Nu am mai scris de mult o opinie, mai ales pe tema politicului, pentru ca, sa recunoastem, e foarte obositor sa faci politica.

Dar chiar si asa, nu poti sa nu te abtii cateodata sa nu iti dai cu parerea despre anumite subiecte, mai ales cand gasesti resursele necesare sa iei partea amuzanta din toata situatia.

Ii spuneam, la un moment dat, unui fost coleg, ca daca nu ai fost sa iti exerciti dreptul la vot este inutil sa te plangi non-stop pe retelele de socializare de aia care au ajuns sa te conduca. In cazul de fata, nu sunt chiar ipocrit, nu am votat in municipiu pentru ca mi-am pastrat adresa de domiciliu initiala, desi puteam sa imi fac mutatie de mai bine de 2 ani.

Nu am afinitati cu vre-un candidat sau partid, deci efectiv nu plang dupa nimeni insa nu am putut sa nu ma abtin sa nu observ un tipar de stangacii, repetate de noua administratie. Noul primar al Constantei a ales sa se inconjoare de o echipa de consilieri si de un administrator public si a cam taiat si legatura cu presa, fiind incapabil sa comunice serios cu oamenii.

La inceput lumea l-a injurat pe primar ca nu a pus luminite de Craciun in oras, ca nu ar avea bani si ca s-a bazat pe mai multe firme sa puna ele pe banii lor ghirlande si alte cele in anumite zone din oras. Apoi primarul s-a gandit sa impodobeasca orasul de Paste, cu oua luminate si alte alte cele.

Dar, primul mare scandal pe care a reusit primarul Chitac sa il starneasca a fost cel al parcarilor in oras. Dupa ce in presa au "scapat" planurile initiale legate de tarife astronomice, in sedinta de consiliu au gasit solutia: au dublat tarifele. Poate asa lumea nu va mai cauta locuri de parcare, ca oricum te ard la buzunar cat costa.

Dupa ce au rezolvat-o cu parcarile, primarul si consilierii au trecut la urmatorul punct de pe ordinea de prioritati. Cum rezolva problema aglomeratiei de pe strazi ? Raspunsul la aceasta problema a venit prin transformarea a zeci de strazi din oras in artere cu sens unic. 

Lumea a impanzit iar retelele de socializare cu nemultumiri si imagini cu aglomeratia din oras. Si adevarul e ca da, strazile par mai aglomerate ca inainte. Colac peste pupaza, RAJA s-a apucat sa schimbe magistrale de apa instalate exact pe marile bulevarde,  paralizand circulatia la propriu.  Primarul nostru s-a dus furibund pe santiere sa le zica ca il injura iar lumea pe retelele de socializare. Si-a umflat muschii si s-a laudat pe Facebook ca a fost el si-a rezolvat-o. La o luna dupa, lucrarile au tot continuat si RAJA anunta ca o vor tine asa pana cel putin in august.

Cu traficul s-a rezolvat... mai bine mergeti pe jos.

Urmatoarea mare problema a administratiei de liberale de la marul marii au fost spatiile verzi din oras... lasate de izbeliste.

Nu e nimic in neregula sa tai un contract cu o firma abonata la banul public daca constati ca acel contract e pagubos. Dar sa nu pui nimic in loc, sa nu ai alternativa pregatita... ei bine, asta e o prostie. De fapt daca stau sa ma gandesc bine, aceste decizii par sa fie o boala liberala practicata pe scara larga. Te lauzi ca dai afara hotii, dar nu scoti la iveala cu dovezi clare hotiile, si nici nu faci nimic pentru a le pedepsi. In final, cei pe care i-ai dat afara au ramas cu banii luati. 

Primarul din orasul de la malul marii nu a pus nimic in loc, a taiat contractul si cam atat. El zice ca de fapt firma respectiva a renuntat si el e nevinovat, dar nimeni nu e atat de naiv sa creada ca nu stim cum poti face pe cineva sa renunte la un contract.

La sase luni de la 'marea victorie' lumea a inceput sa ii puna poze pe Facebook ca iarba din parcuri s-a facut cat palmierii lui Mazare. Un material graitor, mai jos:


Ca sa isi faca mea culpa, primarul si-a dat seama ca nu s-a asteptat ca iarba sa creasca si ca nu are oameni destui sa taie iarba din oras... decat vreo 17. Pana sa apuce el sa rezolve problema i-a rugat pe constanteni sa taie ei iarba, sa toaleteze arborii si asa mai departe. Primaria ar fi urmat sa vina sa stranga ea resturile dupa.

Inconjurat de o armata de consilieri, care mai de care mai priceputi in a le administratiei si comunicarea cu cetatenii, primarul Chitac da lovitura din nou. Ca sa le inchida gura tuturor celor care ii fac "reclama negativa" pe Facebook, l-a pus pe comisarul sau de incredere, obisnuit in a executa, sa le trimita notificari asociatiilor de proprietari ca au obligatia de a isi intretine spatiile verzi din jurul blocului.

Altfel spus, daca pana acum presedintii de Asociatii erau obsinuiti sa ceara ajutor de la Primarie sa vina sa le taie copacii, gardurile vii sau iarba, acum aceste Asociatii vor avea obligatia, ca pe banii lor sa incheie contracte cu diverse firme. 

De fapt, Consiliul Local a adoptat o Hotarare de Consiliu, 77/2021 (nedisponibila la momentul redactari articolului pe site-ul Primariei, dar pe care am gasit-o aici). Lecturand hotararea adoptata, reiese ca noul Regulament pentru îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea orașului, aprobat de Consiliul Local, constănțenii trebuie să facă singuri curat în jurul blocurilor: pe trotuare, în locurile de parcare și în spațiile verzi din fața imobilelor. Să cosească iarba, să tundă gardul viu, să strângă gunoaiele, să întrețină copacii și arbuștii etc.

Ce este si mai amuzant este ca de cand au aparut toate criticile la adresa primarieil ca orasul a devenit o jungla, institutia a inteles sa il puna pe fostul comisar Horia Constantinescu sa trimita notificari catre asociatii iar daca nu se vor conforma regulilor vor veni si amenzile.

Dar pentru ca Primaria este experta in comunicarea cu presa, jurnalisti cu ceva experienta si cunostinte juridice au descoperit ca de fapt Hotararea de Consiliu nu este legala si ca...surpriza, exista in vigoare Legea nr. 24/2007 care stipulează obligativitatea Primăriei de a întreține și toaleta spațiile verzi aferente blocurilor. Asa ca Prefectura inca analizeaza legalitatea noului regulament in vigoare.

Pana sa se lamureasca institutiile care, ce au de facut, ati fost avertizati. Daca va mai plangeti mult ca a crescut iarba in tot orasul si va mananca capusele, nenea Horia o sa vina sa va dea amenzi. Au gasit solutia si pentru asta !

V-au zis ei ca o sa fie altfel !

PS: Au inceput unii sa planga dupa fostul primar, ceea ce mi se pare penibil. Dupa ce arunci cu pietre, injurii si noroi, sa vi acum sa faci pe sfantul e jenant.

PS2: Am inteles ca Primaria a mai gasit niste fraieri care sa taie gratis iarba din Parcul Tabacarie