Parlamentul European a decis câştigătorii Premiului 'Cetăţeanului european 2021'iar printre premianți se află și un fotgraf român din Odorheiul Secuiesc, David Botond.

Printre cele 28 de proiecte laureate la nivel european se regăseşte si initiativa Geofolk din România. Geofolk a fost lansat acum 9 ani în Odorheiu Secuiesc şi cuprinde o remarcabilă colecţie foto de costume tradiţionale de femei, bărbaţi şi copii din toată Europa. Premiul 'Cetăţeanului European' este o distincţie pentru realizări excepţionale şi este acordat în fiecare an de Parlamentul European", este postarea de pe pagina de Facebook a Biroului Parlamentului European în România.



În fiecare an, Parlamentul European acordă „Premiul cetățeanului european”. Acest premiu este o distincție pentru realizări excepționale în următoarele domenii:

  • proiecte pentru promovarea unei mai bune înțelegeri reciproce și a unei integrări mai puternice între cetățenii statelor membre sau pentru facilitarea cooperării transfrontaliere sau transnaționale în cadrul Uniunii Europene; 
  • proiecte care presupun cooperarea culturală transfrontalieră sau transnațională pe termen lung, care contribuie la consolidarea spiritului european; 
  • proiecte legate de Anul european în curs; 
  • proiecte prin care se dă o expresie concretă valorilor consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Pot să își depună candidatura pentru Premiul cetățeanului european cetățeni, grupuri de cetățeni, asociații sau organizații, prezentând proiecte pe care le-au realizat, sau pot nominaliza un alt cetățean ori grup sau o altă asociație ori organizație pentru acest premiu.

Deputații în Parlamentul European au dreptul să facă nominalizări – câte una per deputat în fiecare an.

"Suntem onoraţi să vă anunţăm că iniţiativa Geofolk a obţinut Premiul 'Cetăţeanul european 2021', distincţie acordată de Parlamentul European pentru excelenţa si consecvenţa în crearea şi implementarea unor proiecte care prilejuiesc cooperarea culturală şi contribuie la consolidarea spiritului european. Suntem mândri că munca noastră de până acum, făcută cu credinţă, seriozitate şi dragoste, a fost recunoscută prin această importantă şi simbolică distincţie! Suntem implicaţi într-un proiect care uneşte, care caută, admiră şi conservă elemente identitare ale comunităţilor care împreună compun o lume diversă, unită, dispusă sa-şi celebreze diversitatea. Am observat asemănări culturale, obiceiuri, tradiţii şi costume extrem de unitare, dovada ca avem baze străvechi, ancestrale, care să ne permită să convieţuim frumos şi echilibrat într-o Europă puternică si unită!", se arată pe pagina de Facebook a Geofolk.
Initiatorul proiectului este fotograful David Botond. El are 49 de ani, este fotograf profesionist şi face parte dintr-o familie de fotografi din Odorheiu Secuiesc, realizând fotografii diverse, iar în acest an va vernisa cea de-a 60-a sa expoziţie.



El a mărturisit că a realizat, de-a lungul timpului, aproximativ 100.000 de fotografii şi a prelucrat peste 30.000 dintre ele. Anul trecut, când toate călătoriile sale au au fost anulate din cauza pandemiei, i-a venit ideea să arate publicului ceea ce a realizat până în acel moment. Astfel, a vernisat o expoziţie care, pe o suprafaţă de 54 metri lungime, prezintă fotografii cu 1.700 de costume din întreaga lume, realizate în 56 de ţări diferite şi reprezentând 240 de naţionalităţi.