Una dintre atracțiile turistice ale Stațiunii Sovata este și plimbarea cu mocănița pe traseul Sovata (Gara Mică) – Câmpu Cetătii.

Traseul este de 14 km până la Câmpu Cetății (la 3 km de satul Câmpul Cetății). 

Mocănița trece prin Sovata și Săcădat pană la Câmpu Cetății. Traseul face parte din fosta rută Târgu-Mureș – Praid inaugurată în anul 1912, folosită pană în anul 1997 ;i este una dintre cele 10 locomotive construite în anul 1949, la fabrica Chrzanowo din Polonia. 

Viteză maximă a mocănitei este de 35 km/ h, iar autonomia este de 30 km. Traseul trece prin pădurile din zona Sovata și prin câmpiile deschise, iar o călătorie dus-întors durează circa o oră și jumătate.

SCURT ISTORIC

Mocăniţa „Sovata”, sau locomotiva cu aburi pentru linie îngustă seria 764052, face parte din lotul de 10 locomotive construite în anul 1949, la fabrica Chrzanow Polonia, din care două au ajuns în România, fiind conservate până în anul 2011, în depoul Sibiu.  Mocăniţa funcţionează cu cărbune si lemn de esenţă tare. Garnitura de tren are 4 vagoane tip gondolă. Toate vagoanele au o lungime cuprinsă între 11 şi 12 metri. Unul dintre vagoane a fost construit 1953, iar două în anii 1985 şi 1991.

Pe vremuri, acest mic trenulet era folosit pentru transportul lemnului sau al sarii. In prezent acesta este utilizat pentru agrement. Mocanita este pusa la dispozitia vizitatorilor, desfasurand mai multe trasee de zi. Plecarile se fac din Statiunea Sovata, de la Gara Mica a orasului pana la gara din Campu Cetatii. Ajunsi aici, turistii pot zabovi si asupra acestor meleaguri, bucurandu-se de peisajele naturale traditionale. Se pot vizita in Campul Cetatii: Biserica Romano-Catolica, ridicata in secolul al XV-lea sau ruinele Cetatii Vityal, ce dateaza din secolele XIV-XVI.

Circuland cu o viteza maxima de 35 km/h, mocanita mureseana valorifica potentialul turistic al zonei, oferind o calatorie incantatoare turistilor care aleg sa parcurga acest traseu printre padurile minunate din zona Sovatei. O calatorie dus-intors dureaza in jur de o ora si jumatate, incantand ochii turistilor datorita peisajelor montane superbe. Momentan este deschis doar acest mic tronson, insa in viitorul apropiat se doreste a se continua traseul pana in orasul Targu Mures.

Mocanita circula de la orele 11:00; 14:00; 17:00. Verficati site-ul oficial sau sunati la 0743 160 556 pentru a verifica zilele de functionare.

Porniri din Sovata, str. Gara Mica.

- Casa de bilete este deschisa incepand cu ora 8:00, de unde se pot acizitiona biletele pentru ori care din cursele din ziua respectiva!

- Biletele se elibereaza cu loc, in ordinea sosirii!

- Pornirea se face cu minim 20 de persoane adulte!

- Excursiile se pot anula in caz de intemperii sau defectiuni tehnice!

- Tarife (la data scrierii articolului: 4 – 14 ani – 30 ron, 14 – 65 ani – 50 ron, peste 65 ani – 40 ron)

TRASEU