La finalul anului trecut Orange anunta ca finalizat negocierile de preluare a serviciilor fixe ale opratorului de telecomunicatii Telekom, dupa cum am scris pe www.itmaniatv.com la momentul respectiv.

Orangea a plătit un preț de achiziție total de 268 milioane € pentru Telekom Romania Communications, fără exces sau deficit de trezorerie netă și considerând ajustările ce au loc de regulă la finalizarea tranzacției, ce corespunde unei valori economice a companiei de 497 milioane €, reprezentând 100% din capitalul Telekom Romania Communications și incluzând baza de clienți convergenți.

Pentru ca tranzactia sa fie finalizata aceasta avea nevoie atat de acordul autoritatilor din România, statul român fiind actionar la Telekom România dar și de aprobarea Comisiei Europene.

Analiza autoritatilor europene a durat mai bine de 7 luni. Orange a primit aprobarea condiționată a Comisiei Europeane pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications. Restul de 46 la suta din actiuni vor ramane la statul român. Această aprobare este conditionată de vânzarea pachetului minoritar de 30% din acțiunile Telekom Romania Mobile Communications (TRMC), deținut de operatorul de servicii fixe Telekom Romania Communications. Orange a anuntat deja ca va ceda cele 30% din actiuni pentru a putea finalilza tranzatia de preluare a serviciilor fixe Telekom.

Astfel, abonatii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la Telekom Romania Communications (TKR - fostul Romtelecom) vor deveni clienți ai Orange, așa cum s-a întâmplat cu abonații UPC după ce operatorul de comunicații prin cablu a fost cumpărat de Vodafone.
 
Iata comunicatul oficial

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, achiziția propusă a Telekom Romania Communications („TKR”) de către Orange SA („Orange”). Aprobarea este condiționată de cesionarea participației minoritare de 30 % a TKR în Telekom Romania Mobile Communications („TRMC”), care este un concurent direct al Orange. 

Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Europenii trebuie să aibă acces la servicii de comunicații rapide și fiabile și la o panoplie suficientă de soluții alternative pe piață. Grație acestei decizii și angajamentelor propuse de Orange, piața telecomunicațiilor din România va continua să ofere servicii de comunicații de înaltă calitate la prețuri competitive.” 

Ca urmare a anchetei desfășurate, Comisia a constatat că tranzacția, astfel cum a fost notificată inițial, ar fi ridicat probleme serioase de concurență pe piața furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicații mobile. Mai precis, Orange ar fi achiziționat participația minoritară de 30 % a TKR în TRMC, unul dintre principalii săi concurenți de pe această piață. Acest lucru ar fi putut reduce stimulentele Orange de a concura cu TRMC, ar fi oferit Orange acces la informații sensibile din punct de vedere comercial referitoare la concurentul său și i-ar fi permis să blocheze investițiile importante ale TRMC sau achiziționarea operatorului de către un cumpărător strategic. 

În plus, Comisia a investigat potențialele probleme de concurență pe alte piețe, cum ar fi piața furnizării de servicii convergente fixe și mobile („FMC”), piața cu amănuntul pentru servicii de conectivitate destinate clienților profesionali, precum și piața cu ridicata pentru furnizarea și achiziționarea de canale de televiziune. 

Pe toate aceste piețe, Comisia a constatat că entitatea rezultată în urma concentrării s-ar confrunta în continuare cu o concurență semnificativă din partea altor actori, iar clienții ar dispune de soluții alternative suficiente. În special în ceea ce privește serviciile FMC, tranzacția ar aduce beneficii, permițându-i entității rezultate în urma concentrării să ofere acest tip de servicii într-un mod mai eficient. 

Măsurile corective propuse Pentru a răspunde preocupărilor în materie de concurență identificate de Comisie în legătură cu propunerea de achiziție de către Orange a participației minoritare în proporție de 30 % în TRMC, Orange s-a oferit: 
- SA CESIONEZE participația minoritară de 30 % deținută de TKR în TRMC către Hellenic Telecommunications Organisation S.A. („OTE”), care este acționarul majoritar actual al TRMC și o filială a DT; 
- SA NU IMPLEMENTEZZE TRANZACTIA înainte ca TKR și OTE să ajungă la un acord obligatoriu privind cesionarea, înaintea aprobării de către Comisie atât a desemnării OTE în calitate de cumpărător adecvat, cât și a aprobării acordului de cesionare și, în cele din urmă, înainte ca participația minoritară să fie transferată către OTE. 

Aceste angajamente structurale elimină pe deplin preocupările în materie de concurență identificate de Comisie pe piața furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicații mobile. Prin urmare, Comisia a concluzionat că tranzacția propusă, astfel cum a fost modificată prin angajamente, nu mai ridică probleme de concurență. Decizia este condiționată de respectarea deplină a angajamentelor.
 

Telekom nu va parasi piata din România anunțând că  va rămâne cu serviciile de comunicații mobile, un segment încă profitabil pentru companie. Pe langa ofertele de telefonie, compania si-a dezvoltat oferte de internet mobil la priza sau televiziune prin intermediul Chromecast.