre noi. Tocmai sub condiționarea noastră, gânduri și obiceiuri care pot fi uneori zbuciumate, există un loc liniștit în interior și este întotdeauna la dispoziția noastră ca refugiu pentru starea de calm.

Terapia prin mindfulness isi propune ca prin practica sa poti ajunge la acel izvor de integralitate și pace. Iti permite sa te trezești din mintea rătăcitoare (acolo unde suntem pierduți în mintea noastra, credințele noastre vechi, obiceiurile, reacțiile și modelele de gândire), astfel încât să putem trăi în mod deliberat. Mindfulness iti permite sa dezvolti capacitatea de a trăi prin acea conștientizare mai profundă și astfel îmblânzim mintea.

S-a dovedit că meditația regulată scade stresul, depresia și anxietatea, dar și îmbunătățeste funcția imunitara. Oamenii care practică meditația raportează un nivel global de satisfacție mai mare decât alții. De fapt, cercetătorul și psihologul Matt Killingsworth a constatat că ceea ce îi face cei mai fericiți pe oameni este să fie pe deplin prezenți în momentul prezent și că, cu cât mințile noastre rătăcesc, cu atât mai nefericiți devenim.

Resurse unde poti sa incepi lectii de minduflness.

- Online Mindfulness Free - engleza (gratuit)
- Free mindfulness resources - engleza (gratuit)
- UCLA Guided Meditations - engleza (gratuit)
- CALM APP - website, Android, iOS - (gratuit si platit)
- The Free Mindfulness Project - engleza (gratuit)
Alte aplicatii pentru Android si iOS, cu descarcare gratuita si optiuni de abonare: Headspace, Stop, Breathe & Think, 10% Happier, The Mindfulness App, Meditation Studio App.

Am incercat sa gasesc informatii in limba romana insa nu am dat decat peste coacheri care pun la dispozitie materiale promotionale.

4. INTREBARI AJUTATOARE PENTRU GANDURI NEFOLOSITOARE


Unele tipuri de modele de gândire negativă pot fi destul de „lipicioase”. S-ar putea să descoperiți că încercați să folositi tehnica „numiți pentru a-l îmblânzi” și reveniți la simțurile voastre, dar gândurile continuă să persiste. Dacă vă aflați în această poziție, există alte instrumente pe care le puteți utiliza pentru a vă dezlipi de gândurile dvs. și a vă schimba atenția. Acestea sunt numite întrebări utile pentru gânduri nefolositoare. Terapia prin minfulness nu este singura la care puteti apela, de fapt Terapia Cognitiv Comportamentala (TCC) este cea care este folosita la scara larga si exista o serie de metode imprumutate de alte terapii derivate. Puteți utiliza unele dintre aceste întrebări pentru a pune sub semnul întrebării mental gândurile negative și a folosi altele pentru a vă schimba atenția.

Iată câteva întrebări pe care ți le poți pune pentru a te ajuta să te deblochezi de la gândurile negative. Le întrebi și apoi le poți răspunde în cap. De obicei, alegeți una dintre acestea la un moment dat.

- Este acest lucru în vreun fel util sau de ajutor ?
- Este adevarat? (Pot ști absolut că este adevărat)
- Este doar o poveste veche pe care mintea mea o reia din obicei?
- Acest gând mă ajută să iau măsuri eficiente?
- Este totuși de folos sau mintea mea vrea doar să ma păcălească?


Apoi, puteți (mental) să puneți aceste întrebări de mai jos pentru a crea un focus nou și noi posibilități. Aceste întrebări vă vor ajuta să vă concentrați pe gânduri și acțiuni constructive și vă vor ajuta să vă confruntați în mod eficient cu provocările voastre de zi cu zi și să vă îndreptați spre a trăi o viață mai semnificativă. Din nou, este posibil să le utilizați doar la un moment dat, dar puteți încerca întotdeauna mai multe decât una.

Apoi, puteți (mental) să puneți aceste întrebări de mai jos pentru a crea un focus nou și noi posibilități. Aceste întrebări vă vor ajuta să vă concentrați pe gânduri și acțiuni constructive și vă vor ajuta să vă confruntați în mod eficient provocărilor dvs. de zi cu zi și să vă îndreptați spre a trăi o viață mai semnificativă. Din nou, este posibil să le utilizați doar la un moment dat, dar puteți încerca întotdeauna mai multe decât una.

- Ce este adevarul? Adevărul meu cel mai profund?
- Ce vreau să simt sau să creez în aceasta situație? Cum pot să mă îndrept spre asta?
- Cum pot profita din plin de această situație?
- Cine aș fi fără acest gând negativ?
- Pe ce poveste sau gând nou mă pot concentra acum?
- Cum pot vedea asta într-un mod diferit sau nou?
- Pentru ce pot fi recunoscător în acest moment?

Cu ajutorul acestor întrebări puternice, vă puteți schimba atenția de la a fi blocat în negativitate la a fi concentrat pe ceea ce merge bine. De asemenea, te vor ajuta să faci acțiuni constructive și să te îndrepți spre a trăi o viață mai semnificativă.

Gândirea constructivă vă permite să fiți fericiți atunci când lucrurile merg bine și pune problemele în perspectivă atunci când vremurile devin dure, astfel încât să puteți rămâne calm și cu capul limpede și să le ocupați într-un mod eficient și practic.

Practicarea celor patru pasi



După cum am menționat mai sus, cei patru pasi nu sunt o metodă rapidă pentru crearea unei schimbări permanente a modelelor de lungă durată. Adevărata schimbare necesită timp, dar cu puțina răbdare și exercitiu acesti patru pasi au capacitatea de a-ți schimba cu adevărat lumea din interior.

Veți constata că în orice moment dat de negativitate, aceste instrumente (în special metoda „denumiți-l ca să-l îmblânziti” și întrebările utile) vă pot ajuta să vă dezlănțuiți imediat și schimbati mentalitatea.

Cu cât practici mai mult aceste instrumente, cu atât ele vor deveni ca o a doua natură pentru tine. Este ca și cum ai construi un mușchi - cu cât îi folosești mai mult, devii mai puternic și mai puternic mental. În timp ce vechile obiceiuri sunt uzate și, mai degrabă decât să fii preocupat de negativitate, vei deveni mai calm, centrat și mai conștient de sine, ceea ce duce la relații mai bune, la o fericire generală mai mare și la un sentiment că viața ta este trăită pe deplin.

Pe măsură ce trece timpul, veți deveni din ce în ce mai mult ca acele adâncimi ale oceanului, mai puțin afectate de ondulările de la suprafață și mai conectate la pacea și integritatea din interior.

Asa cum spuneam am decis sa pornesc la drum cu aceasta serie de materiale tocmai pentru a intelege starile prin care trec dar si metodele prin care pot sa combat aceste ganduri negative care ajung sa ne macine din interior. Daca ai trecut prin asa ceva sau esti abia la stadiu de intrebari, haide sa vorbim, poti lasa un comentariu mai jos.