Inainte de a incepe sa scriu acest articol vreau din start sa retineti ca el nu este despre negarea existentei vre-unui virus si nici despre conspirationism si alte lucruri similare. Aceste randuri sunt despre stangacii, despre experti scosi la inaintare care ne transmit mesaje contradictorii.

In momentul cand pandemia de coronavirus s-a extins la nivel mondial, in starea de urgenta, autoritatile au decis si au primit puteri legislative de a cenzura, bloca orice publicatie care nu era in acord cu sistemul. Multe site-uri conspirationiste cu pagini de Facebook au fost blocate, pentru raspandirea de stiri false.

Miza blocarii lor a fost legata de numarul prea mare de urmaritori, de oameni care apreciau atat de tare continutul incat il dadeau mai departe ajungand sa il viralizeze.

Dupa trecerea starii de urgenta si aparitia starii de alerta autoritatile nu au mai avut cadru legal pentru blocarea acestor publicatii dar a inceput spectacolul propagarii in masa de materiale de propaganda in presa, pe bani de la guvern.

Foamea dupa milioane de euro s-a vazut in numarul de articole promovate furibund de toata presa (indiferent ca vorbim de televiziune, radio sau site-uri online). Mascat sub forma de plata pentru difuzarea de spoturi publicitare, care la inceput au fost gratuite, aprobate de CNA drept campanii de interes public, ajutorul de la guvern a adus o gura de aer nesperat pentru presa, fix in an electoral. 

Jurnalistii trebuiau insa sa dea dovada de perseverenta si determinare in promovarea COVID si asa au scos la inaintare experti epidemiologi care se presupune ca au o anumita autoritate. 

Despre stangacii, recomandari si mesaje contradictorii care te fac sa iti pui intrebari mai jos.

Pentru inceput as vrea sa incep cu un subiect care mi-a tot trecut prin cap in ultimele saptamani.

In luna februarie spre martie, Guvernul Romaniei si Departamentul pentru Situatii de urgenta ne informau ca trebuie sa folosim masca de protectie NUMAI daca suspectam ca suntem raciti sau in apropierea oamenilor bolnavi. Imaginea e reala, iar clipul e disponibil si acum pe pagina de Facebook a DSU, adica aici

Aceste clipuri de campanie au fost difuzate gratuit de media, atat pe tv, cat si pe radio. 

Lucrurile aveau sa evolueze insa dupa mai bine de o luna. Autoritatile si-au dat seama, ascultand expertii OMS, probabil, ca masca trebuie purtata insa obligatoriu. Pe 29 aprilie Ludovic Orban vizita o fabrica de masti de protectie, alea care au cunoscut o explozie a preturilor. Imaginile de mai jos sunt fara alte comentarii.


Lecturand stirea de pe site-ul TVR, retinem ca in aprilie multe firme s-au autorizat ca sa produca masti de protectie. 

Apoi, pe 22 mai 2020, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, declara cu nonsalanta ca a aprobat un OUG prin care familiile defavorizate urmau sa primeasca 2,3 milioane de masti de protectie.

Citez ca sa nu va scape:

“Am adoptat astăzi în şedinţa de guvern o ordonanţă de urgenţă privind acordarea de către Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de Sănătate Publică, autorităţilor locale, necesarul de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale. În acest sens s-au aprobat măşti de protecţie pentru 2,3 milioane de persoane din categoriile defavorizate”, a declarat Nelu Tătaru.

Pe 30 iunie 2020, adica dupa 2 luni de stare de urgenta si alte 45 de zile de stare de alerta, Digi 24 titreaza urmatoarea stire:

 

Ce s-a intamplat de fapt cu mastile promise de Tataru in luna mai, ne exeplica premierul Ludovic Orban.

"Solicit Comitetului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor să soluţioneze cu celeritate, să nu aştepte cele 20 de zile şi să acorde o prioritate absolută soluţionării acestei contestaţii. Din punctul meu de vedere, contestaţia nu este întemeiată, măştile au fost achiziţionate în funcţie de preţ - un preţ de 0,68 de lei - iar al doilea criteriu a fost termenul de livrare - termenul de livrare convenit a fost de şapte zile. Compania care contestă nu şi-a arătat capacitatea de a livra în cadrul termenului care a fost stabilit în documentaţia pentru licitaţie. Mi se pare o contestaţie care să ne pună beţe în roate. Solicit CNSC să soluţioneze rapid această contestaţie", a declarat premierul.

Miza OUG era de fapt o afacere de 73,6 milioane de lei pentru achizitia de 115 milioane de masti de protectie.

Si in timp ce ministerul era ocupat cu contestatii, pe posturile tv, pe radio si pe site-uri, rula o campanie platita cu milioane de euro de Guvernul Romaniei. Intitulata sugestiv "Poarta Masca !", campania le spunea romanilor cat de important e sa porti cel mai ravnit produs al momentului. 

Intre timp toti cei care au inceput sa puna intrebari pe retelele de socializare sunt numiti troli, conspirationisti, anti sistem, de vina pentru progagarea virusului si ca din cauza lor nu se mai termina pandemia asta.

Sa le raspundem totusi cu niste declaratii venite parca in acelasi timp ale unor experti epidemiologi promovati tot de presa. Alexandru Rafila, reprezentantul romaniei la OMS si Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş”.

Cei doi au vorbit zilele astea despre un adevar dureros, la care nimeni nu se astepta, dupa declaratia ministrului sanatatii. 

Titlu Europa FM

Captura de ecran este de pe site-ul Europa FM iar randurile mi-au starnit amuzamentul, in loc de o stare de indignare generala. Dar ca magaria sa continue, declaratia lui Tataru trebuia intarita intr-un fel de alti experti. 

Asa vine medicul infectionist Marinescu sa ne spuna ca:


”Dacă avem 1.000 de cazuri zilnic, ar trebui să ne gândim la un total de 10.000 de infectări pentru ziua respectivă. Anchetele epidemiologice nu sunt rapide, testarea nu este una extinsă, prin urmare, un asimptomatic poate umbla liber mult timp pe străzi. Chiar și o oră poate fi mult, dacă merge în spații aglomerate și nu poartă mască. Așadar, numărul de infectări raportat în fiecare zi, la prânz, nu face decât să ne orienteze”, a declarat dr. Marinescu.

Daca ar fi sa ne luam dupa logica medicului, care este expert statistician acum, in foarte putine zile toti romanii vor fi infecati fara sa stie asta.

Declaratia lui Marinescu fost precedata insa de una mai nuantata a expertului OMS, Alexandru Rafila, care te face sa iti pui niste semne de intrebare.

 

Ca sa citez din domnia sa:

„Probabil că circa jumătate de milioane de oameni din România au trecut deja prin boală, dar dacă ne gândim procentual asta nu înseamnă foarte mult: suntem undeva la 2,5%, ceea ce înseamnă că avem un coeficient de multiplicare între 8 și 10 între numărul de cazuri diagnosticate și numărul real de cazuri”, a spus duminică Aexandru Rafila, la Digi24.

Ceea ce mi se pare insa uluitor este repetarea in toate jurnalele si de catre alte publicatii a urmatoarei delcaratii ce ii apartine stimabilului, din cadrul aceluiasi interviu.

Întrebat despre imunizarea în masă, reprezentantul României la OMS a răspuns că suntem foarte departe de acest aspect și că nicio țară nu se află într-o astfel de situație. 

„La imunizare în masă ajungem când 70% din populație a trecut prin infecție. Acest lucru se întâmplă în câțiva ani. Sperăm însă că această cifră să fie obținută prin vaccinare”, a răspuns sursa citată.

Cu alte cuvinte Rafila lasa se inteleaga ca imunizarea in masa, cunoscuta si sub termenul de turma, poate fi facuta in doua moduri: una prin vaccinare si alta prin expunerea la virus, fara masuri de precautie. Daca vreti, este modelul suedez sau ideile britanicilor. Si ca sa intelegi mai exact la ce ma refer, trebuie sa lecturezi articolul Mediafax sau cel legat de epidemiologii suedezi

Daca nu ai ajuns pe articol, britanicii de exemplu:

Abordarea a fost pusa in practica in Suedia la inceputul pandemiei, criticata insa intens pentru aceasta decizie.

Ce a lasat sa se inteleaga declaratiile lui Rafila este ca numarul de imbolnaviri este mic, ca autoritatile ne recomnda sa purtam masca ca sa nu ne imbolnavin dar in acelasi timp daca iei virusul si apoi te insanatosesti e foarte probabil sa te imunizezi. 

Ce am retinut eu din toata tarasenia asta e ca:

  • nu esti un pericol public sau o paria a societatii daca te imbolnavesti de coronavirus;
  • multi epidemiologi sustin ca poti deveni imun la boala contactand efectiv virusul;
  • cifrele legate de numarul de imbolnaviri au devenit irelevante, sunt de fapt niste glume, si seamana acum cu rubrica cotele Dunarii la intrarea in tara;
  • autoritatile nu isi doresc sa te imbolnavesti pentru ca sistemul sanitar este la pamant;
  • mastile de protectie sunt o afacere banoasa pentru firme si motiv de dispute pe cascaval pentru ca statul nu e dispus sa cheltuie bani pe produse la suprapret. 
  • masurile de protectie in randul persoanelor defavorizate se fac pe banii celor care isi permit sa si cumpere o masca, de exemplu.
  • termenul de testare in masa a populatiei este aproape inexistent, multi dintre romani platind sa faca teste la clinici private, pe banii lor. Un test COVID costa de la 230 de lei in sus si de multe ori poate fi gresit si trebuie repetat.
  • motivul pentru care romanii nu mai cred in manipularea pe motiv de coronavirus este legat de lipsa de coerenta.
  • daca coronavirus ar fi fost virusul ala mortal iar masca de protectie era atat de esentiala in lupta cu boala, saracii romaniei ar fi fost morti de mult asteptand ajutorul de la stat. 
  • desi nu au fost in stare achizitioneze mastile promise statul a gasit repede resursele financiare pentru a promova o campanie nerusinata legata de masti de protectie.
O opinie care mi-a placut si pe care am ascultat-o in jurnalele de stiri este ca mesajele repetate obsesiv cu recomandari de la autoritati tind sa te oboseasca iar romanii nu doar ca nu le vor mai baga in seama ci nu le vor mai respecta pe masura ce tot mai multe stiri contradictorii ii vor bombarda zilnic.