Pe la inceputul anului au tot aparut stiri despre noile tehnologii in materie de afisaj video, iar una dintre ele se numeste MicroLED si se spune despre ea ca ar urma sa inlocuiasa tehnologia OLED. 

Noua tehnologie TV promite o calitate a imaginii incredibilă și dimensiuni chiar mai incredibile. Puteți  cumpăra un televizor MicroLED chiar acum, dacă vă țin buzunarele sau intoarceti banii cu lopata.

MicroLED combină cele mai bune caracteristici ale tehnologiilor TV actuale în ceva nou ... și imens. Folosind milioane de LED-uri mici adresabile individual, MicroLED promite să rivalizeze cu calitatea imaginii OLED, actualul campion, dar cu o luminozitate mai bună și șanse mai mici de ardere.

Samsung a prezentat primele prototipuri MicroLED la CES în ultimii ani, având dimensiuni cuprinse între 75 și 292 inci. 

Acum, inainte sa va prezint ce vinde Altex si la ce pret, sa va zic ca la CES 2021 compania Samsung a prezentat un model de 110 inci, la un pret de .... 156.000 de dolari, care putea afișa patru imagini HD de 55 inci în același timp. 


Daca nu ati cazut inca de pe scaun, ei bine ati inteles bine, modelul de fata costa aproximativ 150.000 de euro si e disponibil la precomanda.

Daca va faceti griji cu privire la garantie, Altex e generoasa si va ofera o extragarantie de 1 an pentru doar 51.000 de  lei (500 de milioane de lei vechi).

Ce este totusi MicroLED ?

Primul lucru de înțeles este că MicroLED este o tehnologie diferită de mini-LED. Deși acestea sunt noi tehnologii și au un sunet similar, mini-LED-ul este o evoluție a tehnologiei actuale a televizorului LCD. Folosește mai multe LED-uri mai mici ca parte a luminii de fundal, dar un panou LCD este încă folosit pentru a crea o imagine.

Pe de altă parte, cu MicroLED, LED-urile în sine creează direct imaginea. Imaginea pe care o urmăriți este compusă din LED-uri care pot fi adresate individual, ceea ce îl face mai asemănător cu modul în care funcționează OLED. Gata cu ecranele LCD.

Puteți cumpăra televizoare mini-LED acum la același preț ca și alte tehnologii. Televizoarele MicroLED sunt în prezent imense și costisitoare, dar devin mai mici și mai ieftine.

Iată cum funcționează. După cum sugerează și numele, MicroLED este format din milioane de micro-LED-uri. Versiuni mai mici ale conținutului din televizorul LCD actual sau ale lanternelor, becurilor mai noi și a celor mai multe dispozitive utilizate pentru a crea lumină. Acest lucru face ca MicroLED să pară simplu. Deci, de ce a durat atât de mult timp doar pentru a face LED-uri mai mici și a le lipi într-un televizor?

Se pare că procesul este mult mai greu decât pare. O problemă este că atunci când reduceți LED-urile, cantitatea totală de lumină pe care o produc scade. Deci trebuie mărită eficiența. Daca se forteaaza lucrurile televizorul va avea nevoie de mult mai multă energie electrică și va trebui să disipeze mult mai multă căldură. 

Reducerea decalajului dintre pixeli sau „dimensiunea tonului” este o altă provocare imensă. Circuitul și alte elemente necesare pot deveni foarte mici. Dacă nu puteți reduce dimensiunea tonului, există o limită pentru cât de mic poate fi un televizor MicroLED. 

Sigur, televizoarele de perete sunt grozave, dar nimeni nu le va cumpăra. Dacă un producător dorește să obțină profit din noua sa tehnologie, are nevoie de ceva ușor de realizat în gama de 60 de inci sau mai mică. Dacă pot face asta, dimensiunile mari vor deveni și mai ieftine.

Și apoi este costul. În loc de câteva zeci de LED-uri aveți 8,3 milioane de LED-uri, câte unul pentru fiecare pixel pe un 4K 3840x2160 px. De fapt, este mult mai rău decât atât. Deoarece aveți nevoie de LED-uri roșii, verzi și albastre pentru fiecare pixel, asta înseamnă că există aproape 25 de milioane de LED-uri in total. Mii dintre acestea sunt apoi grupate în module, iar mai multe module alcătuiesc un ecran TV, de perete sau de film.


Potențialele benficii pozitive sunt numeroase: imagini mai luminoase decât OLED, dar cu aceeași capacitate de a opri fiecare pixel, pentru un negru perfect. Aceasta ar însemna o imagine și mai realistă, mai realistă decât OLED și o reproducere HDR mai bună.

Pe scurt despre microLED:

Ce este Micro LED? O metodă de a obține imagini mai luminoase, cu un contrast mai ridicat de la un televizor decât este posibil în prezent.

Care sunt avantajele sale? Luminozitate crescută, durată lungă de viață, consum redus de energie.

Voi putea vedea diferența? Cu siguranță. Chiar și atunci când ecranele ajung la dimensiuni ușoare, raportul de contrast și luminozitatea unui televizor tipic Micro LED este evident.

Sunt scumpe televizoarele microLED-uri?  In momentul de fata, răspunsul este: da, foarte scumpe. Dar acest lucru a fost așa adevărat pentru fiecăre nooua tehnologie TV ...

Acum, daca v-ati tot plictisit de atatea detalii tehnice, sa ne amuzam putin cu recenziile la produs, desigur nereale, ci lasate doar sa ne amuzam pe seama inventivitatii românilor.