​În cadrul unei reuniuni internaționale desfășurate în Elveția, grupuri de victime din întreaga Europă au lansat "Justice Initiative", o inițiativă de mare anvergură. Prin această inițiativă politică, abuzurile asupra copiilor, în special în instituțiile de stat și bisericești, vor fi abordate în mod cuprinzător pentru prima dată în toate țările europene. În septembrie, la Strasbourg, în cadrul Consiliului Europei, va fi prezentată o moțiune pentru a aduce la nivel paneuropean prelucrarea cazurilor de abuz

Europa a încălcat protecția copiilor timp de decenii: Sute de mii de copii și tineri au devenit victime ale exploatării, relelor tratamente și abuzurilor sexuale. Cele mai grave abuzuri au avut loc în special în instituțiile de stat sau administrate de biserică. În diferite țări europene, până acum câțiva ani, au avut loc îndepărtări de copii de lângă familiile lor, adopții forțate, sterilizări și experimente cu droguri pe copii și tineri. În multe cazuri, autoritățile de stat au fost parțial responsabile pentru suferințele suferite sau nu au reușit să protejeze copiii de abuzuri.

Până în prezent, aceste cazuri de abuz nu au fost abordate în majoritatea țărilor europene. Acest lucru ar trebui să se schimbe acum. Grupuri de victime din întreaga Europă, precum și cadre universitare și ONG-uri, au călătorit în Elveția pentru a lansa "Inițiativa pentru justiție". Această inițiativă politică atrage atenția colectivă asupra unei părți a istoriei care a fost suprimată și asupra victimelor care suferă și astăzi din cauza abuzurilor și a lipsei de recunoaștere publică.

Mai mult de o duzină de țări europene la lansare - și România s-a alăturat

" În România, mulți copii instituționalizați au nevoie de o abordare diferită pentru a deveni adulți independenți. Așadar, o inițiativă foarte bună, pentru care le mulțumesc organizatorilor", subliniază Gabriela Lupea, CFO al Fundației Civitas pentru Societatea Civila Cluj, o organizație dedicată programelor de dezvoltare durabilă în România. "

Inițiativa pentru justiție" este susținută de grupuri de victime, cadre universitare și ONG-uri din toate părțile Europei. Într-o declarație comună semnată până în prezent de reprezentanți din peste 17 țări, recunoașterea publică a nedreptății, reparația și reevaluarea academică sunt plasate în centrul atenției.

Moțiunea urmează să fie înaintată Consiliului Europei în termen de 2 săptămâni.

"Această inițiativă este esențială pentru Europa", a declarat președintele delegației elvețiene la Consiliul Europei, consilierul național Pierre-Alain Fridez. "Numai dacă ne asumăm trecutul putem construi viitorul". Din acest motiv, el va depune în zilele următoare la Strasbourg o moțiune care conține revendicările de bază ale inițiativei și care ar trebui să ducă la o reevaluare globală a acestui capitol întunecat. Politicianul este convins că moțiunea va găsi o majoritate covârșitoare

Elveția ca model pentru o reevaluare europeană

"Timpul pentru reparații se grăbește", explică inițiatorul Guido Fluri, care co-sponsorizează inițiativa europeană împreună cu reputata sa fundație și care a primit un doctorat onorific din partea Universității din Lucerna pentru angajamentul său în domeniul protecției copilului. "Majoritatea victimelor sunt acum bătrâni și fragili. Ele ar trebui să experimenteze în timpul vieții lor modul în care nedreptatea este recunoscută și tratată în întreaga Europă." În Elveția, Fundația Guido Fluri, împreună cu grupurile de victime, a făcut din "Inițiativa de reparații" un succes: peste 10 000 de victime care au suferit cele mai grave abuzuri au primit reparații.

Elveția analizează științific cazurile de abuz și va continua să sprijine victimele prin diverse proiecte. Pe baza experienței elvețiene și a soluțiilor pozitive din alte țări, reprezentanti ai grupurilor de victime din întreaga Europă s-au reunit pentru a continua această cale politică și la nivel european. "Inițiativa pentru justiție" este o expresie a acestui efort. Prin asumarea trecutului, protecția copiilor în Europa va fi consolidată pe termen lung.