Samsung a dat startul evenimentului „Galaxy Unpacked” din San Francisco, de saptamana trecuta, cu un videoclip promoțional, care prezintă noul său smartphone pliabil, Galaxy Z Flip. Rebecca Hirst, șeful de marketing al Regatului Unit din Samsung, a urcat insa pe scena pentru a prezenta telefonul ca fiind „ca nimic din ceea ce ați experimentat până acum”.

Totul părea să meargă atât de bine în timp ce vorbea despre specificațiile și caracteristicile telefonului. Apoi a venit dezvăluirea prețului: 1.380 USD. "Acesta este un fel de răspuns mixt", a spus Hirst referindu-se la aplauzele putin cam ezitante.

Nici măcar cel mai scump smartphone Samsung nu a fost dezvăluit în acea zi. Versiunea de top a noului său flagship, Samsung Galaxy S20 Ultra, începe de la 1.399 USD. Dacă vreti insa o versiune de 512 GB, prețul se ridică la 1.599,99 USD.

Evenimentul Samsung evidențiază noul normal pentru industria smartphone-urilor. În 2017, Apple a șocat lumea cerand 999 de dolari pentru iPhone X. Multi comercianti s-au întrebat dacă consumatorii vor plăti vreodată atât de mult pentru un telefon. Acum, pe măsură ce Apple și Samsung concurează pentru piața de ultimă generație, există un număr tot mai mare de smartphone-uri care costă mult peste 1.000 de dolari.

Chiar si Motorola cere 1.500 de dolari pentru un smartphone pliabil relansat, Razr flip care este dotat cu un ecran de plastic, o baterie mică și o cameră destul de medie conform standardelor de astăzi. Dar asta nu a împiedicat clienții entuziaști (și poate nostalgici) să il cumpere. Motorola a trebuit să amane data lansării noului Razr din cauza cererii mari.

Dar, daca telefonul celor de la Motorola nu a ajuns inca la noi pe piata, primul telefon pliabil al celor de la Samsung se vinde si acum la preturi ce incep cu 8500 de lei, daca iti iei si un abonament. Pe de alta parte, fratele mai mic Galaxy Z Flip poate fi precomandat la un pret de 6999 lei si va fi livrat incepand cu 21 februarie.

Spre deosebire de ceea ce ar fi putut presupune unii în urmă cu doi ani, utilizatorii de smartphone-uri par mai mult decât dispuși să accepte sa cumpere produse la preturi cu patru cifre, ce ar putea fi considerate produse de lux.

"Preferințele consumatorilor s-au îndreptat spre un nivel mai înalt în general", a declarat Maurice Klaehne, analist la Counterpoint Research, pentru CNN Business.

Klaehne spune că prețurile ridicate ale dispozitivelor recente sunt determinate parțial de faptul că clienții își pastreaza telefoanele mobile pe o perioada indelungata de timp - mai mult decât înaintea modernizării. "Apple și Samsung, în special, vedeau piața de vârf în ceea ce privește câte telefoane sunt cumpărate an de an", a spus el. "Deci caută modalități de a-și maximiza profitul."

Tehnologii mai noi, cum ar fi ecranele pliabile și conectivitatea 5G, ambele pe care Samsung se bazează foarte mult cu cea mai recentă linie, fac și mai ușor să justifice pretul cerut - cel puțin deocamdată, a spus Klaehne.

Samsung se bazează pe startul său în 5G, următoarea generație de tehnologie mobilă care permite utilizatorilor să descarce un film în câteva secunde, pentru a atrage clienții. Cu noua serie Galaxy S20, compania are acum opt telefoane cu capacitate 5G pe piață. Galaxy S20 + și S20 Ultra sunt echipate chiar și cu o undă de 5 mm cu o lățime de bandă mai mare, care necesită o antenă suplimentară, ce creaste costurile de fabricație. Pe de alta parte primul iPhone 5G al Apple este așteptat să apară la sfârșitul acestui an.

Dar, pe măsură ce aceste tehnologii mai noi devin mai comune, costurile ar putea scădea în cele din urmă.