Organizația mondială a sănătații s-a răzgândit pentru a nu știu câta oară în ceea ce privește originea virusului SARS COV-2, cel responsabil pentru pandemia coronavirus ce a dat peste cap toată planeta și se prespune că e la originea a milioane de decese.

Intr-o nouă iesire care dă apă la moară conspiraționiștilor care au susținut de la bun început că pandemia COVID-19 a fost fabricată în laborator, OMS face declarații controversate.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a recunoscut că este prematur să excludă o potențială legătură între pandemia COVID-19 și o scurgere de laborator și a spus că solicită Chinei să fie mai transparentă pe măsură ce oamenii de știință caută originile coronavirus.

Altfel spus, toate acele mesaje care vă spun să nu credeți că pandemia a fost fabricata în laborator sunt mai degrabă mesaje de propagandă.

O echipă condusă de OMS a petrecut patru săptămâni în și în jurul orașului central Wuhan alături de cercetători chinezi și a spus într-un raport comun din martie că virusul a fost probabil transmis de la lilieci la oameni printr-un alt animal.

Acesta a spus că „introducerea printr-un incident de laborator a fost considerată a fi o cale extrem de puțin probabilă”, dar țări, inclusiv Statele Unite și unii oameni de știință nu au fost mulțumiți.

"Cerem Chinei să fie transparentă și deschisă și să coopereze. Le datorăm milioanelor de oameni care au suferit și milioanelor care au murit să știe ce s-a întâmplat”, a declarat joi directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

El a spus că a existat o „presiune prematură” pentru a exclude teoria conform căreia coronavirusul ar fi putut scăpa de la un laborator guvernamental chinez din Wuhan. 

„Eu însumi am fost tehnician de laborator, sunt imunolog și am lucrat în laborator și se întâmplă accidente de laborator”, a spus el.

„Este ceva obișnuit. Verificarea a ceea ce s-a întâmplat, în special în laboratoarele noastre, este importantă și avem nevoie de informații, informații directe despre care a fost situația acestui laborator înainte și la începutul pandemiei, apoi, dacă primim informații complete, putem exclude aceasta ipoteza." 


China a considerat „absurdă” teoria conform căreia virusul ar fi putut scăpa dintr-un laborator din Wuhan și a afirmat în repetate rânduri că „politizarea” problemei va împiedica investigațiile. 

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a cerut Chinei să facă posibilă continuarea investigațiilor privind originile pandemiei COVID-19, declarând că sunt necesare mai multe informații. 

Vorbind în cadrul unei vizite la sediul Organizației Mondiale a Sănătății din Geneva,  Spahn a anunțat, de asemenea, o donație de 260 de milioane de euro (307 milioane de dolari) pentru programul ACT-Accelerator al OMS, care are ca scop asigurarea întregii lumi, inclusiv a țărilor mai sărace, de a primi vaccinuri împotriva teste. 

"China trebuie să facă posibilă continuarea investigațiilor cu privire la originile COVID", a spus el.

Cu ce rămânem după această stire ?

Oamenii rămân confuzi și captivi într-o batalie surdă pe retelele sociale in care cei care pun intrebari sunt tratati drept conspirationisti. Spre exemplu, Dan Bitman, solist al trupei Holograf a fost aspru criticat ca ar fi lansat afirmatii conspirationiste. Si in timp ce acesta era balacarit de presa online si de oameni, cei de la OMS inca au dubii cu privire la originea COVID-19.

Chiar si daca a fost un virus scapat de sub control este clar insa ca el a cauzat milioane de decese, in majoritatea covarsitoare