Pentru multe persoane, vara este cel mai frumos anotimp. Este asociată cu vacanțele, călătoriile departe de casă și relaxarea totală pe un șezlong, la soare, cu un cocktail rece în mână. Deși, sezonul cald poate fi, într-adevăr, foarte plăcut, acesta vine la pachet cu unele riscuri semnificative pentru sănătate. Bineînțeles, toate pot fi diminuate sau evitate complet, dacă le conștientizezi și te protejezi corespunzător.

Iată 5 dintre cele mai mari pericole ale verii și cum te poți feri de fiecare dintre ele!

1. Cancerul de piele

De departe, cel mai mare risc apărut odată cu sosirea verii este potențiala dezvoltare a cancerului de piele. În prezent, această afecțiune este extrem de des întâlnită, mai ales, în rândul persoanelor cu piele foarte deschisă la culoare, cu alunițe multiple, care petrec ore în șir pe plajă, la piscină sau în oraș, sub razele directe ale soarelui. Pentru a evita cât mai mult acest risc, folosește zilnic un lapte de corp cu protecție solară, cu SPF 50 sau, minimum, SPF 30. Aplică loțiunea înainte să ieși din casă și, dacă urmează să stai foarte mult afară, reaplic-o la câteva ore. Folosește un strat destul de gros și masează cu mișcări circulare, pentru ca produsul să se absoarbă în piele.


2. Arsurile solare

Expunerea repetată la razele ultraviolete, mai ales, dacă nu folosești SPF – protecție solară duce, în mod sigur, la arsuri solare, extrem de dăunătoare pentru organism. Nu uita! Pielea bronzată este, în fapt, una arsă. Corpul depune foarte mult efort și consumă resurse importante pentru a vindeca rănile de la nivelul pielii, chiar și atunci când nuanța este una specifică „bronzului”, fără porțiuni roșii, vizibil inflamate. În plus, o piele arsă de soare va deveni, în timp, mai puțin elastică și fermă, predispusă la riduri. Așadar, folosește cu încredere SPF–protecție solară, zilnic, și, în plus, acoperă-ți pielea cu haine vaporoase, pălării și ochelari de soare. Dacă adori să stai la plajă, expune-ți corpul doar dimineața devreme, până în 10:30, și după-amiaza, după ora 17.

3. Deshidratarea severă

Ai ieșit în parc sau la cumpărături, însă, nu ai luat cu tine o sticlă de apă. Chiar dacă ai simțit că îți este sete, ai ignorat senzația și ai amânat momentul hidratării. Dintr-o dată, începe să te doară capul, simți amețeală și o stare de leșin? Nu te mai mira! Ești deshidratată! Chiar dacă deshidratarea se poate întâmpla în orice sezon, perioada verii te predispune mult mai mult la simptome neplăcute și, în caz extrem, la atacuri cardiovasculare sau leșin. De aceea, încearcă să ai mereu cu tine o sticlă cu apă din care să bei, ori de câte ori ai ocazia.


4. Înțepăturile de insecte


O înțepătură de țânțar nu pare prea periculoasă și, probabil, nici nu este. Cu toate acestea, vara se trezesc la viață nenumărate insecte, ale căror înțepături pot cauza o mulțime de probleme. De exemplu, foarte mulți oameni sunt alergici la înțepături sau mușcături de albine, viespi, șerpi și alte viețuitoare ce pot împărți același spațiu de picnic în parc, la pădure sau la munte. Așadar, când ieși în aer liber, evită parfumurile sau deodorantele cu miros foarte puternic, precum și loțiunile sau cremele de corp lipicioase și atractive pentru insecte. Totodată, încearcă să porți haine în culori deschise și pastelate, evitând nuanțele aprinse și modelele florale, care vor atrage insectele ca niște magneți!

5. Toxiinfecțiile alimentare

Vara face produsele alimentare mai perisabile, din cauza temperaturilor ridicate. De aceea, cele mai multe toxiinfecții au loc în timpul sezonului cald, la picnicuri, în excursii sau la mese în familie, ținute în aer liber. Așadar, dacă vrei să nu ai niciun fel de problemă, evită mâncarea care conține ouă, lactate sau carne și pune accentul pe fructe și legume proaspete, cereale și foarte multe lichide!