Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) a anuntat ca a finalizat Lotul 5 din cadrul proiectului RoNET: „Construirea unei infrastructuri naționale de broadband în zonele defavorizate, prin utilizarea fondurilor structurale, LOT 5”.

La eveniment au participat reprezentanți ai MCSI, Ministerului Fondurilor Europene, Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Telekom, precum și ai autorităților locale din județele Mehedinți, Gorj, Dolj și Vâlcea, subcontractori implicați în proiect și alți peste 100 de participanți.

Proiectul RoNET este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională – FEDR – prin Programul Operațional Competitivitate – Axa Prioritară 2, având o valoare de 377.838.279,59 lei, inclusiv TVA.

Proiectul cuprinde un total de șapte loturi (în medie o sută de localități fiecare), până în prezent fiind finalizate două dintre acestea, respectiv Lotul 1 în luna mai și Lotul 5 în luna octombrie, a.c.

Lotul 5 include 96 locații din județele Dolj (30), Vâlcea (38), Mehedinți (26), Gorj (2). În cele 96 locații sunt în total 20.747 gospodării și circa 55.457 persoane potențial beneficiare de servicii de internet, televiziune și telefonie fixă.

Conferinta RO NET


Subliniem faptul că, prin operaționalizarea acestui lot, s-a creat disponibilitatea tuturor operatorilor de telecomunicații care doresc să furnizeze servicii în aceste localități, să asigure conectarea în bandă largă (internet, televiziune, telefonie fixă) de la punctele de acces la utilizatorii finali.

Comisia Europeana a aprobat o investiţie de 57,1 milioane de euro, parte a unui proiect pentru dezvoltarea unei infrastructuri de bandă larga de 3.265 km, in zonele din Romania in care nu exista retele de comunicatii electronice de acces sau de distributie.

Telekom a fost selectata drept castigatoare a licitatiei organizate de Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) pentru a dezvolta infrastructura nationala de internet de mare viteza in zonele rurale fara acoperire pentru astfel de servicii.

RO-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localitati identificate in urma unui studiu de fezabilitate ca ‘zone albe’, cu esec de piata, in care operatorii nu aveau planuri sa investeasca.