Reteaua Vodafone din Europa va fi alimentata in proportie de 100% cu energie din surse regenerabile pana la finalul lunii iulie 2021. Astfel, reteaua Vodafone devine Green Gigabit pentru clientii din 11 tari unde compania este prezenta si va opera in mod sustenabil, utilizand doar energie eoliana, solara sau hidroenergie.  

Vodafone si-a asumat, de asemenea, obiectivul de a-i ajuta pe clientii sai din segmentul business sa isi reduca amprenta de carbon, de exemplu prin intermediul solutiilor IoT furnizate, dar si prin alte servicii oferite, precum cloud hosting sau home working. Astfel, emisiile de CO2 vor fi reduse in total cu 350 de milioane de tone la nivel global, pe o perioada de 10 ani, in intervalul 2020 - 2030 – o noua tinta ambitioasa ce reprezinta echivalentul emisiilor totale de carbon generate de Marea Britanie in anul 2019.

Aceste angajamente din partea Vodafone se aliniaza obiectivelor deja asumate ale companiei de a imbunatati vietile a peste 1 miliard de oameni si, in acelasi timp, de a reduce impactul asupra planetei la jumatate pana in 2025.

Nick Read, CEO Vodafone Group a afirmat: “Acum mai mult ca niciodata, milioane de oameni din intreaga lume se bazeaza pe Vodafone pentru a fi conectati.  In contextul actual in care societatea se repliaza si se recupereaza in urma crizei generate de virusul COVID-19, avem sansa de a construi un viitor mai sustenabil, astfel incat aceasta revenire sa nu afecteze mediul inconjurator. Trecerea noastra accelerata la energie regenerabila in proportie de 100% pentru retelele din Europa va schimba modul in care alimentam tehnologia pe care o folosim pentru a face bine — prin reducerea dependentei noastre fata de combustibilul fosil, prin ajutorul pe care il vom acorda clientilor nostri pentru a-si administra resursele mai eficient si a-si reduce propria amprenta de carbon, toate acestea ducand la crearea unui mediu mai sanatos pentru noi toti.”

Anuntul grabeste realizarea obiectivelor stabilite anterior si adauga unul nou. Angajamentul Vodafone pentru o retea Green Gigabit in Europa devanseaza cu 3 ani obiectivul de a utiliza energie regenerabila in proportie de 100% pentru retelele sale fixe si mobile pana in 2025. Aproximativ patru cincimi din energia utilizata de retelele Vodafone va proveni din surse regenerabile, fiind obtinuta direct de la furnizorii nationali de electricitate prin incheierea unor acorduri de cumparare de energie electrica verde si plata unui “tarif verde” (green tariff). Restul de o cincime, furnizata prin acord cu proprietarii spatiilor si altor infrastructuri utilizate de Vodafone va fi acoperita prin obtinerea unor Certificate de Provenienta a energiei regenerabile. 

Reteaua Green Gigabit va fi activa in toate pietele Vodafone din Europa, incluzand Germania, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Irlanda, Grecia, Romania, Albania, Cehia si Ungaria pana cel tarziu la data de 31 iulie 2021.  

In data de 10 februarie 2020, Vodafone Romania anunta o etapa majora in cadrul obiectivului strategic asumat, de a reduce amprenta de carbon si impactul asupra mediului: achizitionarea in proportie de 100% de energie verde pentru derularea operatiunilor sale, ca urmare a renegocierii contractelor cu furnizorii de energie, incepand din 2020. In plus, in data de 22 aprilie 2020 Vodafone Romania anunta utilizarea unor tehnologii avansate pentru reducerea amprentei de carbon, marirea eficientei energetice si protejarea planetei printr-un program de investitii demarat in anul 2019.