Despre Nostalgia, evenimentul acela de muzica disco - retro care a facut senzatie in ultimii ani, cativa dintre voi probabil ati auzit.

Prima oara cand am facut cunostinta cu acest concept a fost in 2019, la Neversea, acolo unde am descoperit o scena si o zona special amenajata cu elemente de mobilier si un bar din lazi de suc. A fost senzatie... si mai mult decat atat, a fost plin de tineri care dansau si cantau pe muzica anilor 90.

Am tot asteptat sa retraiesc experienta inca din 2020 doar ca pandemia a tinut mortis sa ne faca pe multi sa ne punem pofta in cui. Dupa un an de pauza, dupa ce am trecut prin experienta COVID-19 si dupa ce ne-am vaccinat, pentru ca asa ne-au promis autoritatile, ca daca ne vaccinam scapam de virus, iata ca 2021 nu a permis organizarea de mari festivsaluri.

Pana s-au decis autoritatile ce sa faca cu restrictiile, in 2021, la mare se pot organiza, logistic vorbind, doar mici evenimente, nu festivaluri cu peste 50.000 de oameni adunati in acelasi loc.

Acum, Nostalgia - Venim la mare, a fost pentru mine prima ocazie de a merge la un eveniment post pandemie. Da, pandemia nu a trecut, vine valul patru, toti cei nevaccinati vor suferi... ca, da.. lumea nu mai e interesata de vaccin, si tot nu avem imunitate de turma. Asta desi de aproape o luna, cifrele arata constant rate de infectare la nivel de judet de 0,01 - 0,03 (sub 20 de cazuri la 768.413 de locuitori).

Initial organizatorii au planuit sa accepte oameni vaccinati sau cei ce dovedeau ca sunt testati sau au trecut prin boala. Cei vaccinati aveau 2 seri dedicate iar ceilalti dor intr-o zi. In realitate, lucrurile s-au schimbat din mers si in toate cele 3 zile, cand a avut loc evenimentul, a putut intra oricine dovedea ca s-a vaccinat sau arata un test ca e sanatos.

Organizatorii au sustinut ca nu se vor strange 2500 de oameni la eveniment si de aceea au putut intra inclusiv cei testati. Intrucat la eveniment nu am vazut vreo urma de jandarm sau politist, ci doar o firma de paza, ghiciti voi daca au fost "doar" 2500 de oameni la eveniment. Sa nu ma hazardez eu sa dau o cifra, am facut un colaj ceva mai jos.


Plecand de la aceasta premisa, organizat pe plaja Neversea, acolo unde trebuia sa aibia loc de fapt festivalul, Nosalgia - Venim la mare, m-a intors fix in urma cu doi ani cand pademia asta nu se pregatea sa ne dea viata peste cap, sa lase mii de oameni fara locuri de munca si asa mai departe.

Nostalgia a fost din nou o intoarcere in trecut, la vremurile cand ne bucuram mai mult de viata, cand  foloseam telefoane fixe, ne uitam la televizoare cu tub, ascultam muzica la casetefoane, vedeam filme pe casete video sau ne jucam pe calculatoare cu monitoare cu tub si unitati centrale, Counter Strike in retea locala.

Dupa cum te-ai astepta in mijlocul sezonului estival, a fost plin la eveniment.... am zis ca nu ma hazardez sa dau cifre, dar au fost cu mult peste 2500 de oameni. Toti au fost pusi pe distractie, pe dansat, pe retrait momente de la scoala, asezati pe banci de scoala, exact ca in anii copilariei. 

Acum, trebuie sa spun ca nu mi-au placut deloc cozile enorme la standurile de unde iti puteai lua jetoane pentru a bea ceva de la baruri. Sa dai 10 lei pe o apa minerala de 500 de ml mi se pare o exagerare (e aceiasi apa pe care o cumperi de la supermarket cu 1,6 lei). Cozile la mancare, erau si ele enorme, doar acolo plateai cu cardul, direct la ei... si dupa ce am stat 10 minute, am mai stat alte 40 de minute sa o ridic...

Revenind la muzica: toata lumea a cantat, inclusiv tinerii care abia acum descopera hiturile anilor 90, 2000 si chiar mai vechi. Luma era fericita, si am vazut oameni de toate felurile, chiar si seniori, trecuti cu bine de 50 de ani.




Cuvantul de ordine a fost distractie, si nu am putut sa nu ma opresc de mai multe ori sa ma uit la provocarea data de un joc de Jenga la scara mai mare.






Distractia pe "Ani de liceu cu emoții la română..." și uralele la golul lui Gheorghe Hagi de la Mondiale, rămân epice.. și nostalgice. Tot la Nostalgia mi-a sarit in ochi și cel mai longeviv sticker din istorie... celeblul delfinas albastru cu Radio Contact, pe care inca il mai vad pe masini.


Avand in vedere faptul ca se anunta deja valul 4, ala cu vine Delta peste noi, ma gandesc serios daca am fost destul de inspirat sa merg la eveniment, ca cine stie cand voi mai apuca. Bine, exagerez, Nostalgia va fi repetat in august, tot la mare, si apoi se va muta in Bucuresti.

La final, raman cu senzatia ca am participat la un sfert de festival.